Kesihatan

PCR Mouthwash, Penyelesaian Ujian COVID-19 tanpa rasa sakit

Pencuci mulut PCR adalah kaedah terbaru untuk mendiagnosis COVID-19. Berbanding dengan PCR sapu, Ubat kumur PCR lebih senang dilakukan kerana tidak menyakitkan. Namun, bagaimana ia berfungsi dan seberapa berkesan ubat kumur PCR? Lihat jawapannya dalam artikel berikut.

Terdapat tiga jenis ujian COVID-19 yang digunakan di Indonesia, yaitu PCR, antigen swab, dan antibodi quick test. PCR (tindak balas rantai polimerase) dapat mengesan bahan genetik (DNA atau RNA) virus, swab antigen dapat mengesan protein tertentu dalam virus, sementara ujian cepat antibodi mengesan antibodi terhadap virus Corona.

Setakat ini, ujian PCR adalah ujian standard untuk mendiagnosis atau mengesan COVID-19. Ujian ini menggunakan sampel kahak atau lendir yang diambil dari nasofaring (bahagian antara hidung dan tekak) dan orofaring (bahagian belakang tekak) untuk analisis menggunakan PCR di makmal.

Semasa mengambil sampel, beberapa orang mungkin mengadu kesakitan dan ketidakselesaan akibat proses sapuan (sapu) hidung dan tekak memberikan sensasi dicucuk. Oleh itu, satu kejayaan baru untuk ujian PCR telah muncul dengan menggunakan sampel air liur yang diambil oleh berkumur dan juga PCR air liur.

Memahami dan Bagaimana PCR Gargle Berfungsi

Ubat kumur PCR atau Berkumur PCR adalah pemeriksaan untuk mengesan virus Corona dalam tubuh yang diambil oleh sampel berkumur. Kaedah pensampelan untuk ujian PCR dengan cara ini bertujuan untuk membuat pesakit merasa lebih selesa, terutama kanak-kanak dan orang tua.

Selain memberikan rasa nyaman, ubat kumur PCR juga diharapkan dilakukan di daerah non-medis di bawah pengawasan pekerja kesihatan, sehingga dapat mengurangi orang ramai dan menghindari kontak langsung.

Proses pensampelan menggunakan kaedah PCR juga dianggap lebih praktikal dan tidak perlu melibatkan banyak pegawai perubatan. Berikut adalah cara mengambil sampel ubat kumur PCR:

 • Pertama, pegawai perubatan akan memberikan penyelesaian garam (masin) untuk membilas.
 • Seterusnya, pesakit akan diminta untuk membilas mulutnya dengan larutan garam selama 45 saat.
 • Sampel air liur (air liur) dari berkumur akan dimasukkan ke dalam tabung yang telah disediakan oleh pekerja kesihatan.

Selanjutnya, sampel ubat kumur PCR akan dibawa ke makmal untuk diuji menggunakan teknik PCR. Teknik yang digunakan adalah sama dengan ujian PCR menggunakan sampel sapu nasofaring-orofaring.

Sampel akan diuji menggunakan bahan kimia khas dan mesin PCR yang dipanggil kitar termal. Bahan kimia ini akan menghasilkan cahaya pendarfluor jika virus Corona dikesan. Inilah yang menunjukkan keputusan ujian PCR positif pada pesakit dengan COVID-19.

Untuk meningkatkan ketepatan atau ketepatan keputusan ujian, ada beberapa perkara yang harus anda hindari sekurang-kurangnya 30 minit sebelum menjalankan ujian COVID-19 menggunakan kaedah pencucian mulut PCR, iaitu:

 • Makan dan minum
 • Menggunakan ubat kumur
 • Memberus gigi
 • Gula-gula getah
 • Merokok, rokok dan rokok

Walaupun lebih senang daripada ujian sapuan hidung dan tekak, ubat kumur PCR bukanlah pilihan yang baik untuk orang yang mempunyai pengeluaran air liur rendah, seperti orang yang mengalami strok atau mulut kering.

Keberkesanan Pencuci Mulut PCR dalam Mengesan COVID-19

Sejauh ini, ubat kumur PCR dikembangkan oleh Biofarma sebagai syarikat milik kerajaan yang bergerak di sektor farmaseutikal. Menurut penyelidikan, kaedah ini cukup berkesan untuk mengesan virus Corona dalam tubuh penghidap COVID-19 dengan atau tanpa gejala.

Proses pengembangan ubat kumur PCR di Indonesia melibatkan lebih daripada 400 sampel pesakit positif COVID-19, baik pesakit luar dan pesakit dalam.

Dari kajian ini, didapati bahawa kepekaan PCR ubat kumur mencapai 93.57 peratus, tidak jauh berbeza dengan PCR sapu nasofaring-orofaring yang mempunyai kepekaan 95 peratus. Di samping itu, kajian ubat kumur PCR di Amerika Syarikat juga menunjukkan kepekaan yang tinggi, iaitu sekitar 95 peratus.

Namun, kerana PCR ubat kumur masih sangat baru, keberkesanannya untuk mendiagnosis COVID-19 masih perlu diteliti.

Pencuci mulut PCR mempunyai beberapa kelebihan, termasuk:

 • Proses persampelan lebih cepat dan lebih sederhana
 • Ekonomik
 • Ia tidak menyakitkan
 • Boleh dilakukan pada kanak-kanak yang sudah boleh berkumur

Walau bagaimanapun, PCR ubat kumur mempunyai beberapa kelemahan. Salah satunya ialah tidak semua makmal di Indonesia dapat melakukan pembilasan mulut PCR, terutama di daerah terpencil.

PCR sapu masih merupakan ujian utama untuk mendiagnosis COVID-19. Oleh itu, jika anda merasakan simptom COVID-19 atau menghubungi pesakit positif COVID-19, lakukan ujian PCR yang biasa, sapu. Sekiranya hasilnya positif, menjalani pengasingan diri dan gunakan protokol kesihatan yang ketat.

Anda juga boleh berjumpa doktor melalui berbual dalam aplikasi ALODOKTER untuk mendapatkan maklumat mengenai ubat-ubatan dan pengendalian COVID-19 yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.