Keluarga

Cara Canggih untuk Menentukan Masa Subur dengan Kalkulator Ovulasi

Bagi pasangan yang sudah berkahwin yang ingin segera mempunyai anak, melakukan hubungan seks semasa tempoh subur (tempoh ovulasi) adalah penting. Pertemuan telur dan sperma pada waktu yang tepat, dapat memberikan peluang kehamilan yang besar. Bagi anda yang tidak faham kapan waktu terbaik untuk melakukan hubungan seks, anda boleh menggunakan kalkulator ovulasi.

Melakukan hubungan seks secara teratur, sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu, dapat meningkatkan peluang anda hamil. Namun, tidak sedikit pasangan yang sejak sekian lama tidak dikurniakan keturunan. Bagi anda yang ingin segera melahirkan anak, disarankan melakukan hubungan seks semasa ovulasi.

Cara Mengira Tempoh Subur

Kitaran haid wanita dikira dari hari pertama haidnya hingga hari pertama haid berikutnya. Rata-rata, kitaran haid adalah antara 28-32 hari. Tetapi ada juga kitaran yang lebih pendek atau lebih lama.

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid 28-32 hari biasa, ovulasi biasanya berlaku antara hari ke-11 dan ke-21. Untuk memastikan haid anda tetap, disarankan agar anda mencatat tempoh anda setiap bulan. Semasa ovulasi, ovari atau ovari akan mengeluarkan telur. Sekiranya anda dan pasangan melakukan hubungan seksual pada masa ini, sperma akan menyuburkan telur dan kehamilan akan berlaku.

Walaupun sperma dapat bertahan di rahim hingga 5 hari, telur hanya dapat bertahan 12-24 jam setelah dilepaskan. Umumnya dalam setahun, wanita akan mengalami haid hingga sekitar 12 kali. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan haid tidak teratur, seperti tekanan yang teruk, perubahan berat badan yang drastik, senaman yang kerap dilakukan, hingga gangguan hormon.

Ini Manfaat dan Penggunaan Kalkulator ovulasi

Sekiranya anda masih keliru tentang kapan ovulasi anda akan berlaku, anda boleh menggunakan kalkulator ovulasi. Kaedah ini dapat membantu menentukan tempoh subur dalam kitaran haid anda, menurut maklumat yang anda masukkan. Kaedah ini penting untuk menentukan bila masa yang paling mungkin untuk anda hamil. Selain kalkulator ovulasi, anda juga boleh menggunakan alat ujian kesuburan yang dijual di farmasi.

Penentuan ini dapat dimulakan dengan mengetahui kitaran haid. Apabila anda mempunyai kitaran haid 28 hari, terdapat sekitar enam hari kemungkinan besar akan hamil. Itu adalah sekitar minggu kedua kitaran haid. Pada masa inilah pasangan dinasihatkan untuk melakukan hubungan seks.

Hubungan seksual 1-2 hari sebelum ovulasi dan pada hari ovulasi adalah kaedah terbaik untuk hamil. Dengan cara ini, setelah telur dilepaskan, sperma siap menunggu di saluran telur (tiub fallopio) untuk menyuburkan telur.

Di samping itu, badan akan menunjukkan beberapa tanda ketika ovulasi berlaku, termasuk keputihan yang cenderung jelas dan berwarna elastik seperti putih telur, payudara, pelvis atau sakit perut, perut kembung, suhu badan pada waktu pagi (ketika anda baru bangun tidur ) meningkat sekitar setengah hingga satu darjah Celsius apabila diukur menggunakan termometer, serta peningkatan gairah seksual.

Kalkulator ovulasi hanyalah alat untuk memberi anda tarikh anggaran bila masa yang tepat untuk anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks agar kehamilan berlaku. Dan kalkulator ini secara amnya tepat untuk wanita yang mempunyai kitaran haid biasa. Selain meningkatkan peluang hamil, kaedah ini juga boleh menjadi kaedah kontraseptif semula jadi untuk mencegah kehamilan. Iaitu dengan mengelakkan hubungan seksual jika anda dalam masa subur.

Anda harus mempertimbangkan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan sekiranya kitaran haid anda melebihi 35 hari atau kerap berubah, cepat atau lambat. Haid tidak teratur boleh menjadi gejala penyakit yang mungkin berlaku, seperti gangguan tiroid, kelainan pada ovari misalnya kerana: sindrom ovarium polikistik (PCOS).