Kesihatan

Famciclovir - Faedah, dos dan kesan sampingan

Famciclovir adalah ubat antivirus untuk merawat jangkitan virus herpes, termasuk herpes zoster atau herpes simplex.

Famciclovir berfungsi dengan menghalang pembiakan atau replikasi virus herpes. Dengan cara itu, sistem imun dapat berfungsi dengan lebih optimum untuk mengatasi jangkitan virus herpes.

Perlu diingat bahawa ubat ini tidak dapat menyembuhkan jangkitan virus herpes, tetapi dapat membantu gejala mereda dengan lebih cepat, mengurangkan frekuensi berulang jangkitan, dan mempercepat waktu pemulihan.

Tanda dagang Famciclovir: famvir

Apa itu Famciclovir

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAnti Virus
ManfaatMerawat herpes.
Dimakan olehDewasa berumur 18 tahun
Famciclovir untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada Famciclovir diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan minum ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Famciclovir

Famciclovir tidak boleh digunakan secara sembarangan dan mesti sesuai dengan preskripsi doktor. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil ubat ini adalah:

 • Jangan mengambil famciclovir jika anda alah kepada ubat ini, penciclovir, atau acyclovir. Sentiasa beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami penyakit ginjal, penyakit hati, intoleransi laktosa, gangguan penyerapan glukosa-galaktosa, atau mempunyai keadaan yang melemahkan sistem imun anda, seperti menghidap HIV / AIDS, atau baru-baru ini menjalani pemindahan sumsum tulang.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan, atau produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan ubat, dos berlebihan, atau kesan sampingan yang serius setelah mengambil famciclovir.

Dos dan Arahan Penggunaan Famciclovir

Dos famciclovir yang diberikan oleh doktor kepada setiap pesakit mungkin berbeza-beza, bergantung pada keadaan pesakit dan tindak balas pesakit terhadap rawatan.

Secara amnya, berikut adalah dos amciclovir untuk orang dewasa yang dibahagikan mengikut tujuan penggunaannya:

Matlamat: Merawat herpes zoster

Dosnya adalah 500 mg, 3 kali sehari, selama 7 hari. Bagi pesakit dengan sistem imun yang lemah, dosnya adalah 500 mg, diambil 3 kali sehari, selama 10 hari.

Matlamat: Merawat herpes genital

Untuk merawat herpes genital atau genital untuk pertama kalinya, dosnya ialah 250 mg, 3 kali sehari, selama 5 hari. Untuk merawat herpes genital berulang, dosnya adalah 125 mg, 2 kali sehari, selama 5 hari, atau 1,000 mg, selama 1 hari.

Pada pesakit HIV / AIDS yang mempunyai herpes genital, dosisnya adalah 500 mg, diambil 2 kali sehari, selama 7 hari.

Cara Mengambil Famciclovir dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca maklumat pada label pembungkusan ubat sebelum mengambil famciclovir. Jangan menambah atau mengurangkan dos anda, dan mengambil famciclovir lebih kerap daripada yang disarankan oleh doktor anda.

Tablet Famciclovir boleh diambil sebelum atau selepas makan. Telan keseluruhan ubat dengan segelas air.

Famciclovir akan lebih berkesan jika digunakan setelah gejala muncul. Oleh itu, jangan menangguhkan rawatan agar aduan dapat diselesaikan dengan cepat. Terus minum ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda walaupun gejala hilang setelah beberapa hari. Jangan berhenti rawatan, kecuali atas arahan doktor.

Dianjurkan untuk mengambil famciclovir secara berkala pada waktu yang sama setiap hari untuk kesan rawatan maksimum. Sekiranya anda terlupa mengambil famciclovir, segera ambil jika selang waktu antara jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan tablet famciclovir dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Lindungi ubat ini dari sinar matahari langsung, dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Famciclovir dengan Dadah Lain

Penggunaan famciclovir dengan ubat lain boleh menyebabkan beberapa interaksi ubat, iaitu:

 • Peningkatan tahap famciclovir dalam darah, yang boleh meningkatkan risiko kesan sampingan seperti sakit kepala atau loya, apabila digunakan dengan probenecid
 • Berkurangnya keberkesanan famciclovir apabila digunakan dengan raloxifen

Kesan Sampingan dan Bahaya Famciclovir

Terdapat beberapa kesan sampingan yang biasa berlaku setelah mengambil famciclovir, iaitu sakit kepala, mual, dan cirit-birit. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk.

Anda mesti berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Lebam dan pendarahan yang mudah
 • Kekeliruan, halusinasi, atau kegelisahan
 • Jaundis
 • Kencing tidak kerap atau jumlah air kencing yang keluar sangat sedikit
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found