Kehidupan yang sihat

Lindungi Kanak-kanak dari Orang Seksual

Kes penyimpangan seksual tidak hanya berlaku pada orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Ini tentu boleh menyebabkan trauma teruk pada anak yang mengalaminya. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengambil langkah-langkah untuk melindungi anak-anak mereka dari penderaan seksual.

Penyimpangan seksual atau paraphilia adalah tingkah laku seksual yang melibatkan aktiviti, situasi, subjek, atau objek yang tidak biasa dan secara amnya tidak mendorong dorongan seksual pada orang lain.

Sehingga kini, penyebab penyimpangan seksual tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap mencetuskan tingkah laku ini, seperti faktor genetik atau trauma kanak-kanak akibat penderaan seksual.

Sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak, boleh mengalami penyimpangan seksual. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengenali jenis penderaan seksual dan melaksanakan langkah-langkah untuk melindungi anak-anak mereka daripada pelaku.

Jenis Penyimpangan Seksual yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat beberapa jenis penyimpangan seksual yang penting untuk diketahui, iaitu:

1. Pedofilia

Pedofilia adalah sejenis penyelewengan seksual yang menjadikan kanak-kanak sebagai objek seksual. Sebilangan besar kanak-kanak yang menjadi mangsa berumur kurang dari 13 tahun.

Seseorang dengan gangguan seksual ini sering mengajak anak-anak mereka melihat mereka melancap, menanggalkan pakaian anak-anak mereka, menyentuh alat kelamin mereka, dan bahkan memaksa anak-anak mereka melakukan aktiviti seksual dengan mereka.

2. Forteurisme

Froteurisme adalah sejenis penyimpangan seksual yang dicirikan oleh kecenderungan untuk menggosok alat kelamin seseorang pada tubuh orang yang tidak dikenali.

Pelaku gangguan seksual ini sering melakukan tindakan mereka tanpa mengetahui tempatnya dan biasanya dilakukan di tempat awam atau pusat keramaian.

3. Ekshibisiisme

Exhibitionism adalah tingkah laku seksual yang dilakukan dengan mendedahkan alat kelamin mereka kepada orang yang tidak dikenali. Seseorang yang mengalami gangguan seksual ini akan merasa puas apabila melihat orang lain terkejut atau takut dengan tindakannya. Tidak jarang pelaku melakukan onani di tempat awam.

4. Voyeurisme

Orang dengan voyeurisme cenderung untuk mengintip atau memerhatikan orang yang menukar pakaian, mandi, atau melakukan hubungan seks untuk mendapatkan kepuasan seksual.

Orang dengan penyimpangan seksual ini umumnya tidak berminat untuk melakukan hubungan seks dengan mangsa mereka, tetapi hanya mencari kepuasan seksual dengan melancap.

5. Masokisme

Seseorang dengan penyimpangan seksual masokistik akan mendapat kepuasan seksual apabila dia disakiti atau diganggu oleh pasangannya.

Pesakit dengan gangguan seksual ini biasanya juga mempunyai hubungan seksual dengan pasangan yang mempunyai tingkah laku sadis, yang merupakan sejenis penyimpangan seksual apabila seseorang mendapat kepuasan seksual dengan mencederakan pasangannya secara lisan atau tidak.

6. Zoofilia

Seseorang dengan penyimpangan seksual zoofilik akan mendapat kepuasan seksual dengan melakukan hubungan seks dengan haiwan.

Penderita percaya bahawa seks dengan haiwan lebih menyenangkan dan berkualiti daripada dengan manusia, kerana haiwan mempunyai ciri-ciri fizikal yang dapat membangkitkan semangat, seperti bulu tebal.

Selain beberapa jenis penyimpangan seksual di atas, terdapat juga jenis gangguan seksual yang lain, seperti tarikan seksual terhadap mayat (nekrofilia), kecenderungan seksual terhadap tinja (nekrofilia).koprofilia, dan kepuasan seksual melalui perbualan telefon (skatologia).

Cara Melindungi Kanak-kanak dari Orang Seksual

Mencegah anak-anak daripada berinteraksi dengan pelaku penyimpangan seksual bukanlah sesuatu yang mudah, kerana pada umumnya orang dengan penyimpangan seksual sukar dikenali dan kelihatan seperti orang yang mempunyai orientasi seksual yang normal.

Namun, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk melindungi anak-anak mereka dari penderitaan penyimpangan seksual, iaitu:

  • Perkenalkan anak-anak untuk pendidikan seksual sejak usia dini, seperti mengenali bahagian tubuh tertentu yang tidak boleh dilihat atau disentuh oleh orang asing.
  • Tunjukkan kepada anak-anak nama organ kemaluan, seperti payudara dan zakar, sehingga anak dapat mengetahui jika orang asing menyentuhnya.
  • Ajar anak-anak untuk selalu bersikap terbuka untuk memberitahu perkara yang mereka hadapi.
  • Beritahu anak anda untuk tidak memberikan mainan, makanan, atau minuman dari orang yang tidak dikenali.
  • Beri kefahaman agar anak-anak enggan bepergian dengan orang asing tanpa kebenaran ibu bapa.
  • Pastikan persekitaran tempat kanak-kanak bermain selamat dan mempunyai rakan sebaya untuk bermain.

Tidak jarang pelaku penyimpangan seksual adalah orang yang berada di sekitar anak-anak. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk lebih menyedari orang di persekitaran permainan anak-anak mereka.

Sekiranya ada orang di sekitar anda yang cenderung melakukan penyimpangan seksual, jangan ragu untuk membawanya ke psikiatri atau psikologi sehingga mereka dapat dirawat dengan tepat.