Keluarga

Kepentingan Berkomunikasi dengan Bayi dan Cara Melakukannya

Walaupun si kecil anda belum dapat bercakap, anda sebenarnya boleh mula berkomunikasi dengannya sejak kecil. Bukan hanya menyeronokkan, aktiviti ini dapat bermanfaat untuk pembangunan, kamu tahu, Roti! Ayuh, lihat di sini apakah faedah berkomunikasi dengan bayi dan cara melakukannya.

Jangan menyangka bayi tidak boleh diajak berkomunikasi. Selepas kelahiran, bayi dapat berkomunikasi melalui senyuman, ketawa, atau menangis ketika mereka merasa tidak selesa. Namun, secara amnya, bayi akan lebih aktif berceloteh ketika mereka mencapai 7 atau 8 bulan.

Jauh sebelum bayi dapat bercakap, walaupun dalam kandungan, dia juga dapat memahami kata-kata yang sering diucapkan oleh ibunya dan menangkap emosi yang dirasakan oleh orang-orang di sekelilingnya.

Kepentingan Berkomunikasi dengan Bayi

Berikut adalah beberapa sebab mengapa ibu bapa perlu berkomunikasi dengan bayi mereka seawal mungkin:

1. Menajamkan keupayaan untuk memahami dan bertindak balas

Mungkin anda tidak menyedarinya, tetapi seperti yang dinyatakan di atas, bayi anda sudah memahami kata-kata yang diucapkan kepadanya melalui nada suara dan ekspresi wajahnya.

Walaupun si kecil anda tidak memahami sepenuhnya apa yang anda katakan, tetapi yang pasti, si kecil anda gembira setiap kali mereka mendengar suara anda dan melihat anda tersenyum kepadanya. Biasanya, bayi anda akan bertindak balas dengan beralih ke sumber suara, berkedip, atau bahkan ketawa.

2. Mengasah kemahiran bertutur

Berkomunikasi dengan bayi juga bermanfaat untuk mengasah kemahiran bertutur mereka. Ini kerana bayi belajar bercakap dengan meniru suara yang mereka dengar dan memperhatikan bibir ibu mereka.

Bayi mula bercakap dengan menggunakan lidah, bibir, bumbung mulut, dan gigi yang tumbuh untuk mengeluarkan suara, seperti jeritan oh dan Ah. Kata-kata itu kemudian akan menjadi kata-kata sebenar, seperti Mama dan papa.

Seterusnya, bayi akan mengambil lebih banyak perkataan dari ibu dan orang di sekelilingnya, sehingga dia dapat mulai membentuk ayat menggunakan 2–4 kata.

3. Menajamkan kemahiran lain

Bayi yang diajak berkomunikasi juga cenderung menguasai kemahiran lain dengan lebih cepat, seperti kemampuan untuk berinteraksi dengan orang lain, mengira, membaca, menulis, dan belajar pelbagai bahasa. Ini mungkin kerana dia terbiasa untuk bertindak balas terhadap perkara-perkara di sekelilingnya.

Petua Meminta Bayi Bercakap

Melihat pentingnya bercakap dengan bayi, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara yang dapat menjadikan interaksi lebih menarik dan menyenangkan bagi si kecil anda, termasuk:

  • Senyum sekerap mungkin kepada si kecil anda.
  • Perhatikan anak kecil anda setiap kali anda menukar lampin, menyusu, atau ketika dia akan tidur.
  • Anak kecil anda menjawab setiap kali dia mengatakan sesuatu dengan meniru apa yang dia katakan, walaupun kata-katanya tidak jelas, seperti Mama atau bu-bu.
  • Cakap sekerap mungkin dengan ayat pendek dan vokal yang jelas, misalnya Anda mahu makan?, Wah, sejuk, iya?, atau Rumah ayah! dengan ekspresi penuh.
  • Lihat dan tunjuk objek yang anda bicarakan, supaya si kecil dapat mengaitkan perkataan yang anda katakan dengan cepat dengan objek yang dimaksudkan.
  • Ulangi kata-kata sederhana tertentu berulang-ulang, seperti Mama dan makan.
  • Gunakan gerakan badan untuk menguatkan kata-kata anda, seperti mengepakkan tangan ketika anda mengucapkan kata itu burung atau hulurkan tangan anda ketika anda mengatakan perkataan itu kapal terbang.
  • Baca dan tunjukkan kisah bergambar yang berwarna-warni sejak usia muda, kerana anak anda akan gembira dan terangsang dengan melihat warna dan mendengar suara ibu.

Anda tidak perlu risau sekiranya anak kecil anda tidak menunjukkan tanda bahawa dia memahami apa yang anda katakan. Sebabnya, setiap bayi membesar dan berkembang dengan cara dan masa yang berbeza.

Penting untuk ibu ingat, berkomunikasi dengan bayi perlu dilakukan sekerap mungkin setiap hari. Ini bukan sahaja akan membuat anda bahagia, tetapi juga akan menjadikan hubungan anda lebih dekat dengan anak anda dan merangsang perkembangan mereka.

Jangan lupa untuk memeriksa perkembangan si kecil secara berkala kepada doktor atau bidan mengikut jadual. Jangan teragak-agak untuk memberitahu doktor sekiranya anda bimbang tentang kemampuan si kecil anda untuk mendengar dan bertindak balas terhadap suara, belajar bercakap, atau memahami kata-kata.