Keluarga

Siapa sangka, ternyata terdapat banyak kelebihan susu ibu untuk memandikan bayi

Adakah anda mempunyai stok susu ibu yang berlebihan (ASIP)? Jangan membuangnya, Bun. Terdapat banyak faedah susu ibu untuk memandikan bayi, kamu tahu. Sejumlah kajian membuktikan bahawa susu ibu dapat mengekalkan kulit yang sihat dan mengatasi pelbagai masalah kulit yang biasa terjadi pada bayi.

Manfaat susu ibu untuk kesihatan bayi tidak diragukan lagi. Nutrien yang terkandung dalam susu ibu dapat membentuk sistem imun bayi, sehingga lebih kuat melawan kuman dan virus yang menyebabkan penyakit. Dengan sistem imun yang kuat, bayi akan jarang sakit.

Bukan hanya itu, susu ibu juga berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan menjaga kesihatan kulit bayi.

Pelbagai Khasiat Susu Ibu untuk Mandi Bayi

Susu ibu mengandungi pelbagai nutrien, seperti protein, karbohidrat, lemak, vitamin, mineral, dan antibodi yang bermanfaat untuk kesihatan kulit bayi. Berikut adalah pelbagai faedah memandikan bayi dengan susu ibu:

1. Melegakan ekzema

Ekzema pada bayi boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari keturunan, cuaca, hingga lingkungan. Selain menggunakan pelembap secara rutin, eksim pada bayi dapat melegakan dengan mandi susu ibu, kamu tahu.

Penyelidikan menunjukkan bahawa susu ibu dinilai sama efektifnya dengan ubat anti-radang, seperti hidrokortison, dalam merawat eksim ringan.

Selain baik untuk melegakan dan mencegah gejala eksim, kandungan asam palmitat, asid laurik, dan asid oleik dalam susu ibu juga baik untuk melembapkan kulit bayi.

2. Melegakan ruam pokok

Ruam lampin adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa dialami oleh bayi. Walaupun diklasifikasikan sebagai tidak berbahaya, keadaan ini sering membuat bayi cerewet.

Untuk mengatasi kulit anak anda yang meradang akibat ruam lampin, anda boleh memandikannya dengan susu ibu. Kesan ini hampir sama dengan manfaat penyusuan susu ibu untuk eksim pada bayi.

3. Mengatasi jerawat bayi

Pengaruh hormon ibu pada kehamilan lewat atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu boleh mencetuskan jerawat pada bayi. Biasanya, jerawat ini akan hilang dalam beberapa minggu atau beberapa bulan.

Untuk mengatasi masalah ini, Ibu boleh memandikan si Kecil dengan susu ibu. Ini kerana susu ibu mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang yang dapat membantu menghilangkan jerawat. Ingat, ya, tunas. Jangan memerah jerawat pada kulit si kecil kerana ia boleh memburukkan keadaan.

4. Melegakan luka dari gigitan serangga

Gigitan serangga boleh mencetuskan kulit bayi sehingga timbul lebam dan ruam. Ini boleh membuatnya merasa tidak selesa dan rewel. Untuk melegakannya, cubalah mandi anak kecil anda dengan susu ibu. Ini kerana susu ibu mengandungi bahan anti-radang yang dapat membantu melegakan kesan gigitan serangga pada bayi.

5. Pembersihan penutup buaian

Kulit kepala bayi terdedah kepada penutup buaian. Apabila mengalami keadaan ini, kulit kepala akan kelihatan kering dan bersisik. Keadaan ini normal dan tidak berbahaya. Namun, untuk membantu membersihkan dan melembapkan kulit si kecil anda, penutup buaian, Ibu boleh memandikannya dengan susu ibu.

Cara memandikan bayi dengan susu ibu

Susu ibu yang digunakan untuk mandi boleh dinyatakan segar atau disimpan di dalam peti sejuk beku. Sebelum mandi, susu ibu beku mesti dipanaskan terlebih dahulu.

Untuk maklumat lebih lanjut, inilah cara memandikan anak kecil anda dengan susu ibu:

  • Tambahkan 150-350 mL susu ibu ke dalam tab mandi berisi air suam.
  • Mandi anak kecil anda di dalam tab mandi selama 5-15 minit. Taburkan campuran air suam dan susu ibu ke seluruh badan si kecil dan fokus pada kulit yang jengkel.
  • Setelah selesai, badan si kecil tidak perlu dibilas. Hanya tepuk lembut dengan tuala sehingga badan kering.
  • Selepas itu, urut badan si kecil dan sapukan pelembap khas untuk kulit bayi yang sensitif untuk mengunci kelembapan kulit.

Itulah kelebihan susu ibu untuk memandikan bayi yang amat disesalkan. Ibu boleh menggunakan kaedah ini pada si kecil 1-2 kali seminggu. Tidak perlu susu ibu yang baru dinyatakan, susu ibu yang sudah habis boleh dimandikan selagi tidak ada bau yang tidak menyenangkan.

Penting untuk diingat bahawa mandi susu ibu bukanlah rawatan utama untuk masalah kulit bayi. Sekiranya kerengsaan kulit anak kecil anda teruk dan tidak membaik setelah dimandikan dengan susu ibu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found