Keluarga

Sebab 2 tahun pertama perkahwinan sangat penting untuk masa depan

Dua tahun pertama perkahwinan sering dianggap sebagai tempoh penting yang menentukan masa depan perkahwinan. Tempoh ini bahkan disebut-sebut sebagai risiko bercerai tinggi.

Tidak kira berapa lama anda berpacaran, kunci kejayaan atau kegagalan perkahwinan dipercayai terletak pada 2 tahun pertama. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa pasangan yang tidak melalui tempoh ini lebih berisiko mengalami masalah dalam hubungan perkahwinan mereka di masa depan.

Pelbagai Cabaran dalam 2 Tahun Pertama Perkahwinan

Berikut adalah pelbagai faktor yang sering menjadi cabaran dalam 2 tahun pertama perkahwinan:

1. Gagal menjangka konflik

Dalam 2 tahun pertama perkahwinan, ada banyak perkara penting baru yang harus dihadapi bersama, mulai dari berkongsi tugas rumah tangga, membesarkan anak, menguruskan kewangan, berurusan dengan mertua, meluangkan masa untuk melakukan hubungan seks, bercuti, hingga berbincang matlamat hidup bersama.

Walaupun penting, banyak pasangan melambatkan atau bahkan menghindari topik perbualan, yang boleh menyebabkan konflik di kemudian hari dan gagal menjangka.

2. Tertekan dengan hubungan keluarga pasangan

Mengahwini pasangan juga bermaksud menjadikan seseorang sebagai anggota keluarga besarnya.

Sebilangan orang mungkin merasa diterima, tetapi yang lain mungkin merasa tertekan oleh harapan atau norma baru dalam keluarga pasangan mereka. Sekiranya anda gagal menghadapinya, ini boleh memberi kesan kepada kehidupan berkahwin.

3. Kehilangan keakraban

Kedekatan atau keakraban dengan pasangan akan membuat masing-masing merasakan bahawa pasangannya adalah orang yang paling dapat memahaminya. Sekiranya kedekatan ini hilang, perkahwinan akan sukar untuk bertahan dalam menghadapi pelbagai masalah.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa penyebab utama perceraian adalah kehilangan cinta antara pasangan dalam 2 tahun pertama perkahwinan.

4. Masalah kewangan

Masalah kewangan juga merupakan salah satu cabaran yang harus dihadapi oleh kebanyakan pasangan muda, terutama dalam 2 tahun pertama perkahwinan. Sekiranya anda menghadapi masalah menguruskan wang, anda dan pasangan mungkin lebih kerap berdebat mengenai wang.

Perbezaan cara mengurus wang antara kedua pasangan ini boleh memberi kesan negatif terhadap kelangsungan perkahwinan.

Petua untuk Memperkukuhkan Asas dalam 2 Tahun Pertama Perkahwinan

Ramai orang lupa bahawa perkahwinan bukan hanya hubungan romantis, tetapi juga memerlukan komitmen dan usaha.

Pada hari-hari awal perkahwinan, terutama 2 tahun pertama perkahwinan, kerjasama antara suami dan isteri diperlukan untuk membentuk asas rumah tangga yang kukuh untuk mengelakkan hal ini terjadi kelangsungan perkahwinan di kemudian hari. Untuk membantu mewujudkannya, berikut adalah beberapa petua:

  • Menjaga kedekatan dengan pasangan anda, misalnya menjadualkan waktu khas untuk anda berdua di luar kesibukan masing-masing
  • Menjaga komunikasi yang baik, misalnya berbicara dengan jujur ​​dan terbuka, saling memahami, membincangkan pembahagian tugas dan kewajiban, dan bagaimana menyelesaikan konflik yang akan dihadapi
  • Dapatkan nasihat mengenai hubungan perkahwinan dari sumber yang baik, seperti buku perkahwinan, ibu bapa, atau kaunselor perkahwinan

Setiap perkahwinan mempunyai pasang surutnya dan boleh menjadi sukar pada bila-bila masa. Namun, dengan asas yang kuat dalam 2 tahun pertama perkahwinan, kehidupan rumah tangga diharapkan tetap stabil, walaupun dalam masa-masa sukar.

Jadi, ayuh, uruskan hubungan anda dalam 2 tahun pertama perkahwinan sehingga menjadi asas yang kukuh dalam menghadapi cabaran di masa depan.

Sekiranya anda menghadapi masalah, jangan ragu untuk meminta pertolongan dari ahli psikologi yang pakar dalam menangani masalah perkahwinan. Seorang ahli psikologi dapat membantu anda dan pasangan anda untuk melihat masalah secara objektif dan mencadangkan jalan keluar untuk mengekalkan perkahwinan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found