Kesihatan

Sebab Mengapa Warga Tua Lebih Mudah dijangkiti Virus Corona

Jumlah penderita dan kes kematian akibat jangkitan virus Corona terus meningkat setiap hari. Setakat ini, virus Corona dilihat menyebabkan jangkitan dan kematian yang teruk pada orang tua (tua) berbanding orang dewasa atau kanak-kanak. Kenapa begitu?

Hingga kini, virus Corona yang menyebabkan COVID-19 telah menjangkiti lebih daripada 100,000 orang di dunia dan sekitar 4,000 orang telah mati. Sebilangan besar kematian berlaku pada penderita COVID-19 berusia 80 tahun ke atas, dengan peratusannya mencapai 21.9%.

Sekiranya anda memerlukan ujian COVID-19 untuk keluarga tua anda, klik pada pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Mengapa Warga Tua Lebih Rawan Virus Corona?

Seiring usia anda, tubuh akan mengalami pelbagai penurunan akibat proses penuaan, mulai dari penurunan produksi pigmen warna rambut, produksi hormon, keanjalan kulit, jisim otot, kepadatan tulang, kekuatan gigi, hingga fungsi organ tubuh.

Sistem kekebalan tubuh sebagai pelindung tubuh tidak berfungsi sekuat ketika masih muda. Inilah sebab mengapa orang tua (warga tua) rentan terhadap pelbagai penyakit, termasuk COVID-19 yang disebabkan oleh virus Corona.

Selain itu, tidak sedikit orang tua yang menderita penyakit kronik, seperti penyakit jantung, diabetes, asma, atau barah. Ini dapat meningkatkan risiko atau bahaya jangkitan virus Corona. Komplikasi yang timbul akibat COVID-19 juga akan menjadi lebih teruk sekiranya penghidapnya sudah menghidap penyakit ini.

Tidak hanya menyebabkan gangguan pada paru-paru, jangkitan virus Corona juga dapat mengurangi fungsi organ tubuh yang lain, sehingga keadaan penyakit kronik yang sudah dihidapi oleh penderita menjadi semakin buruk, bahkan mengakibatkan kematian.

Pada pesakit kanser, misalnya. Kanser sendiri dapat melemahkan sistem imun sehingga penghidapnya tidak dapat menangkis serangan virus Corona, ditambah dengan kesan sampingan kemoterapi yang juga dapat menekan sistem kekebalan tubuh. Dalam keadaan seperti ini, virus Corona akan lebih mudah berkembang dan menyebabkan gangguan pada pelbagai organ tubuh.

Pada pesakit dengan kegagalan jantung, di mana jantung sudah mengalami kesukaran untuk mengepam darah, gangguan paru-paru akibat jangkitan virus Corona akan membuat jantung harus bekerja lebih keras untuk mengedarkan darah ke seluruh tubuh. Ini tentu saja boleh memburukkan lagi keadaan jantung.

Cara Mencegah Penularan Virus Corona pada Orang Tua

Virus Corona pada mulanya ditularkan dari haiwan ke manusia. Virus ini juga dapat menular dari manusia ke manusia melalui air liur penghidapnya.

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil oleh orang tua untuk melindungi diri mereka dari penularan virus yang kini endemik, termasuk:

  • Basuh tangan dengan kerap menggunakan air dan sabun atau pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60%
  • Gunakan topeng semasa anda sakit
  • Elakkan bersentuhan dengan orang yang sakit
  • Elakkan pergi ke tempat-tempat yang sesak, seperti pusat membeli-belah, terminal, atau stesen
  • Jangan menyentuh mata, hidung dan mulut anda sebelum mencuci tangan anda
  • Mengambil ubat secara berkala untuk penyakit tersebut
  • Berjumpa doktor untuk pemeriksaan mengikut jadual

Sistem kekebalan tubuh yang lemah ditambah dengan penyakit kronik dapat meningkatkan risiko COVID-19 pada orang tua, baik risiko jangkitan virus Corona dan risiko virus ini menyebabkan gangguan yang teruk, bahkan kematian.

Oleh itu, pencegahan virus Corona pada orang tua perlu dilakukan dengan lebih ketat dan penjagaan di rumah juga perlu diberi perhatian lebih. Orang tua yang demam dengan batuk, hidung berair, atau sesak nafas perlu segera berjumpa doktor, terutamanya jika mereka sudah mengalami penyakit kronik.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai virus Corona, baik mengenai pencegahan dan gejala, jangan ragu untuk menghubungi kami berbual doktor secara langsung dalam aplikasi Alodokter. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found