Keluarga

Kemurungan semasa mengandung tidak boleh dipandang ringan, berikut adalah cara untuk memberitahu

Ubah mood Naik turun adalah perkara yang sering dirasakan oleh wanita hamil. Namun, jika wanita hamil selalu merasa sedih, ini boleh menjadi gejala kemurungan. Sekiranya wanita hamil mengalaminya, anda harus segera meminta pertolongan kerana masalah psikologi ini tidak boleh diabaikan.

Semasa kehamilan, perubahan hormon dapat mempengaruhi tahap bahan kimia di otak yang secara langsung berkaitan dengan pengaturan mood. Inilah sebabnya mengapa wanita hamil cenderung mengalami perubahan emosi.

Sekiranya wanita hamil yang mengalami perubahan hormon ini juga menghadapi masalah hidup yang teruk, kemurungan boleh berlaku semasa kehamilan. Wanita hamil mempunyai peningkatan risiko mengalami kemurungan jika mereka mengalami keguguran, pengalaman traumatik, atau kemurungan sebelum hamil.

Tanda-Tanda Kemurungan Semasa Kehamilan

Mengenali kemurungan semasa kehamilan boleh menjadi sukar kerana beberapa tanda serupa dengan gejala kehamilan yang normal, seperti perubahan selera makan, kelemahan, dan perubahan pola tidur.

Walau bagaimanapun, kemurungan semasa kehamilan biasanya disertai dengan tanda-tanda berikut:

 • Sukar menumpukan perhatian
 • Rasa tidak berharga
 • Tidak menikmati perkara yang anda suka
 • Sentiasa merasa bersalah
 • Emosi yang berubah dengan cepat, misalnya, sering marah, gelisah, dan cemas
 • Sentiasa bersedih
 • Rasa putus asa

Gejala ini boleh dikategorikan sebagai kemurungan jika dirasakan sekurang-kurangnya 2 minggu.

Walaupun wanita hamil mungkin menyedari gejala ini, tidak banyak yang tahu bahawa ini adalah masalah yang serius. Akibatnya, selalunya gejala ini tidak dapat diatasi dengan segera. Sebenarnya, kemurungan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja, terutama ketika berlaku pada wanita hamil.

Kemurungan boleh membuat wanita hamil melepaskan kesedihan mereka dengan memakan makanan ringan, merokok, atau minum minuman beralkohol. Sebenarnya, dalam kemurungan yang teruk, wanita hamil boleh berusaha mengakhiri hidup mereka.

Kesan kemurungan semasa kehamilan boleh membahayakan janin untuk gangguan perkembangan, dilahirkan dengan berat lahir rendah, atau dilahirkan sebelum waktunya. Di samping itu, jika kemurungan berterusan selepas melahirkan, ibu cenderung tidak mempunyai keinginan untuk menjaga bayinya.

bagaimana Bagaimana Mengatasi Kemurungan Semasa Kehamilan?

Depresi boleh membahayakan wanita hamil dan janin yang dikandungnya. Oleh itu, kemurungan semasa kehamilan perlu diatasi dengan segera sekiranya gejala muncul. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan jika wanita hamil merasakan tanda-tanda yang menyebabkan kemurungan, termasuk:

Dapatkan bantuan daripada pekerja kesihatan

Kemurungan semasa kehamilan perlu dirawat secara profesional. Oleh itu, wanita hamil harus berjumpa dengan pakar psikologi atau psikiatri. Sekiranya wanita hamil berunding dengan ahli psikologi, terapi yang mungkin dilakukan adalah psikoterapi. Terapi ini dapat merawat kemurungan ringan atau sederhana.

Walau bagaimanapun, jika gejala wanita hamil dianggap sebagai kemurungan utama, psikolog mungkin akan merujuk wanita hamil itu ke psikiatri sehingga dia dapat mendapatkan ubat selain psikoterapi.

Rawatan untuk kemurungan berpotensi menyebabkan kesan buruk pada janin. Namun, jika psikiatri memutuskan untuk memberi ubat kepada wanita hamil, itu bermakna mereka menilai bahawa manfaat mengambil ubat tersebut melebihi risiko.

Walaupun begitu, wanita hamil tetap disyorkan untuk memeriksa kehamilan mereka secara berkala dengan pakar sakit puan, terutamanya jika kemurungan juga mempengaruhi kesihatan fizikal ibu.

Mengamalkan ubat semula jadi untuk kemurungan

Untuk menyokong kerja ubat dan psikoterapi, wanita hamil juga dapat melakukan beberapa perkara yang dapat membantu melegakan gejala kemurungan semasa kehamilan, termasuk:

 1. Rehat yang mencukupi

  Cuba dapatkan tidur yang cukup dan teratur setiap hari. Kurang tidur dapat mengurangkan kemampuan wanita hamil untuk mengatasi tekanan, jadi wanita hamil lebih cenderung mengalami gejala kemurungan.

 2. Senaman ringan

  Latihan fizikal semasa mengandung diketahui dapat meningkatkan kadar hormon serotonin (hormon bahagia) dan menurunkan hormon kortisol (hormon stres). Walau bagaimanapun, wanita hamil disyorkan untuk terlebih dahulu berunding dengan pakar obstetrik mereka untuk mengetahui jenis latihan fizikal dan senaman yang sesuai dengan keadaan wanita hamil.

 3. Pengambilan makanan yang sihat dan seimbang

  Cara lain yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk menghilangkan kemurungan semasa hamil adalah dengan makan makanan yang sihat dan seimbang. Makan makanan yang tinggi gula, kafein, lemak buruk, atau dibuat dari tepung diketahui menjadikan keadaan lebih buruk moodmalah boleh memburukkan lagi gejala kemurungan.

 4. Pengambilan asid lemak omega-3

  Asid lemak omega-3 juga boleh digunakan sebagai penggalak mood semula jadi dan dapat membantu melegakan simptom kemurungan semasa hamil. Selain itu, nutrien ini juga baik untuk perkembangan otak bayi. Asid lemak omega-3 dapat diperoleh dengan memakan ikan, kacang, dan minyak sayuran.

Kemurungan semasa mengandung boleh membahayakan ibu dan anak yang belum lahir. Oleh itu, gejala kemurungan perlu diperhatikan dan segera ditangani dengan terapi dan rawatan dari psikologi atau psikiatri.

Malangnya, salah satu gejala kemurungan adalah merasa tidak berharga dan putus asa, yang dapat menyebabkan penderita tidak peduli dengan kesihatan mereka dan enggan meminta pertolongan atau rawatan.

Sekiranya wanita hamil merasakan gejala kemurungan, kuat dan jangan ragu untuk meminta pertolongan, sekurang-kurangnya kepada orang terdekat terlebih dahulu. Selepas itu, wanita hamil yang perlahan dapat meneruskannya dengan berunding dengan psikologi atau psikiatri.