Keluarga

Peranan Bapa dalam Mendidik Anak Perempuan

Mendidik anak perempuan bukan hanya tugas ibu. Ayah juga mempunyai peranan dalam mendidik anak perempuan. Walaupun kebanyakan bapa sibuk bekerja untuk menampung keluarga mereka, ada beberapa peranan yang dimainkan oleh ayah dalam mendidik anak perempuan mereka yang tidak boleh dilepaskan.

Ayah adalah tokoh penting dalam kehidupan anak perempuan. Gadis-gadis yang mendapat perhatian yang cukup dari ayah mereka akan tumbuh menjadi tegas, yakin diri, dan pintar.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa kanak-kanak perempuan yang mempunyai hubungan baik dengan ayahnya lebih mampu mengasihi dan menghormati diri sendiri sehingga mereka mempunyai keadaan mental yang sihat. Sementara itu, jika hubungan antara ayah dan anak tidak baik, maka ini dapat membuat anak mengalami pengalaman isu ayah.

Inilah peranan bapa dalam mendidik anak perempuan

Ayah saya mempunyai tanggungjawab yang besar terhadap keluarganya. Selain mencari nafkah untuk memenuhi keperluan rumah tangga, ayah juga berperanan dalam mendidik anak perempuan.

Jadi, apa yang boleh dilakukan oleh seorang ayah dalam mendidik anak perempuannya? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Ajar kemahiran baru

Menjadi guru atau jurulatih untuk mengajar kemahiran baru adalah salah satu peranan bapa. Pada masa lapang, luangkan masa untuk mengajar anak perempuan anda perkara baru, seperti membaca, berbasikal, berenang, atau bahkan membuat kerja rumah.

Sesekali, ajar anak perempuan anda kemahiran yang biasanya dilakukan lelaki, seperti menggunakan paku dan tukul, membongkar mesin, atau memprogram komputer. Pastikan Ayah mengajar ini mengikut usianya dan sentiasa mengawasinya, okey?

2. Menyokong anak-anak untuk mengasah potensi mereka

Ayah yang tidak meluangkan masa untuk anak perempuannya cenderung memandang rendah atau memandang rendah potensi anak mereka. Ini tentu tidak baik.

Meremehkan kebolehan anak akan membuatnya merasa putus asa kerana dia merasa tidak disokong. Sementara itu, membesar-besarkan kecerdasan anak sebenarnya dapat membuatnya kecewa dan bahkan tertekan kerana dia selalu risau jika hasil usahanya tidak sesuai dengan harapan ayah.

Menghabiskan banyak masa dengan anak perempuan anda dapat membantu anda memahami lebih banyak tentang apa dan berapa potensi yang ada pada dirinya. Dengan cara itu, anda dapat menyokong anak perempuan anda tanpa mengharapkan terlalu banyak, sehingga dia akan lebih senang mengejar kemahirannya.

3. Ajar membina hubungan dengan orang lain

Peranan bapa sangat penting dalam mengajar anak perempuan mereka untuk mempunyai hubungan baik dengan orang lain. Ini boleh bermula dengan Ayah bersikap hormat, baik, dan menunjukkan kasih sayang kepada anak perempuan Ibu dan Ayah.

Sikap baik yang anda tunjukkan akan menjadikan anak perempuan anda memperlihatkan tingkah laku ini kepada orang lain. Di samping itu, dia juga mempunyai standard kualiti yang baik dari seorang lelaki. Ini akan menyelamatkannya hubungan beracun dengan pasangan masa depannya.

4. Membantu menanam keyakinan diri

Keyakinan pada anak perempuan tidak selalu muncul entah dari mana, tetapi mesti dilatih oleh ayah. Salah satu cara untuk menanamkan sikap ini adalah dengan memujinya bahawa anak perempuan anda cantik dengan apa yang dia ada. Jadi, dia tidak perlu mengikuti standard kecantikan tertentu.

Selain kecantikan fizikal, bapa juga perlu menunjukkan rasa hormat ketika anak perempuan mereka melakukan perkara yang baik atau mendapat pencapaian. Bentuk penghargaan ini akan memupuk keyakinan diri.

Walaupun letih kerana harus bekerja seharian, jangan biarkan Ayah meluangkan masa untuk meluangkan masa bersama anak perempuan Ayah dan mengajarnya banyak persediaan seumur hidup. Percayalah, kepenatan akan terbalas dengan kejayaan yang telah dicapai.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk berkomunikasi dengan anak perempuan anda atau merasa dia semakin jauh, cubalah bertanya kepada ibu anda jika ada sesuatu yang salah dengannya.

Sekiranya memang Ibu juga merasakan perubahan yang mengganggu tetapi anak perempuan Ayah sukar untuk terbuka, cubalah memujuknya untuk berjumpa dengan ahli psikologi.