Keluarga

Kepentingan Ujian Pendengaran Bayi Awal

Ujian pendengaran pada bayi bertujuan untuk mengesan sama ada bayi mempunyai gangguan pendengaran, sehingga dapat ditentukan langkah-langkah pengendalianmiliknya. Uji Ini perlu dilakukan seawal mungkin, memandangkan deria pendengaran memainkan peranan penting dalam menyokong kemahiran komunikasi dan pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Bayi yang baru lahir akan mula belajar pelbagai perkara di sekitar mereka melalui pancaindera mereka. Salah satunya adalah deria pendengaran, iaitu telinga. Tetapi sebenarnya, bayi sudah mula mendengar sejak dia masih dalam kandungan.

Bayi boleh mengalami pendengaran sejak mereka dilahirkan atau bahkan di dalam kandungan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kelainan pada telinga, kelahiran pramatang, atau kelainan kongenital yang menyebabkan bayi tidak dapat mendengar.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gangguan sedikit demi sedikit dalam deria pendengaran bayi boleh mempengaruhi kemahiran komunikasi dan bahasa bayi. Inilah sebab mengapa ujian pendengaran pada bayi adalah penting.

Kaedah Ujian Pendengaran Bayi

Ujian pendengaran pada bayi boleh dilakukan sejak bayi berusia 2 hari atau selambat-lambatnya ketika berusia 1 bulan. Ini bertujuan untuk menentukan sama ada deria pendengaran bayi berfungsi dengan normal atau mengalami gangguan.

Sekiranya kehilangan pendengaran bayi dijumpai, doktor boleh mengambil tindakan segera. Pengesanan awal dan rawatan yang sesuai dapat mengurangkan risiko bayi mengalami kelewatan perkembangan dan meningkatkan kualiti hidup anak-anak pada masa akan datang.

Ujian pendengaran pada bayi baru lahir biasanya berlangsung hanya 5-10 minit dan tidak menyakitkan atau tidak selesa bagi bayi. Ujian pendengaran bayi secara amnya dilakukan dengan dua cara, iaitu:

Uji Tindak Balas Otak Auditori Automatik (AABR)

Doktor atau jururawat akan meletakkan sensor pada kulit kepala bayi. Peranti sensor ini disambungkan ke rangkaian komputer yang dapat mengukur aktiviti gelombang otak bayi sebagai tindak balas kepada bunyi yang dihantar melalui otak fon telinga kecil.

Uji Pelepasan Otoacoustic (OAE)

Ujian pendengaran ini dilakukan untuk mengukur gelombang bunyi di telinga dalam. Peranti kecil diletakkan di telinga bayi untuk menghasilkan bunyi lembut dan merakam tindak balas telinga bayi terhadap bunyi tersebut.

Keputusan Ujian Pendengaran Baru Lahir

Tidak memerlukan masa yang lama untuk mendapatkan keputusan ujian pendengaran pada bayi. Sebenarnya, keputusan ujian biasanya dapat diperoleh sejurus ujian selesai. Sekiranya keputusan ujian pendengaran menyatakan bahawa telinga bayi dapat bertindak balas dengan baik, bayi kemungkinan besar tidak mengalami masalah telinga.

Namun, anda tidak perlu risau sekiranya si kecil tidak lulus ujian pendengaran. Ini tidak bermaksud dia mengalami kehilangan pendengaran kekal. Mungkin kegagalan ujian pendengaran pertama ini disebabkan oleh faktor lain, seperti:

  • Terdapat cecair atau kotoran yang menyekat saluran telinga bayi.
  • Bilik ujian terlalu bising.
  • Bayi bergerak terlalu banyak atau menangis.

Sekiranya keputusan ujian pendengaran pertama menyatakan bahawa bayi tidak lulus. Maka pemeriksaan semula dapat dilakukan kemudian ketika bayi berusia 3 bulan.

Pada pemeriksaan berikutnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal telinga bayi, ujian pendengaran, dan sokongan dalam bentuk timpanometri (pemeriksaan gendang telinga bayi).

Sekiranya bayi tidak pernah menjalani ujian pendengaran, ibu bapa disarankan untuk mengambil bayi tersebut untuk menjalani ujian pendengaran di hospital sekurang-kurangnya sebulan atau tidak lebih dari tiga bulan setelah bayi dilahirkan.

Langkah-langkah Mengatasi Kehilangan Pendengaran Bayi

Sekiranya keputusan ujian susulan menyatakan bahawa bayi mengalami pendengaran, maka bayi perlu mendapatkan langkah rawatan dari usia 6 bulan. Langkah-langkah menangani kehilangan pendengaran bayi secara amnya disesuaikan dengan jenis dan tahap kehilangan pendengaran yang dialami oleh bayi.

Beberapa langkah yang mungkin disarankan oleh doktor anda untuk merawat masalah pendengaran pada bayi anda adalah:

  • Penggunaan alat bantu pendengaran.
  • Peletakan implan koklea.
  • Belajar bahasa isyarat, jika bayi lebih tua.
  • terapi ucapan (terapi ucapan).

Anda boleh berjumpa doktor ENT untuk melakukan ujian pendengaran bayi, dan bertanya apakah langkah-langkah yang perlu diambil untuk merawat masalah pendengaran pada bayi jika dia mengidapnya.

Semakin cepat kehilangan pendengaran bayi dikesan, semakin besar peluangnya untuk dirawat. Dengan cara itu, kemahiran mendengar dan komunikasi bayi tidak terjejas.