Kesihatan

Mengenal COVID-19 Lambda Varian

Virus Corona yang menyebabkan COVID-19 terus bermutasi untuk menghasilkan varian baru. Varian Lambda COVID-19 adalah salah satu varian mutasi virus Corona yang mula dijumpai di berbagai negara, namun belum disahkan memasuki Indonesia.

Varian lambda COVID-19 atau C.37 pertama kali dikenal pasti di Peru pada bulan Disember 2020. Varian lambda COVID-19 mempunyai 2 mutasi dalam domain pengikat reseptor protein lonjakan Virus SARS-CoV-2, iaitu mutasi L452Q dan F490S.

Varian Lambda dari virus Corona pertama kali dijumpai di banyak negara Amerika Selatan. Walau bagaimanapun, virus ini diketahui telah menyebar ke pelbagai negara lain, seperti UK, Amerika Syarikat, dan Kanada.

Gejala-gejala varian Lambda COVID-19 tidak jauh berbeza dengan gejala-gejala COVID-19 pada umumnya, seperti demam, batuk, hidung berair, sakit otot, sakit kepala, kelemahan dan deria penciuman (anosmia).

Variant Lambda COVID-19

Varian COVID-19 yang dijumpai sebelumnya, iaitu varian Alpha, Beta, Delta, dan Gamma, kini telah dikategorikan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai varian yang perlu diperhatikan.varian perhatian).

Klasifikasi ini menunjukkan bahawa varian ini terbukti lebih berjangkit dan berisiko menyebabkan simptom COVID-19 yang lebih teruk atau sukar dirawat.

Tidak seperti varian Lambda COVID-19, hingga kini varian ini masih diklasifikasikan sebagai varian yang memerlukan perhatian (varian minat).

Ini kerana varian Lambda COVID-19 diramalkan berpotensi menyebar dengan lebih cepat, menyebabkan gejala COVID-19 yang lebih teruk, atau mengurangkan keberkesanan vaksin COVID-19.

Namun, setakat ini, belum ada bukti yang mencukupi mengenai perkara-perkara ini. Oleh itu, penyelidikan dan pengawasan masih dilakukan untuk menentukan sama ada varian Lambda COVID-19 lebih berbahaya daripada varian lain atau tidak.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa varian Lambda COVID-19 akan diklasifikasikan sebagai varian perhatian. Ini boleh berlaku sekiranya varian Lambda COVID-19 kemudian terbukti lebih mudah dan cepat disebarkan atau menyebabkan gejala COVID-19 yang lebih teruk.

Keupayaan Vaksin COVID-19 Terhadap Varian Lambda COVID-19

WHO menyatakan bahawa vaksin COVID-19 yang ada sekarang masih mampu dan berkesan dalam membentuk tindak balas imun tubuh terhadap virus SARS-CoV-2 dan variannya, termasuk varian Lambda.

Ini dibuktikan dengan kajian yang membincangkan keberkesanan vaksin COVID-19, seperti vaksin Astrazeneca dan vaksin mRNA, terhadap varian Lambda COVID-19. Penyelidikan ini menyatakan bahawa vaksin COVID-19 dalam dos penuh masih dapat memberikan perlindungan terhadap varian Lambda COVID-19 dan jenis varian lain dari virus Corona.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa vaksinasi COVID-19 tetap merupakan cara yang efektif untuk memperlambat penyebaran penyakit dan menurunkan risiko menderita gejala yang teruk akibat jangkitan COVID-19, termasuk varian Lambda.

Oleh itu, jangan ragu untuk menjalani vaksinasi COVID-19 jika anda telah menerima kuota dan jadual vaksinasi, OK?

Di samping itu, penting untuk terus menggunakan protokol kesihatan yang berlaku, seperti memakai topeng, sering mencuci tangan dengan air dan sabun atau pembersih tangan, menjaga jarak fizikal dari orang lain, dan mengelakkan orang ramai, untuk mencegah penularan penyakit COVID-19.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai varian Lambda COVID-19 atau vaksin COVID-19, anda juga boleh bertanya kepada doktor melalui berbual dalam aplikasi ALODOKTER.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found