Kesihatan

Kandungan Pemakanan dan Manfaat Artichoke untuk Kesihatan

Artichoke kini popular sebagai salah satu tanaman dengan khasiat tinggi dan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Sebenarnya, tanaman berbentuk bunga ini dapat diekstrak menjadi ubat herba untuk merawat penyakit tertentu.

Artichoke sebenarnya adalah sejenis tanaman yang tergolong dalam kumpulan tumbuhan liar. Walaupun begitu, pemakanan dan faedahnya artichoke tidak kurang juga dengan sayur-sayuran lain. Di samping itu, walaupun bentuknya kelihatan rumit, tanaman ini berasal dari wilayah Mediterranean agak mudah diproses menjadi hidangan kegemaran.

Kandungan Nutrien Artichoke

Sebahagian besar kandungannya artichoke adalah karbohidrat yang terdiri daripada serat dan kanji. Makan sebiji buah artichoke sudah memenuhi kira-kira 25% pengambilan serat harian yang disyorkan.

Bukan itu sahaja, artichoke juga mengandungi beberapa nutrien penting lain, seperti:

  • Protein
  • Vitamin K
  • Vitamin C
  • Vitamin B kompleks, terutama vitamin B9 (asid folik)
  • Mineral, seperti magnesium, besi, zink, fosforus, kalium, dan kalsium

hebat lagi, artichoke termasuk sayur-sayuran dengan antioksidan tertinggi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa artichoke memberikan pelbagai faedah kesihatan.

Manfaat Kesihatan Artichoke

Berikut adalah beberapa faedahnya artichoke untuk kesihatan anda perlu tahu:

1. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Seperti yang dijelaskan di atas, artichoke sangat kaya dengan serat. Nutrien ini berperan penting dalam menjaga kesehatan sistem pencernaan, mencegah atau melegakan sembelit, dan juga menurunkan risiko barah usus besar.

Bukan itu sahaja, artichoke juga mengandungi inulin, iaitu sejenis serat yang bertindak sebagai prebiotik. Prebiotik adalah komponen penting dalam makanan kita, kerana mereka menyediakan nutrien untuk bakteria baik dalam usus.

Dengan menjaga keseimbangan bakteria baik, kesihatan sistem pencernaan dan tubuh secara keseluruhan juga akan terjaga.

2. Membantu melegakan simptom sindrom iritasi usus

Selain menjaga keseimbangan bakteria usus, artichoke Ia juga dapat menyuburkan usus dengan melegakan kekejangan otot usus yang disebabkan oleh keradangan. Selain itu, antioksidan dalam artichoke Ia juga dapat mengurangkan keradangan pada usus.

Pemakanan dan faedah artichoke Ini sangat berguna untuk penghidap sindrom iritasi usus (IBS) yang sering mengalami gejala seperti sakit perut, kekejangan perut, cirit-birit, kembung, dan sembelit.

3. Membantu menjaga kesihatan hati

Satu kajian menunjukkan bahawa memakan ekstrak daun artichoke secara teratur dapat membantu menjaga kesihatan hati, serta meningkatkan fungsi hati yang terganggu akibat hati berlemak. Pakar mengesyaki bahawa ini boleh berlaku berkat peranan antioksidan yang dinamakan cina dan silymarin terdapat dalam artichoke.

4. Menurunkan kolesterol jahat (LDL)

Dalam satu kajian, ekstrak daun dari artichoke diambil setiap hari selama 6 minggu telah terbukti dapat mengurangkan kolesterol jahat (LDL) sambil meningkatkan kolesterol baik (HDL).

Ini boleh berlaku kerana artichoke mengandungi antioksidan luteolin yang berperanan mencegah pembentukan kolesterol, dan merangsang tubuh agar lebih efektif dalam memproses kolesterol.

5. Menurunkan tekanan darah

Satu kajian menunjukkan bahawa pesakit hipertensi yang mengambil ekstrak artichoke setiap hari selama 3 bulan dapat menurunkan tekanan darah diastolik dan sistolik.

Ini dipercayai berlaku kerana kandungan kalium di artichoke yang berperanan penting dalam mengawal tekanan darah.

Sebagai tambahan kepada faedah yang dinyatakan di atas, artichoke Ia juga dianggap berguna untuk meningkatkan kesihatan tulang, membantu menurunkan gula darah, dan melawan pertumbuhan sel barah.

Sebilangan faedah masih memerlukan kajian lebih lanjut. Walaupun begitu, kandungan nutrien, sebatian semula jadi, dan antioksidan dalam artichoke kekal istimewa. Jadi, tidak ada salahnya masuk artichoke ke dalam menu harian anda.

Dapatkan khasiat dan khasiat artichoke juga sangat mudah. Anda boleh mengukus, merebus, memanggang atau menumisnya. Bahagian artichoke yang boleh dimakan adalah daging di belakang daun dan jantungnya putih dengan hujung keunguan di bahagian dalam.

Pemakanan dan faedah artichoke sangat baik untuk kesihatan secara umum dan tidak boleh dilepaskan. Walau bagaimanapun, jika anda mahu mengambil artichoke sebagai rawatan alternatif untuk keadaan perubatan tertentu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found