Kehidupan yang sihat

Jangan Pilih Sabun Yang Salah Untuk Menjaga Kesihatan Kulit Anda

Mandi adalah bahagian penting dari rutin untuk menjaga kesihatan. Terutama setelah terkena kuman yang boleh melekat pada kulit bersama debu dan kotoran. Oleh itu, disarankan untuk memilih sabun mandi yang mampu melawan bakteria sambil membersihkan kotoran dan menjaga kulit yang sihat.

Seperti yang telah kita ketahui, kebaikan mandi adalah menjaga kebersihan dan kesihatan kulit dan rambut. Tetapi selain itu, mandi juga dapat meningkatkan metabolisme dan mood tubuh.

Memilih Sabun Yang Betul

Terdapat begitu banyak pilihan sabun yang terdapat di pasaran, dan tidak semua sabun mempunyai ramuan dan faedah yang sama. Untuk mengekalkan kulit yang sihat, disarankan untuk mandi setiap hari dan memilih sabun yang sesuai, mengikut keperluan khusus kulit anda:

 • Bahan Asli dan Mesra Kulit

  Penting untuk memilih bahan yang sesuai dengan kulit, agar kulit tetap bersih dan mengelakkan kerengsaan. Pilih sabun ringan, yang biasanya mengandungi bahan semula jadi seperti buah-buahan. Contohnya, sabun yang mengandungi aprikot mampu memperlambat, mencegah, dan melawan radikal bebas yang boleh menjadi salah satu penyebab kerosakan kulit, kerana aprikot mengandungi antioksidan.

 • Gosok

  Untuk membersihkannya hingga ke liang pori, anda boleh menggunakan sabun yang mengandungi biji-bijian halus atau lulur. Biji-bijian halus ini dapat membersihkan permukaan kulit hingga ke pori dengan mengangkat dan mengurangkan penumpukan sel kulit mati dan kotoran dari lapisan kulit.

Walaupun keberkesanan sabun umumnya sama, ada pilihan sabun dengan bahan antibakteria yang bertujuan mengutamakan kebersihan kulit agar tetap sihat. Terutama dalam keadaan tertentu yang memungkinkan terdedah kepada banyak kuman. Seperti ketika anda sakit atau merawat orang sakit.

Cara Lain untuk Menjaga Kesihatan Kulit

Selain mandi secara teratur dan betul, cara lain untuk menjaga kulit yang sihat yang boleh dilakukan termasuk:

 • Gunakan pelembap

  Elakkan mandi terlalu lama kerana boleh mengeringkan kulit. Had masa yang disyorkan untuk mandi adalah sekitar 10 minit. Selepas mandi, anda disarankan menggunakan pelembap atau pelembap. Ini kerana kelembapan pada kulit biasanya akan terangkat ketika mandi. Pelembap dapat mengekalkan kandungan air pada tisu kulit, sehingga kulit dapat dihidrasi dengan betul.

 • Gunakan pelindung matahari

  Penggunaan pelindung matahari sangat penting untuk menjaga kulit yang sihat kerana dapat melindungi kulit dari terkena cahaya matahari langsung. Pastikan pelindung matahari yang anda pakai dapat menyekat sinar UV-A dan UV-B dengan baik, sehingga penuaan pramatang, kemunculan kedutan, dan bintik-bintik coklat kecil pada kulit dapat dicegah. Bukan hanya itu, langkah ini juga dapat mengurangkan risiko barah kulit.

 • Menjalani diet yang sihat

  Kesihatan kulit juga dipengaruhi oleh makanan yang dimakan. Sekiranya anda ingin memiliki kulit yang sihat, disarankan makan banyak buah, sayur, kacang dan protein, dan elakkan lemak tepu.

 • Sukan

  Menjaga kulit yang sihat juga dapat dilakukan dengan melakukan senaman secara teratur. Ini kerana senaman dapat meningkatkan peredaran darah sehingga dapat menjaga kesehatan kulit.

Jadi, mandi dengan kerap sekurang-kurangnya dua kali sehari, terutama selepas aktiviti yang menyebabkan berpeluh berlebihan seperti bersukan. Ini kerana bakteria dapat membiak dengan cepat dalam pakaian lembap yang dipenuhi peluh. Jangan lupa untuk selalu memilih sabun yang sesuai untuk kulit anda, untuk menjaga kesihatan kulit anda.