Kehidupan yang sihat

Inilah Cara Memilih Sunblock untuk Kulit Sensitif

Pemilik kulit sensitif perlu tahu memilih pelindung matahari untuk kulit sensitif. Sekiranya anda tidak selektif atau cuai dalam memilih produk pelindung matahari, orang yang mempunyai kulit sensitif akan lebih mudah terkena kerengsaan atau reaksi alergi.

Kulit sensitif adalah keadaan ketika kulit mudah teriritasi dan meradang setelah terdedah kepada bahan atau keadaan tertentu, seperti bahan kimia dalam sabun atau produk kosmetik, cahaya matahari, suhu panas atau sejuk, habuk, hingga tekanan.

Apabila teriritasi, kulit akan menjadi merah, gatal, kering, menyengat, dan mengelupas. Oleh itu, orang yang mempunyai kulit sensitif harus lebih berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit, termasuk pelindung matahari.

Cara Memilih pelindung matahari untuk Kulit Sensitif

Terdapat banyak produk pelindung matahari yang boleh dipilih untuk melindungi kulit dari kesan cahaya matahari. Namun, malangnya, tidak semua jenis pelindung matahari di pasaran sesuai untuk kulit sensitif.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan semasa memilih pelindung matahari untuk kulit sensitif:

1. Pilih pelindung matahari dengan ramuan zink atau titanium dioksida

pelindung matahari dengan bahan titanium dioksida atau zink oksida disyorkan bagi anda yang sensitif terhadap pendedahan bahan kimia. pelindung matahari jenis ini selamat dan kurang berisiko menyebabkan reaksi alahan dan kerengsaan pada kulit sensitif.

pelindung matahari untuk kulit sensitif biasanya juga terdapat label hypoallergenic pada label pembungkusan. Ini bermaksud bahawa produk tersebut diformulasikan khas agar tidak mencetuskan reaksi alergi pada kulit.

2. Pilih pelindung matahari dengan label spektrum luas

Sinar UV dari sinar matahari tidak hanya menyebabkan kulit menjadi gelap dan mengalami penuaan pramatang, tetapi juga meningkatkan risiko barah kulit.

Oleh itu, pilihlah pelindung matahari dengan label spektrum luas yang mempunyai perlindungan yang lebih tinggi untuk menyekat penyerapan sinar UVA dan UVB ke dalam kulit.

Pastikan juga pelindung matahari yang anda pilih mengandungi SPF 30 atau lebih, kerana pelindung matahari dengan SPF di bawah 30 hanya mampu melindungi kulit dari selaran matahari, tanpa melindunginya dari risiko terkena barah kulit.

3. Elakkan pelindung matahari dengan kandungan asid para-aminobenzoik (PABA)

Walaupun dapat menyekat sinar UV dengan baik, orang yang mempunyai kulit sensitif disarankan untuk menjauhinya pelindung matahari dengan kandungan asid para-aminobenzoik (PABA), terutamanya jika pelindung matahari ia berasaskan alkohol.

Ini kerana kandungan bahan-bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan atau reaksi alergi pada kulit. Apabila menggunakan produk yang mengandungi ramuan PABA, kulit sensitif akan bertindak balas dengan menyebabkan rasa sakit, gatal-gatal, dan kemerahan.

4. Elakkan pelindung matahari dibuat daripada benzofenon

Bukan hanya PABA, penggunaan pelindung matahari mengandungi bahan benzofon juga tidak digalakkan bagi anda yang mempunyai kulit sensitif. Ini adalah kerana benzofon boleh menyebabkan reaksi kulit alergi dalam bentuk kemerahan, bengkak, gatal-gatal, hingga lepuh.

5. Elakkan menggunakan pelindung matahari mengandungi minyak wangi

Penambahan minyak wangi dalam pelbagai produk penjagaan kulit, termasuk pelindung matahari, boleh menjadikan badan menjadi wangi. Walau bagaimanapun, bahan-bahan ini boleh mencetuskan kerengsaan, terutama pada kulit sensitif.

Untuk mengelakkannya, anda boleh memilih pelindung matahari dengan label bebas wangian yang bermaksud tidak ada wangian tambahan dalam produk pelindung matahari yang.

Selain memilih pelindung sinar matahari untuk kulit sensitif, anda juga disarankan untuk menghadkan aktiviti di bawah sinar matahari, terutama dari jam 10 pagi hingga 4 petang, kerana pada waktu itu sinaran UV akan lebih tinggi dan boleh merosakkan kulit.

Anda juga boleh memakai perlindungan tambahan, seperti topi atau cermin mata hitam, yang dapat melindungi wajah dan mata anda dari terik matahari. Ini penting kerana pendedahan UV ke mata dapat meningkatkan risiko penyakit mata, termasuk katarak dan pterygium.

Sekiranya anda mengalami kerengsaan kulit walaupun anda telah melakukan pelbagai kaedah di atas atau masih bingung memilih pelindung matahari untuk kulit sensitif, cubalah berjumpa doktor.