Keluarga

Bahaya Wanita Hamil Makan Mie Segera dan Trik untuk Mengatasinya

Menjaga diet yang sihat sangat penting semasa mengandung. Walau bagaimanapun, kadang-kadang wanita hamil sukar menahan makan makanan tertentu, salah satunya adalah mi segera. Berhati-hatilah jika wanita hamil makan mi segera, kerana kandungan garam yang tinggi boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Garam (sodium / sodium) mempunyai sekurang-kurangnya tiga kebaikan untuk tubuh, iaitu menjaga keseimbangan cairan tubuh, membantu fungsi saraf, dan mempengaruhi bagaimana otot berfungsi. Walau bagaimanapun, pengambilan garam yang berlebihan dalam jangka panjang berisiko menyebabkan pelbagai penyakit, seperti pembengkakan anggota badan atau edema, tekanan darah tinggi, strok, dan penyakit jantung.

Bahaya Mie Segera hlmada wanita hamil

Pada dasarnya, wanita hamil masih memerlukan pengambilan garam dalam jumlah yang mencukupi untuk membantu mengekalkan tahap cairan dalam badan. Wanita hamil tidak dilarang mengambil garam, hanya disarankan untuk membatasi pengambilan garam agar tidak berlebihan. Sementara mi segera mempunyai kandungan garam yang cukup tinggi.

Walaupun kandungan natrium dalam setiap bungkus mi segera berbeza-beza, satu jenis mi segera diketahui mempunyai kandungan natrium sekitar 861 miligram dalam setiap bungkusan. Sebenarnya, pengambilan garam yang disyorkan untuk

dewasa tidak lebih daripada 2.300 miligram sehari. Sebenarnya, bagi orang yang mempunyai sejarah hipertensi, diabetes, dan penyakit buah pinggang kronik, pengambilan garam tidak boleh melebihi 1,500 gram sehari.

Apabila melihat bungkusan mi segera, jangan tertipu apabila anda tidak menjumpai perkataan garam. Sebenarnya, garam dalam bungkusan makanan boleh didapati dengan pelbagai nama, antaranya Na, sodium alginate, sodium askorbate, sodium bicarbonate, sodium benzoat, sodium chloride, sodium saccharin, dan monosodium glutamat (MSG).

Petua Sihat untuk Makan Mie Segera Semasa Hamil

Tidak dapat dinafikan, mi segera mempunyai rasa yang enak. Tetapi sebenarnya, mi segera tidak memberikan khasiat yang lengkap. Mie segera tidak mengandungi protein, vitamin, mineral, dan serat yang dapat memenuhi keperluan tubuh, terutama wanita hamil.

Atas sebab ini, ketika wanita hamil makan mi segera, cubalah menambah khasiatnya dengan menambahkan bahan-bahan lain, seperti sayur-sayuran hijau, wortel, cendawan, daging ayam, atau telur.

Untuk mengehadkan pengambilan garam berlebihan, anda hanya perlu menggunakan separuh jumlah bumbu mi segera. Elakkan juga menambah garam tambahan.

Selain mengehadkan pengambilan garam, wanita hamil juga harus membatasi pengambilan lemak dan gula yang terlalu tinggi. Dianjurkan untuk makan pelbagai makanan dari kumpulan sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, gandum dan produk olahan, daging tanpa lemak, ikan, unggas, dan kacang-kacangan.

Wanita hamil disarankan untuk mengambil produk rendah lemak untuk susu, yogurt, dan keju. Untuk mengelakkan dehidrasi dan sembelit pada wanita hamil, disarankan untuk memenuhi keperluan air. Sekurang-kurangnya dengan memakan 1.5 liter air sehari.

Kebiasaan wanita hamil makan mi segera harus dibatasi untuk mengelakkan kemungkinan pengambilan garam berlebihan. Rujuk doktor atau pakar pemakanan mengenai bahagian mi segera yang dibenarkan. Sebaiknya anda makan makanan seimbang untuk mengekalkan kehamilan yang sihat.