Kesihatan

Makan Telur Terlalu Banyak Boleh Menyebabkan Bisul, Mitos atau Fakta?

Telur adalah salah satu makanan padat nutrien yang murah dan senang diperoleh. Walau bagaimanapun, pengambilan telur dalam jumlah besar sering dielakkan kerana dikatakan menyebabkan bisul. Adakah andaian ini betul?

Telur adalah sumber protein dan kalori yang baik. Telur juga menyediakan hampir setiap nutrien lain yang diperlukan oleh tubuh, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin D, vitamin E, folat, asam lemak omega-3, fosforus, dan selenium. Selain itu, telur mengandungi lutein, zat besi, zink, dan kalsium.

Berkat banyak nutrien yang terkandung di dalamnya, telur dapat membantu mengawal berat badan, menjaga kesihatan mata dan otak, mengoptimumkan kesihatan tulang, dan menjaga kesihatan dan fungsi jantung.

Namun, sayangnya, masih banyak orang yang enggan makan telur, kerana makanan ini dianggap menyebabkan bisul.

Fakta Penggunaan Banyak Telur Boleh Menyebabkan Bisul

Di sebalik banyak faedah telur, terdapat sebilangan mitos di masyarakat bahawa memakan terlalu banyak telur boleh menyebabkan bisul. Ini menjadikan banyak orang akhirnya mengehadkan pengambilan telur.

Pengertian bahawa memakan banyak telur boleh menyebabkan bisul hanyalah mitos. Hingga kini belum ada kajian yang dapat membuktikan kebenarannya.

Perlu diingat bahawa bisul bukan disebabkan oleh makanan tertentu, melainkan jangkitan bakteria pada kulit atau kulit yang ditusuk oleh rambut. Bisul juga boleh berlaku apabila kulit dijangkiti kerana luka terbuka atau gigitan serangga. Selain itu, terdapat banyak faktor lain yang boleh mencetuskan munculnya bisul, iaitu:

  • Hubungan fizikal secara langsung dengan orang lain yang mengalami bisul
  • Tidak menjaga kebersihan badan yang baik
  • Sistem imun yang lemah
  • Berat badan berlebihan atau kegemukan
  • Kehadiran masalah kulit, seperti eksim atau jerawat
  • Kebiasaan kerap mencukur atau rambut

Alergi Telur dan Risiko Ulser

Telur bukan penyebab bisul, tetapi sebilangan orang boleh mengalami alergi telur. Jika ini berlaku, orang yang alah pada telur dapat mengalami masalah kulit, seperti gatal-gatal, gatal-gatal, dan ruam pada kulit.

Apabila reaksi alergi berlaku, mereka sering menggaru kulit mereka. Kulit gatal dan calar yang berlebihan ini boleh cedera dan dijangkiti, menyebabkan bisul muncul.

Selain susu, telur diklasifikasikan sebagai salah satu jenis makanan yang paling biasa yang menyebabkan alahan, terutama pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, alergi terhadap telur secara amnya dapat hilang seiring dengan usia atau dengan ubat yang sesuai.

Selain masalah bisul atau kulit, orang yang mengalami alergi telur juga mungkin mengalami gejala lain, seperti sakit perut, muntah, dan cirit-birit. Walaupun jarang berlaku, dalam kes tertentu, alergi telur juga boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk yang disebut anafilaksis. Walau bagaimanapun, kes ini sangat jarang berlaku.

Oleh itu, kesimpulannya, telur tidak menyebabkan bisul dan selamat untuk dimakan oleh orang yang sihat dan tidak mempunyai sejarah alergi telur. Sementara itu, pada orang yang mengalami alergi telur, pengambilan telur mungkin perlu dibatasi atau dihindari, jika sering menyebabkan keluhan, seperti gatal atau bisul pada kulit.

Selain itu, penderita kolesterol tinggi atau penyakit jantung juga perlu memperhatikan jumlah telur yang dimakan. Ini kerana kuning telur mengandung kolesterol yang cukup tinggi, jadi ada risiko menyebabkan penyumbatan pada saluran darah, jika dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan.

Sekiranya selepas makan telur anda mengalami bisul dan gejala alahan makanan lain, seperti kulit gatal, bengkak, dan lebam, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang betul, ya.