Kehidupan yang sihat

Jangan Panik, Inilah 4 Cara Mengatasi Keracunan Makanan Pada Kanak-kanak

Adalah wajar bahawa keracunan makanan pada anak-anak membuat ibu bapa risau. Tetapi jangan panik. Cara-cara berikut dapat membantu mengatasi keracunan makanan pada kanak-kanak dengan cepat: kamu tahu.

Keracunan makanan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Keracunan makanan pada kanak-kanak lebih kerap berlaku pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun (balita). Ini kerana sistem pencernaan dan imun kanak-kanak di bawah umur lima tahun tidak berfungsi dengan optimum.

Punca Keracunan pada Kanak-kanak

Keracunan makanan biasanya disebabkan oleh kuman yang memasuki tubuh anak melalui makanan atau minuman yang mereka makan. Bakteria yang sering menjadi penyebab keracunan makanan pada kanak-kanak adalah: E coli, Salmonella, dan Listeria.

Beberapa makanan dan minuman yang berisiko tinggi menyebabkan keracunan makanan adalah susu segar, tidak dipasteurisasi, daging mentah, ikan mentah dalam sashimi atau sushi, dan sayur-sayuran atau buah yang tidak dibasuh dengan sempurna sebelum dimakan.

Cara yang betul untuk mengatasi keracunan pada kanak-kanak

Keracunan makanan biasanya dicirikan oleh gejala mual, muntah, kehilangan selera makan, kelemahan, cirit-birit, dan demam. Keracunan makanan pada kanak-kanak biasanya hilang dengan sendirinya dalam masa kurang dari dua hari.

Walau bagaimanapun, anda juga dapat menolong anak anda menangani keracunan makanan dengan cara berikut:

1. Beri dia banyak air

Apabila keracunan makanan, kanak-kanak lebih mudah mengalami dehidrasi. Untuk mengelakkan ini, beri anak anda minum banyak air. Ibu boleh memberi air dalam jumlah kecil, tetapi dengan kekerapan yang lebih banyak.

2. Beri makan kepadanya dalam bahagian kecil

Sekiranya anak kecil anda tidak lagi mual, anda boleh mula memberikannya makanan yang mudah dicerna, seperti biskut, pisang, atau roti tanpa rasa, dalam bahagian kecil. Tetapi jika dia mual lagi, berhenti beri makan dia terlebih dahulu, Bun.

3. Pastikan anak mendapat rehat yang cukup

Kekeringan dan gejala keracunan makanan lain boleh menyebabkan badan anak menjadi letih dan lemah. Untuk mengembalikan tenaganya, anda perlu memastikan anak anda mendapat rehat yang cukup.

4. Jangan beri ubat cirit-birit di kaunter

Sekiranya anak kecil anda mengalami cirit-birit, anda tidak boleh memberinya ubat cirit-birit yang dijual bebas. Mengambil ubat cirit-birit sebenarnya akan menyebabkan keracunan makanan mengambil masa lebih lama untuk sembuh.

Ibu dapat mencegah keracunan makanan pada anak-anak dengan membiasakan mereka mencuci tangan sebelum makan, dan tidak memberi makanan mentah dan susu yang tidak dipasteurisasi.

Pastikan juga buah-buahan dan sayur-sayuran dicuci dengan teliti sebelum dihidangkan. Jangan lupa untuk memeriksa tarikh luput, bau dan rasa makanan sebelum memberikannya kepada si kecil.

Walaupun keracunan makanan pada kanak-kanak dapat hilang sendiri, Ibu harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya mereka demam tinggi (di atas 38 ° C), najis berdarah, muntah berterusan selama lebih dari 12 jam, atau penurunan kesedaran.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found