Kesihatan

Ini adalah cara mencegah jangkitan pada luka

Jangan memandang ringan ketika anda cedera. Tidak kira seberapa kecil, luka mesti dirawat dengan baik. Tidak kurang pentingnya, anda mesti tahu bagaimana menangani luka supaya luka tidak menjadi lebih teruk atau bahkan dijangkiti.

Hampir setiap orang mengalami kecederaan pada badannya. Luka boleh kecil dan cetek, sehingga cukup dalam dan meluas (mis. Ulser kulit). Kecederaan boleh berlaku pada bila-bila masa, seperti semasa bersukan, atau semasa bekerja dan aktiviti harian atau selepas prosedur tertentu, seperti sulaman alis. Terutama jika anda tidak berhati-hati melakukannya.

Pelbagai Cara Yang Perlu Dilakukan

Apabila anda mengalami kecederaan, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan dalam menangani luka tersebut. Sekiranya luka menyebabkan pendarahan teruk dan berlangsung lebih dari 20 minit, anda disarankan untuk mendapatkan rawatan perubatan segera untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Namun, jika luka itu ringan, ada beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk membersihkan dan merawat luka, serta mencegah jangkitan pada luka:

 • Basuh tangan anda sebelum membersihkan luka

  Sebelum menyentuh atau membersihkan luka, pastikan tangan anda bersih dan steril. Basuh tangan anda dengan sabun atau pembersih tangan, supaya luka tidak tercemar oleh kuman dan kotoran dari tangan anda.

 • Hentikan pendarahan

  Sekiranya luka masih berdarah, hentikan pendarahan dengan menekan perlahan-lahan luka dengan kain kasa atau kain bersih. Tekan selama beberapa minit sehingga pendarahan berhenti.

 • Bersihkan luka

  Setelah pendarahan berhenti, bersihkan luka dengan larutan isotonik steril, seperti garam (NaCl 0,9%) atau air steril yang mengalir perlahan (aqua bidest). Sekiranya terdapat kotoran pada luka, bersihkan dengan lembut menggunakan pinset yang disterilkan. Gunakan sabun hanya untuk kawasan di sekitar luka, kerana ada risiko menyebabkan kerengsaan jika terkena luka.

 • Pilih antiseptik dengan berhati-hati

  Penggunaan antiseptik yang mengandung alkohol, hidrogen peroksida, atau yodium tidak dianjurkan untuk membersihkan luka, kerana dapat menyebabkan kerengsaan dan menyengat, dan memperlambat proses penyembuhan. Sebaliknya, larutan antiseptik yang mengandungi polyhexamethylene biguanide (PHMB) boleh menjadi pilihan. A Jenis antiseptik ini dapat digunakan sebagai pembersih luka dan selamat untuk tisu kulit, sehingga tidak merengsakan dan menghambat penyembuhan luka. Selain itu, PHMB juga tidak berbau, tidak berwarna dan tidak menyengat ketika digunakan.

 • Gunakan pembalut yang betul

  Untuk membantu proses penyembuhan, balut luka dengan pembalut menggunakan ukuran yang sesuai. Ini berguna untuk mengekalkan kelembapan dan menjaga luka daripada menyebabkan jangkitan.

 • Tukar pembalut dengan kerap

  Untuk luka yang dibalut pembalut, perhatikan kebersihan. Dianjurkan agar anda menukar pembalut secara berkala, terutamanya apabila pembalut itu kotor atau basah.

Lakukan kaedah rawatan luka di atas, semasa masih menjalani rawatan mengikut nasihat doktor. Sekiranya kaedah ini telah digunakan tetapi luka tidak sembuh, segera berjumpa doktor. Terutama jika kawasan di sekitar luka mengalami lebam, bengkak, rasa sakit yang semakin parah, atau luka menjadi berair, kerana ini boleh menjadi tanda-tanda bahawa luka itu mengalami jangkitan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found