Kesihatan

Kenali Karakteristik Saluran Koyak Tersekat dan Cara Mengatasinya

Mata merah dan berair boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai saluran air mata yang tersumbat. Keadaan ini tidak perlu dibimbangkan, kerana terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengatasinya.

Air mata berfungsi membersihkan, melembabkan, dan menyuburkan bola mata. Setelah membasahi bola mata, air mata akan mengalir melalui saluran air mata untuk dikeluarkan melalui hidung. Manusia pada amnya mempunyai dua saluran yang bergabung menjadi satu di setiap mata sebelum sampai ke hidung. Sekiranya salah satu saluran air mata tersumbat, proses mengalirkan air mata dapat terganggu.

Saluran air mata yang tersumbat boleh disebabkan oleh kelainan kongenital, peningkatan usia (terutama pada wanita), keradangan berulang atau jangkitan saluran air mata, penggunaan titisan mata (pada orang dengan glaukoma), kecederaan pada muka, tumor yang menekan pada saluran air mata, atau sisi kesan. radioterapi ke wajah.

Ciri-ciri berlakunya penyumbatan saluran air mata

Apabila seseorang mengalami penyumbatan saluran air mata, aliran air mata menjadi tidak lancar sehingga mata terus menyiram. Selain mata berair, gejala saluran air mata yang tersekat yang sering dikeluhkan oleh penghidapnya adalah:

  • Mata merah.
  • Bengkak dan sakit di sudut dalam mata.
  • Pelepasan tebal dari sudut dalam mata, terutamanya ketika tekanan diberikan.

Orang yang telah menyekat saluran air mata akibat kecederaan atau tumor juga mungkin mengalami mimisan. Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan.

Sekiranya anda mengesyaki penyumbatan saluran air mata, pakar oftalmologi anda boleh melakukan ujian, termasuk:

  • Pemeriksaan dengan menekan saluran air mata dari luar.
  • Pemeriksaan dengan meneteskan pewarna khas di mata dan meletakkan kain kasa di lubang hidung. Sekiranya tidak ada penyumbatan pada saluran air mata, pewarna akan kelihatan pada mata
  • Pemeriksaan dengan alat khas yang dipanggil siasatan disertai dengan pengairan saluran air mata dengan cecair fisiologi (0.9% NaCl). Apabila saluran air mata tersumbat, cecair akan mengalir keluar. Proses pengairan ini juga dapat mengatasi penyumbatan saluran air mata oleh benda asing.
  • X-ray dapat membantu menentukan lokasi penyumbatan yang tepat.

Cara Merawat Saluran Koyak Tersumbat

Rawatan untuk saluran air mata yang tersumbat berbeza-beza, bergantung kepada penyebabnya. Saluran air mata yang tersumbat pada bayi baru lahir sering hilang sendiri dalam beberapa bulan, jadi doktor hanya akan memantau keadaannya tanpa rawatan khas.

Seperti halnya penyumbatan saluran air mata akibat kecederaan pada bahagian muka, doktor hanya akan memantau keadaan pesakit sehingga kecederaannya bertambah baik.

Beberapa cara lain yang boleh dilakukan untuk merawat saluran air mata yang tersumbat adalah:

1. Urut

Urut saluran air mata seperti yang diarahkan oleh doktor terbukti berkesan untuk merawat penyumbatan kecil pada saluran air mata pada orang dewasa. Urut juga boleh dilakukan pada bayi baru lahir, jika masih terdapat selaput yang sukar dibuka di saluran air mata.

2. Titik mata antibiotik

Titisan mata antibiotik boleh diberikan untuk merawat saluran air mata yang tersumbat kerana jangkitan bakteria. Antibiotik yang diambil melalui mulut juga dapat diberikan jika jangkitan telah merebak ke bahagian lain di sekitar mata.

3. Pengairan

Doktor akan membuka celah kecil di saluran air mata dengan bantuan alat khas yang dipanggil siasatan, kemudian semburkan larutan garam. Selain mengetahui apakah ada penyumbatan pada saluran air mata, prosedur pengairan juga dapat dilakukan untuk membersihkan penyumbatan di saluran.

4. Operasi

Saluran air mata yang tersekat boleh dirawat oleh pakar oftalmologi atau pakar oftalmologi rekonstruktif. Pakar oftalmologi akan melakukan pembedahan sekiranya penyumbatan saluran air mata tidak berjaya dirawat dengan kaedah lain. Operasi boleh menggunakan anestesia umum atau anestesia tempatan, bergantung pada jenis pembedahan saluran air mata yang akan dilakukan.

Dalam pembedahan ini, doktor dapat membuat saluran air mata baru atau melebarkan saluran air mata yang ada. Pelebaran saluran air mata boleh menggunakan belon atau alat sokongan khas.

Segera berjumpa doktor sekiranya mata anda terus berair selama berhari-hari. Anda juga perlu berjumpa doktor sekiranya anda merasakan ada kelainan pada mata dan penglihatan anda setelah kecederaan pada wajah anda.

Penyumbatan saluran air mata perlu segera diatasi untuk mengelakkan komplikasi pada mata, kerana aliran air mata yang tidak lancar dapat menyebabkan bakteria mudah membiak di mata dan menyebabkan jangkitan.

Ditulis oleh:

dr. Dian Hadiany Rahim, SpM

(Pakar Oftalmologi)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found