Kesihatan

Memahami Punca Agranulositosis dan Cara Mengubatinya

Agranulositosis adalah istilah yang digunakan ketika sumsum tulang gagal membentuk granulosit, yang merupakan sejenis sel darah putih yang membantu melawan jangkitan. Sekiranya badan kekurangan granulosit, seseorang boleh menjadi lebih mudah terkena jangkitan.

Granulosit atau neutrofil mengandungi enzim yang dapat membunuh bakteria dan organisma lain, serta memecah bahan yang boleh membahayakan tubuh. Tanpa adanya granulosit yang mencukupi, tubuh berisiko tinggi mendapat jangkitan yang teruk atau berulang.

Menyedari Punca Agranulositosis

Secara umum, terdapat 2 jenis agranulositosis. Jenis pertama adalah agranulositosis yang berlaku kerana kelahiran dan jenis kedua adalah agranulositosis yang disebabkan oleh ubat, racun, atau prosedur perubatan tertentu.

Kira-kira 70% kes agranulositosis berkaitan dengan kesan rawatan. Jenis ubat yang boleh menyebabkan agranulositosis adalah clozapine, antimalarials, ubat untuk merawat hipertiroidisme dan ubat anti-radang.

Selain itu, ada beberapa faktor lain yang dapat menyebabkan agranulositosis terjadi, iaitu:

 • Fungsi sumsum tulang terjejas
 • Kemoterapi
 • Pendedahan sinaran
 • Pendedahan kepada bahan toksik, seperti racun serangga, arsenik, atau merkuri
 • Penyakit autoimun
 • Kekurangan nutrien

Agranulositosis boleh berlaku pada sesiapa sahaja, walaupun lebih sering berlaku pada orang tua. Pada kanak-kanak, agranulositosis biasanya berasal dari kongenital.

Tanda dan Gejala Agranulositosis

Sebilangan besar orang dengan agranulositosis tidak akan mempunyai gejala yang jelas. Walaupun begitu, gejala jangkitan dapat dilihat dengan jelas. Secara amnya, gejala yang sering timbul adalah demam dan:

 • Sakit kepala
 • Berpeluh
 • Kemerahan pada wajah
 • Menggigil
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Lemah
 • Sakit tekak

Pesakit yang diketahui mempunyai agranulositosis harus segera diperiksa jika mereka demam sehingga sumber jangkitan dapat ditemukan dan dirawat dengan segera. Ini penting untuk mencegah jangkitan daripada berkembang menjadi sepsis yang mengancam nyawa.

Cara Merawat Agranulositosis

Sekiranya agranulositosis disebabkan oleh ubat, menghentikan ubat secara beransur-ansur dapat membalikkan agranulositosis. Ubat ini boleh diganti dengan ubat lain, tetapi mesti berada di bawah pengawasan doktor.

Untuk mencegah jangkitan bakteria, pasien dengan agranulositosis dapat diberikan antibiotik, terutama ketika mereka berada dalam situasi di mana risiko infeksi tinggi. Antibiotik juga digunakan untuk merawat jangkitan yang berterusan.

Terdapat beberapa rawatan agranulositosis lain, termasuk:

Ubat penekan imun

Sekiranya agranulositosis anda disebabkan oleh penyakit autoimun, doktor anda mungkin mempertimbangkan untuk memberi anda ubat yang menekan sistem imun anda (imunosupresan), seperti prednison.

Faktor Rangsangan Koloni Granulosit (G-CSF)

Sekiranya rawatan lain tidak berjaya, penghasilan granulosit oleh sumsum tulang dapat dirangsang dengan suntikan hormon G-CSF, sehingga terdapat lebih banyak granulosit. G-CSF biasanya diberikan melalui suntikan di bawah kulit.

Pemindahan sumsum tulang

Dalam kes agranulositosis yang tidak lagi dapat diobati dengan ubat-ubatan, mungkin diperlukan pemindahan sumsum tulang. Walau bagaimanapun, penderma yang sesuai diperlukan. Transplantasi sumsum tulang secara amnya memberikan hasil terbaik bagi pesakit di bawah 40 tahun dengan sejarah perubatan yang baik.

Sekiranya anda mengalami agranulositosis, anda disarankan untuk mengelakkan orang ramai dan bersentuhan dengan orang yang mempunyai penyakit berjangkit. Elakkan juga melakukan aktiviti yang banyak bersentuhan dengan habuk dan kotoran, seperti bertani tanpa sarung tangan atau pergi ke luar tanpa alas kaki.

Dalam keadaan yang teruk, pesakit dengan agranulositosis mungkin disarankan untuk menjalani rawatan di bilik pengasingan untuk mengelakkan jangkitan.

Walaupun agranulositosis sukar dicegah, penyebab keadaan ini dapat dijumpai dengan cepat dengan pemeriksaan yang tepat. Dengan cara itu, pesakit dengan agranulositosis dapat mendapatkan rawatan yang sesuai dan mengetahui langkah-langkah apa yang perlu diambil untuk mencegah diri dari penyakit berjangkit, sehingga mereka dapat mengelakkan komplikasi yang membawa maut.

Sekiranya anda benar-benar memerlukan ubat yang mempunyai kesan sampingan agranulositosis, lakukan rawatan dengan kawalan doktor secara berkala untuk memeriksa tahap neutrofil darah anda. Sekiranya tahap neutrofil turun, doktor anda mungkin mencadangkan menghentikan atau menukar ubat.