Kesihatan

Tinea Barbae - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Tinea barbae adalah jangkitan kulat pada kulit yang berbulu di wajah dan leher, khususnya kawasan misai dan janggut. Keadaan ini hanya mempengaruhi lelaki dewasa dan biasanya bermula dengan hubungan dengan ternakan.

Jangkitan kulat pada tinea barbae umumnya disebabkan oleh kulat yang hidup di badan haiwan ternakan. Oleh itu, keadaan ini lebih kerap dialami oleh petani.

Tinea barbae boleh menyebabkan keradangan dan pembengkakan yang teruk. Ini boleh menyebabkan keguguran rambut di kawasan yang dijangkiti.

Punca Tinea Barbae

Tinea barbae disebabkan oleh jangkitan kulat dermatofit pada folikel rambut dan rambut di wajah dan leher, iaitu misai dan janggut. Seseorang boleh terkena kulat ini melalui kontak langsung dengan tanah, haiwan, benda yang tercemar, atau orang yang dijangkiti.

Terdapat beberapa spesies kulat dermatofit yang menyebabkan tinea barbae. Walau bagaimanapun, spesies yang paling sering menyebabkan keadaan ini adalah yang bersarang pada haiwan, seperti:

 • Trichophyton verrucosum berasal dari lembu
 • Trichophyton mentagrophytes var equinum dari kuda

Walaupun ia jarang berlaku, Kulat dermatofit yang bersarang di dalam tubuh manusia juga boleh menyebabkan tinea barbae, misalnya Trichophyton rubrum dan Trichophyton violaceum.

Faktor risiko untuk tinea barbae

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena tinea barbae, iaitu:

 • Lelaki dewasa
 • Rambut muka kasar
 • Pekerjaan yang memerlukan hubungan langsung dengan haiwan ternakan, seperti peternak

Gejala Tinea Barbae

Tinea barbae boleh menjadi jangkitan ringan pada lapisan paling luar kulit. Walau bagaimanapun, jangkitan yang lebih mendalam dengan keradangan teruk lebih kerap berlaku.

Tinea barbae ringan biasanya dicirikan oleh kerak bulat kemerahan (Gamb.kurap) yang melepuh dan gatal di permukaan kulit. Walau bagaimanapun, tinea barbae ringan juga kadang-kadang tidak menyebabkan gejala

Pada jangkitan yang lebih mendalam, tinea barbae dicirikan oleh penampilan lebam merah, bengkak, nanah, dan kerak. Benjolan ini tidak menyebabkan gatal atau sakit yang terlalu parah, tetapi boleh menyebabkan rambut di kawasan yang dijangkiti mudah gugur.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami gejala tinea barbae seperti yang dinyatakan di atas. Rawatan mesti dilakukan dengan segera untuk mengelakkan jangkitan tambahan disebabkan oleh bakteria kerana keadaan ini dapat memperburuk keradangan dan menyukarkan penyembuhan.

Diagnosis Tinea Barbae

Tinea barbae dapat didiagnosis melalui sesi soal jawab mengenai aduan dan faktor risiko, serta pemeriksaan fizikal langsung. Kerana keadaan tinea barbae boleh serupa dengan beberapa keadaan lain, penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan diagnosis. Pemeriksaan yang boleh dilakukan adalah:

 • Pemeriksaan menggunakan mikroskop dan bantuan larutan kalium hidroksida, untuk menunjukkan struktur kulat dari sampel kulit atau rambut yang dijangkiti.
 • Pemeriksaan kultur menggunakan media agar, untuk melihat pertumbuhan kulat dari sampel
 • Biopsi kulit, untuk melihat kelainan pada tisu kulit dan struktur kulat di bawah mikroskop

Rawatan Tinea Barbae

Untuk merawat tinea barbae, doktor akan menasihati pesakit untuk mencukur rambut di kawasan yang dijangkiti terlebih dahulu sebelum memberikan ubat antijamur. Pada tinea barbae ringan, doktor anda mungkin menetapkan ubat antijamur topikal, seperti krim antikulat, losyen, atau syampu.

Dalam kes yang lebih teruk, doktor akan menetapkan ubat dalam bentuk tablet, seperti griseofulvin. Ubat ini mesti diambil oleh pesakit selama 2-3 minggu, sehingga pertumbuhan sel-sel jamur terhambat. Selain griseofulvin, terbinafine dItraconazole juga boleh digunakan untuk merawat tinea barbae.

Sekiranya bengkak yang dialami oleh pesakit cukup parah, doktor akan memberikan ubat kortikosteroid, seperti prednison, dalam bentuk oral atau topikal. Ubat ini bertujuan untuk mengurangkan keradangan dan mengurangkan risiko parut pada kulit.

Tinea barbae dapat disembuhkan jika dirawat dengan baik. Bengkak juga akan reda dalam beberapa bulan. Walau bagaimanapun, pesakit akan dinasihatkan untuk selalu menjaga kebersihan kawasan yang dijangkiti selama tempoh rawatan, terutama jika nanah dan kerak muncul.

Berikut adalah rawatan yang boleh dilakukan:

 • Bersihkan kawasan yang dijangkiti dengan sabun dan air
 • Kompres kawasan nanah dan berkerak dengan tuala basah yang hangat
 • Keringkan kawasan muka dan leher sehingga kering sepenuhnya selepas setiap kompres atau basuh
 • Basuh sarung bantal dan sprei sekurang-kurangnya setiap 2 minggu untuk mengelakkan jangkitan tambahan oleh bakteria

Komplikasi Tinea Barbae

Sekiranya penyakit ini tidak diubati, orang dengan tinea barbae dapat mengalami kebotakan dan parut pada kulit. Selain itu, tinea barbae juga dapat dijangkiti oleh bakteria apabila jangkitan kulat itu sendiri belum sembuh. Akibatnya, keradangan boleh bertambah teruk dan akhirnya meninggalkan parut yang lebih kelihatan.

Pencegahan Tinea Barbae

Langkah pertama yang mesti diambil untuk mencegah tinea barbae adalah menghilangkan sumber penyebabnya. Sekiranya keadaan ini menimpa petani, disarankan untuk memeriksa semua ternakan dan memisahkan ternakan yang dijangkiti jamur kulit untuk mendapatkan rawatan. Dengan cara ini, penyebaran jangkitan yang lebih jauh dapat dicegah.

Untuk mengelakkan penularan kepada orang lain, orang dengan tinea barbae disarankan untuk tidak berkongsi barang peribadi, seperti tuala dan sikat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found