Keluarga

Bolehkah Anak Minum Jamu?

Kebiasaan meminum jamu telah menjadi tradisi masyarakat Indonesia. Minuman yang berasal dari rempah dipercayai mempunyai manfaat kesihatan. Atas sebab itu, tidak sedikit ibu bapa yang memberi ubat herba kepada anak-anak mereka. Sebenarnya, bolehkah kanak-kanak minum ubat herba?

Di Indonesia, ramuan herba adalah ramuan tumbuhan perubatan yang telah digunakan secara turun temurun. Bahan biasa yang digunakan untuk membuat jamu termasuk jahe, temulawak, kunyit, dan kencur. Bahan-bahan ini juga sering dijumpai dalam perubatan herba untuk kanak-kanak yang dipercayai dapat meningkatkan selera makan mereka.

Cadangan Minum Ubat Herba untuk Kanak-kanak

Anak-anak sering menghadapi masalah makan dan ini boleh membuatkan ibu berasa pening. Kesannya, tidak sedikit ibu yang mencuba ubat herba untuk meningkatkan selera makan anak.

Sebenarnya, memberi ramuan kepada anak-anak tidak mengapa, tetapi ada peraturan. Jelas ubat herba tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah usia 6 bulan, kerana pada usia ini kanak-kanak hanya memerlukan khasiat dari susu ibu atau susu formula.

Had umur kanak-kanak minum jamu ditentukan berdasarkan kandungannya. Sebilangan besar ramuan diformulasikan dengan lebih daripada satu ramuan. Inilah sebabnya mengapa ibu perlu memilih ramuan yang mengandungi ramuan yang jelas.

Ubat herba yang mengandungi halia tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Halia sebenarnya baik untuk pencernaan. Namun, rasa halia yang pedas dan tajam boleh menyebabkan pedih ulu hati pada kanak-kanak, terutama apabila diberikan dalam tahap tinggi.

Bagi ramuan yang mengandungi kunyit, tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Kunyit diketahui menghalang penyerapan zat besi dalam usus. Ini dapat meningkatkan risiko anemia kekurangan zat besi pada anak-anak, terutama anak-anak yang sukar makan.

Untuk ramuan herba lain, seperti temulawak dan kencur, bukti yang menunjukkan faedah dan kesan sampingan penggunaannya pada kanak-kanak masih sangat terhad. Selain itu, dos ramuan herba di atas yang berkesan dan selamat untuk kanak-kanak belum diketahui.

Jadi, anda masih dinasihatkan untuk berhati-hati. Anak kecil anda mungkin suka herba, kerana banyak ramuan diproses dengan gula atau gula perang. Walau bagaimanapun, ubat herba tidak digalakkan dimakan setiap hari, maksimum hanya sebulan sekali.

Ibu juga tidak boleh memberi herba secara sembarangan kepada anak-anak. Sekiranya anda ingin membeli ubat herba bungkusan, pastikan produknya ditutup dengan baik, mempunyai izin pengedaran BPOM, dan dengan jelas menyatakan bahan yang digunakan, tarikh luput, dan amaran atau arahan penggunaan.

Selain membeli produk herba bungkusan, anda juga boleh membuat ramuan sendiri. Sekiranya anda ingin membuat ubat herba sendiri, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

  • Bahan yang digunakan mestilah segar, dan utuh, bebas dari perosak.
  • Bahan-bahan herba mesti dicuci dengan air mengalir hingga bersih.
  • Ubat herba dibuat menggunakan periuk keluli tahan karat atau kuali blirik, bukan dengan kuali aluminium.
  • Ubat-ubatan herba yang telah dibuat disyorkan untuk disimpan dalam botol kaca, bukan botol plastik.
  • Tempat pembuatan ubat-ubatan herba mestilah dalam keadaan bersih, dan tidak terdedah kepada haiwan dan sampah yang berisiko membawa kuman dan kulat.

Itulah maklumat mengenai pemberian herba kepada anak-anak yang harus anda ketahui. Sama ada anda menyediakan ramuan bungkusan yang dipercayai atau membuat ramuan anda sendiri, awasi reaksi alahan dan gangguan pencernaan yang mungkin berlaku semasa anak kecil anda mencubanya untuk pertama kalinya.

Di samping itu, jika anak anda mempunyai keadaan perubatan atau mengambil ubat-ubatan tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberinya ramuan.

Sebilangan ubat boleh berinteraksi dengan bahan yang sering dijumpai dalam perubatan herba. Ini boleh membahayakan si kecil atau mengurangkan keberkesanan rawatan.

Sekiranya anda memberi ramuan kepada si kecil dengan harapan dapat membuatnya makan, sebenarnya ada banyak cara untuk meningkatkan selera anaknya. Macam mana boleh jadi. Ibu boleh mencuba menghias menu agar menarik, mewujudkan suasana makan yang menyenangkan, atau mengajaknya memasak bersama.

Sekiranya cara-cara ini telah dilakukan tetapi anak kecil anda masih tidak mempunyai selera makan sehingga dia menurunkan berat badan, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.