Kehidupan yang sihat

Bahaya Menyemai Serbuk pada Faraj

Untuk menjaga organ intim tetap bersih dan wangi, masih terdapat beberapa wanita yang menaburkan serbuk pada vagina. Sebenarnya, tabiat ini tidak baik dilakukan kerana boleh mengganggu kesihatan organ wanita, kamu tahu.

Serbuk adalah salah satu produk penjagaan kulit yang paling biasa digunakan untuk menjaga kulit bersih dan segar. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa produk ini berisiko menyebabkan sejumlah masalah kesihatan.

Inilah Bahaya Menyemai Serbuk pada Faraj

Tidak sedikit wanita yang menaburkan serbuk Rindu V dengan alasan baunya sedap, mencegah geseran antara seluar dalam dan selangkangan, atau melegakan gatal. Sekiranya anda termasuk orang yang suka melakukan ini, berhenti sekarang, okey?

Berikut adalah bahaya yang tersembunyi di sebalik tabiat taburan pada vagina:

Kerengsaan faraj

Sebilangan serbuk mengandungi bahan kimia yang keras atau menjengkelkan, sehingga boleh menyebabkan kerengsaan vulva dan vagina. Bahan-bahan ini merangkumi: triclosan, minyak wangi, natrium sulfat, dan paraben.

Sekiranya jengkel, organ seks wanita anda boleh menjadi gatal, sakit, bengkak, dan kelihatan kemerahan atau ruam akan muncul. Keadaan ini biasanya lebih biasa jika anda mempunyai kulit sensitif, riwayat alergi, atau eksim.

Kanser

Serbuk umumnya diperbuat daripada serbuk talcum (magnesium silikat) atau tepung jagung. Walau bagaimanapun, beberapa jenama serbuk talcum didapati mengandungi asbestos, mineral semula jadi yang biasa digunakan untuk tujuan industri.

sekarang, penggunaan serbuk yang mengandungi bahan-bahan ini di kawasan vagina diketahui dapat meningkatkan risiko barah, seperti barah payudara dan barah ovari.

Satu kajian mendapati bahawa terdapat peningkatan risiko terkena barah ovari sebanyak 20-30% pada wanita yang sering menaburkan serbuk talcum di faraj mereka dibandingkan dengan mereka yang tidak.

Namun, perlu diingat bahawa penggunaan serbuk talcum yang berpanjangan bukanlah satu-satunya faktor yang dapat meningkatkan risiko barah ovari. Faktor lain termasuk:

  • Umur
  • Faktor genetik atau sejarah keluarga kanser ovari
  • Kesan sampingan terapi penggantian hormon estrogen
  • Menstruasi pada usia dini
  • Menopaus pada usia terlalu tua
  • Sejarah barah usus besar, barah payudara, atau barah rahim

Selain itu, barah ovari juga cenderung lebih berisiko pada wanita yang memiliki riwayat endometriosis, gemuk, sering terkena radiasi, atau tidak pernah melahirkan sama sekali sepanjang hidup mereka.

Cara yang betul untuk Memelihara Kesihatan Faraj

Kerana boleh mengganggu kesihatan organ wanita anda, penggunaan serbuk pada vagina harus dielakkan, ya. Daripada taburkan serbuk, anda boleh melakukan cara berikut untuk menjaga kebersihan vagina:

  • Bersihkan faraj menggunakan air dengan mencucinya dari depan ke dubur, kemudian keringkan dengan tisu.
  • Gunakan sabun tanpa bau untuk mencuci kawasan di sekitar faraj atau vulva.
  • Gunakan seluar dalam kapas kerana lebih selesa dipakai, menyerap peluh dengan baik, dan memberi ruang kepada organ intim untuk "bernafas".
  • Tukar seluar dalam secara berkala, terutamanya ketika Rindu V terasa lembap atau basah.

Itulah bahaya menyemai serbuk pada miss v yang penting untuk anda ketahui. Jangan lupa juga menggunakan petua yang telah dijelaskan di atas untuk menjaga kesihatan organ intim, ya.

Sekiranya anda mengalami masalah dengan organ intim anda atau mengalami keluhan tertentu setelah menaburkan serbuk pada vagina anda, seperti sakit faraj, gatal-gatal, bengkak, atau keputihan, anda harus segera berjumpa doktor.