Kehidupan yang sihat

Nasi Organik Tidak Bebas dari Arsenik

Padi organik cukup popular untuk dimakan oleh sebilangan orang, terutama mereka yang tinggal di kawasan bandar. Ini kerana beras, yang sering dijual dengan harga tinggi, sering dianggap lebih sihat dan enak, dan mengandungi lebih banyak nutrien daripada beras biasa atau bukan organik.

Walaupun didakwa lebih sihat, beras organik juga tidak sepenuhnya baik untuk kesihatan. Beras organik dan bukan organik boleh mengandungi arsenik yang beracun dan boleh membahayakan kesihatan badan.

Selain beras, arsenik juga dapat ditemukan di beberapa sumber lain, seperti ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran yang dirawat dengan racun perosak, dan air minum yang tercemar dengan arsenik.

Mengenal Makanan Organik

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai kandungan arsenik dalam beras organik, anda perlu terlebih dahulu mengetahui apa itu makanan organik.

Makanan organik atau makanan organik adalah sejenis makanan yang ditanam dan dihasilkan dengan kaedah semula jadi menggunakan sedikit atau tanpa bahan kimia, racun perosak, dan baja sintetik.

Tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan, makanan yang diproses secara organik juga diklaim lebih mesra alam kerana dapat membantu memelihara air dan tanah dari pencemaran kimia.

Makanan berlabel organik biasanya lebih mahal. Sebenarnya, tuntutan faedah makanan organik yang disebut lebih sihat daripada makanan biasa belum terbukti sepenuhnya.

Beras Organik Juga Mengandungi Arsenik

Walaupun makanan organik bebas daripada terkena bahan kimia, seperti racun perosak, bahan pengawet, dan baja sintetik, makanan ini masih mengandungi arsenik, termasuk beras organik.

Arsenik adalah unsur kimia yang secara semula jadi tersebar di kerak bumi. Bahan ini boleh didapati di tanah, udara, dan air. Tumbuhan juga boleh mengandungi arsenik kerana penyerapan dari air dan tanah.

Di sawah yang ditanam di sawah, misalnya, arsenik dapat diserap bukan hanya dari racun perosak yang digunakan, tetapi juga dari air pengairan yang mengalir melalui sawah. Air pengairan yang telah terkontaminasi dengan arsenik dapat menyebabkan beras, termasuk beras organik, tercemar dengan bahan toksik ini.

Bukan hanya itu, arsenik yang terkumpul di dalam tanah dan kemudian digunakan untuk menanam pelbagai makanan juga dapat menyebabkan beras organik dan tanaman lain tercemar oleh arsenik.

Bahaya Arsenik untuk Kesihatan

Hampir semua tumbuhan mengandungi bahan arsenik dalam jumlah yang berbeza-beza. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa padi diketahui dapat menyerap lebih banyak arsenik dari tanah dan air, daripada jenis tanaman lain.

Apabila diserap oleh badan, arsenik boleh membahayakan kesihatan. Pada tahap rendah, pendedahan kepada arsenik boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti:

 • Pening dan muntah
 • Cirit-birit
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Kerosakan saluran darah
 • Kesemutan di kaki dan tangan
 • Penurunan bilangan sel darah merah dan sel darah putih

Walaupun pada tahap tinggi dan pendedahan jangka panjang, bahan arsenik dapat meningkatkan risiko beberapa masalah kesihatan yang serius, seperti:

 • Keracunan Arsenik
 • Diabetes jenis 2
 • Tekanan darah tinggi atau darah tinggi
 • Gangguan kulit, seperti kerengsaan kulit dan dermatitis
 • Hancurkan saraf
 • Penyakit jantung
 • Pelbagai jenis barah, seperti barah kulit, barah ginjal, barah paru-paru, dan barah pundi kencing

Walaupun beras organik masih mengandung arsenik, anda tidak perlu risau kerana jumlah arsenik dalam beras organik dapat dikurangkan sehingga aman untuk dimakan.

Caranya, basuh beras terlebih dahulu sebelum memasak menggunakan banyak air atau sekurang-kurangnya 6 cawan air, agar arsenik di dalam beras dapat dibilas. Pastikan juga air yang digunakan semasa mencuci beras tidak tercemar dengan arsenik. Semasa mencuci beras, basuh sehingga air beras jernih dan tidak keruh.

Nasi organik memang boleh menjadi pilihan makanan yang sihat. Namun, anda juga harus memperhatikan cara memprosesnya agar manfaat yang diperoleh dapat dirasakan secara optimum.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah dan risiko memakan makanan organik, termasuk beras organik, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan penjelasan dan maklumat yang lebih lengkap.