Kehidupan yang sihat

Kepentingan Insurans Kesihatan untuk Ibu Bapa

Insurans kesihatan untuk warga tua penting kerana mereka cenderung memerlukan perkhidmatan kesihatan khas, baik dari segi pencegahan dan rawatan. Lihat maklumat berikut agar anda lebih memahami insurans kesihatan untuk warga tua.

Orang tua adalah kumpulan yang paling banyak menderita penyakit tidak berjangkit seperti darah tinggi (tekanan darah tinggi), osteoartritis, masalah pergigian dan mulut, penyakit paru-paru obstruktif kronik, dan diabetes mellitus. Di samping itu, warga tua juga lebih berisiko jatuh atau mengalami kemalangan kerana keadaan badan mereka.

Insurans kesihatan diperlukan agar simpanan yang telah dikumpulkan seumur hidup tidak digunakan untuk perbelanjaan perubatan pada usia tua. Insurans kesihatan juga boleh digunakan untuk memastikan warga tua sihat, berdikari, aktif, dan produktif dari segi sosial dan ekonomi.

Yang mana Hsemasa Dbuat Saat Mpilih Ainsurans Kkesihatan untuk Oberdering Tua

Di Indonesia, umumnya had usia maksimum untuk mendaftar dalam insurans kesihatan adalah 65 tahun. Sebelum memutuskan untuk memilih salah satu insurans kesihatan untuk orang tua, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan terlebih dahulu, iaitu:

1. Periksa kelengkapaninsurans

Semasa memilih insurans, yang biasanya dipertimbangkan adalah kos premium setiap bulan. Walau bagaimanapun, semasa memilih insurans kesihatan untuk orang tua, ada perkara lain yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

 • Bagaimana untuk membayar hospital atau doktor, adakah ia dibayar secara langsung oleh insurans atau oleh kami terlebih dahulu?
 • Perkhidmatan perubatan yang dilindungi oleh insurans
 • Jumlah kos yang dilindungi, sama ada termasuk kos pesakit luar, rawatan (termasuk fisioterapi atau kemoterapi), pemeriksaan tambahan, rawatan di hospital, dan kos pembedahan
 • Hospital mana yang menerima insurans ini?
 • Berapa lama insurans itu bertahan, adakah had umur atau tidak?

Di samping itu, perhatikan sama ada komponen yang diliputi merangkumi yang berikut:

 • Bayaran bilik & penginapan
 • Bayaran bilik ICU / ICCU
 • Bayaran anestesia dan bilik operasi
 • Kos melawat doktor atau pakar di hospital
 • Bayaran konsultasi susulan sehingga 60 hari selepas pemberhentian
 • Bayaran ambulans
 • Perbelanjaan pesakit luar kecemasan kerana kemalangan atau jatuh
 • Kecemasan pergigian pesakit luar kerana kemalangan
 • Kos pembedahan / pembedahan plastik kerana kemalangan atau jatuh
 • Kos pemindahan organ (jantung, hati, paru-paru, ginjal, dan sumsum tulang)

2. Nyatakan keadaan yang ada dengan jujur

Anda harus menyatakan keadaan atau penyakit yang dihidapi oleh syarikat insurans. Sekiranya anda tidak jujur ​​mengenai syarat-syarat ini, insurans mungkin enggan membayar tuntutan anda.

Beberapa keadaan atau penyakit yang perlu anda maklumkan termasuk:

 • Penyakit kronik, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, penyakit jantung, asma
 • Penyakit yang mengancam nyawa, seperti barah
 • Keadaan tertentu, seperti kecederaan atau kecacatan akibat kemalangan

Sekiranya anda mengalami keadaan seperti di atas, anda juga perlu mengetahui dengan pasti, sama ada semua kos ubat-ubatan dan kos berunding dengan doktor semasa dan selepas rawatan juga akan ditanggung oleh syarikat insurans.

3. Memahami dana hlmtanggungan

Anda juga perlu memahami perlindungan insurans yang akan anda pilih. Jumlah yang diinsuranskan adalah jumlah wang yang mesti dibayar oleh syarikat insurans sekiranya anda mengalami risiko yang dijamin dalam insurans.

Pastikan anda membaca dengan teliti dan mendapatkan pemahaman sesuai dengan apa yang tertulis dalam polisi, sehingga anda mengetahui jumlah wang yang tepat yang berhak anda terima ketika ada risiko.

4. Perhatikan insurans penyakit kritikal

Insurans penyakit kritikal pada amnya harus membayar jumlah yang diinsuranskan ketika pemegang insurans sakit parah. Penyakit kritikal yang dimaksud adalah sejenis penyakit yang boleh membahayakan nyawa, seperti penyakit jantung, kegagalan buah pinggang, barah, dan strok.

Apa yang perlu dipertimbangkan adalah sejauh mana insurans dapat melindungi anda apabila anda mendapat penyakit kritikal. Sebilangan besar insurans baru akan membayar tuntutan penyakit kritikal apabila penyakit ini telah memasuki tahap lanjut.

Dengan mengetahui perkara ini, anda boleh lebih berwaspada dalam membuat perancangan kewangan semasa bersara. Anda dapat menganggarkan berapa banyak dana kecemasan untuk kesihatan yang perlu disediakan, tidak termasuk premium insurans.

Itu adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum memilih insurans kesihatan untuk warga tua. Umumnya, orang yang baru sahaja mendaftar untuk insurans pada usia tua akan merasa lebih terbeban kerana premium dibayar berkali-kali lebih tinggi daripada pengguna yang diinsuranskan sejak muda.

Selain itu, kerana mereka lebih berisiko jatuh sakit, orang tua perlu menjalani pemeriksaan perubatan yang kadang-kadang membuat permohonan insurans mereka tidak disetujui oleh syarikat insurans.

Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mendaftar insurans kesihatan seawal mungkin, ketika badan anda masih sihat dan premium insurans tidak begitu tinggi. Dengan cara itu, semasa bersara semuanya sudah siap jika pada bila-bila masa anda mengalami penyakit atau bencana.

Sekiranya anda masih mempunyai pertimbangan mengenai insurans, anda boleh berjumpa doktor. Doktor anda dapat memberi gambaran mengenai keadaan kesihatan anda sekarang dan pada tahun-tahun akan datang. Walau bagaimanapun, keputusan untuk memastikan tetap ada di tangan anda.