Keluarga

Inilah yang perlu dilakukan sekiranya anak anda menelan benda asing

Kanak-kanak sering meletakkan pelbagai objek di dalam mulutnya. Sekiranya anda tidak berhati-hati, objek ini boleh ditelan. Menelan perkara yang tidak boleh anda telan, seperti butang, duit syiling, atau pin keselamatan, boleh menjadi sangat berbahaya. Oleh itu, ketahui apa yang harus dilakukan sekiranya anak anda menelan benda asing.

Objek asing yang memasuki mulut pada umumnya akan memasuki saluran pencernaan, bermula dari kerongkongan, perut, usus kecil, usus besar, dan akhirnya sampai ke dubur. Walau bagaimanapun, badan asing boleh tersekat di saluran pencernaan, dan paling kerap berada di kerongkongan.

Badan asing sering tersekat di kerongkongan kerana tiub ini mempunyai bentuk seperti tiub yang lembut dan kecil. Di samping itu, terdapat bahagian yang menyempit pada beberapa titik. Sekiranya objek asing telah melewati kerongkongan, diharapkan objek tersebut dapat turun hingga keluar dari dubur dengan tinja.

Apa yang Berlaku jika Anak Menelan Badan Asing?

Badan asing boleh memasuki mulut sama ada dengan sengaja atau tidak sengaja. Kes ini paling kerap dijumpai pada kanak-kanak, terutama mereka yang berumur 6 bulan hingga 3 tahun, kerana rasa ingin tahu mereka.

Segala benda asing yang ditelan boleh membawa akibat yang serius. Namun, terdapat beberapa benda asing yang sangat berbahaya apabila ditelan oleh kanak-kanak, seperti magnet, bateri butang, dan benda asing yang tajam. Inilah penjelasannya:

 • Magnet

  Sekiranya kanak-kanak menelan lebih daripada 1 magnet, ini adalah keadaan kecemasan kerana magnet dapat saling menarik di dalam badan, merosakkan perut atau usus, dan mencetuskan keracunan darah.

 • Bateri butang

  Bateri butang mempunyai muatan elektrik yang dapat mengalir melalui tisu esofagus. Cas elektrik bateri butang menghasilkan haba yang dapat membakar tisu dan melubangi dinding esofagus.

 • Objek tajam

  Kesan maut juga boleh berlaku sekiranya anak menelan benda tajam, seperti pin keselamatan, kepingan kaca, atau logam pecah. Badan asing ini dapat merobek dinding esofagus, menyebabkan pendarahan, atau jangkitan pada rongga dada.

Menelan benda asing juga boleh berlaku dengan sengaja kerana kebiasaan memakan benda yang tidak biasa. Gangguan ini dikenali sebagai pica. Pica adalah gangguan makan yang menyebabkan seseorang memakan makanan yang tidak berbentuk makanan dan tidak mempunyai nilai pemakanan.

Gangguan ini paling kerap berlaku pada kanak-kanak dan wanita hamil. Pica boleh menjadi berbahaya jika penghidapnya memakan bahan toksik, seperti logam atau detergen.

Mengendalikan Kanak-kanak Menelan Bakhir Amenyanyi

Sekiranya anak anda menelan benda asing, anda harus segera membawanya ke hospital untuk diperiksa oleh doktor. Anda juga perlu segera ke bilik kecemasan (IGD) jika anak anda tiba-tiba tidak dapat bercakap, batuk, atau menangis, sukar bernafas, atau mengi.

Sebelum mengeluarkan objek asing yang ditelan, doktor akan melakukan pemeriksaan X-ray atau CT untuk mengesahkan lokasi objek tersebut. Setelah mengetahui lokasi dan jenis objek yang tertelan, doktor dapat mengira kemungkinan kesannya.

Rawatan yang diberikan oleh doktor berbeza-beza, bergantung pada jenis objek asing yang ditelan oleh anak. Pada prinsipnya, semua jenis rawatan bertujuan untuk mengeluarkan badan asing dari badan anak.

Berikut adalah beberapa tindakan yang boleh dilakukan sekiranya anak menelan benda asing:

 • Magnet

  Sekiranya anak menelan 1 magnet, doktor akan memerhatikan dan menunggu magnet keluar secara semula jadi dari dubur. Namun, jika 2 atau lebih magnet ditelan, doktor akan melakukan pembedahan untuk mengeluarkan magnet dari badan anak.

 • Bateri butang

  Bawa anak anda ke ER segera jika dia menelan bateri butang. Sekiranya anak anda berumur lebih dari 1 tahun, anda boleh memberinya 2 sudu teh madu setiap 10 minit sehingga anda sampai ke hospital untuk mengelakkan kecederaan pada tekak. Setelah bateri memasuki lambung, keadaan lebih selamat.

 • Objek tajam

  Pergi ke bilik kecemasan dengan segera sekiranya anak itu menelan benda tajam. Objek yang berukuran 1 inci atau lebih besar boleh terkumpul di kerongkongan atau memasuki kerongkong dan menyekat pernafasan. Jangan cuba mengeluarkan objek itu sendiri kerana ini boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan.

Sekiranya anak anda menelan sesuatu yang kecil, bulat, dan tidak menunjukkan tanda-tanda masalah, doktor mungkin menasihati anda untuk minum air.

Sekiranya benda asing boleh tergelincir ke bawah dengan mudah, doktor akan menasihati anda untuk memberikan sepotong roti kepada anak supaya benda asing yang ditelan dapat ditolak ke bawah dan kemudian keluar bersama najis.

Doktor juga boleh mencuba mengeluarkan benda asing dengan prosedur endoskopi, dengan menggunakan alat berbentuk teropong kecil yang akan dimasukkan melalui mulut. Sekiranya objek asing menyekat esofagus, tajam, mengandungi elektrik, dan berpotensi membawa maut, doktor akan segera melakukan endoskopi.

Sekiranya endoskopi tidak berjaya, doktor perlu mengesahkan semula lokasi badan asing dengan imbasan sinar-X atau CT. Pembedahan akan disarankan sekiranya benda asing yang ditelan oleh anak itu tajam, tidak keluar secara semula jadi dengan najis, atau berisiko merosakkan usus jika tidak dirawat.

Untuk mengelakkan kesan berbahaya, segera berjumpa doktor sekiranya anak itu menelan benda asing. Jangan cuba membuangnya sendiri, kerana tindakan itu akan menimbulkan risiko akibat yang lebih serius. Ingat, pengendalian yang betul ketika anak menelan benda asing akan mengurangkan risiko komplikasi.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, SpB, FINACS

(Pakar Bedah)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found