Kesihatan

Pipi Anak Tiba-tiba Nampak Merah? Inilah Sebab yang Mungkin

Pipi merahPada pandangan pertama ia akan kelihatan sangat comel. Walau bagaimanapun jika ia berlaku secara tiba-tiba, mungkinAnak kecil anda menghidap sindrom pipi merah atau sindrom pipi ditampar.

Sindrom pipi merah tergolong dalam kategori "penyakit kelima" Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan dengan parvovirus B19, dan lebih biasa pada kanak-kanak daripada orang dewasa.

Kenali Gejala Sindrom Pipi Merah

Penularan sindrom pipi merah boleh berlaku melalui bersin, batuk, dan kontak langsung dengan objek yang tercemar oleh virus ini.

Sindrom pipi merah biasanya didahului oleh gejala seperti demam, hidung berair, kekecohan, mengantuk, dan gangguan makan. Sebilangan kanak-kanak mungkin mengalami sakit sendi, otot, dan sakit tekak.

Kira-kira dua hingga lima hari selepas gejala awal, pipi anak akan mula kelihatan kemerahan. Ruam di pipi akan diikuti dengan ruam pada badan dan anggota badan anak. Ruam biasanya gatal dan sering membuat anak tidak selesa.

Ibu disarankan untuk segera memeriksa keadaan kesihatan Si Kecil kepada doktor sekiranya dia demam tinggi yang tidak membaik setelah lebih dari 5 hari dan tidak mahu menyusu atau makan. Terutama jika anak anda mempunyai masalah kesihatan khas, seperti talasemia atau anemia sel sabit.

Pelbagai Cara Mengatasi Sindrom Pipi Merah

Biasanya sindrom pipi merah akan hilang sendiri selepas 1-2 minggu. Walau bagaimanapun, untuk mengurangkan ketidakselesaan yang dirasakan oleh si kecil kerana sindrom pipi merah, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Pastikan si kecil anda mendapat rehat yang cukup.
  • Keperluan cairan Si Kecil yang mencukupi, agar ia tidak mengalami dehidrasi.
  • Sekiranya perlu, anda juga boleh memberikan ubat penurun demam si kecil, seperti: parasetamol.

Ibu juga perlu mengetahui cara mencegah penularan sindrom pipi merah pada kanak-kanak, iaitu mengajar anak-anak untuk kerap mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir, menutup mulut dan hidung ketika bersin atau batuk, dan sebisa mungkin hadkan hubungan langsung dengan orang dengan sindrom pipi merah.

Sekiranya sindrom pipi merah yang dialami oleh anak kecil anda tidak bertambah baik walaupun anda telah melakukan kaedah di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.