Keluarga

Ingin Bahagia Ketika Mengandung? Ayuh, gunakan petua ini

Semasa mengandung, anda sangat disarankan untuk tidak merasa sedih, tertekan, atau bahkan tertekan. Sebabnya, perkara-perkara ini boleh memberi kesan kepada pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Lalu, bagaimana? neraka Bagaimana untuk membuat wanita hamil sentiasa berasa gembira?

Kehamilan adalah saat gembira bagi pasangan suami isteri. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab yang dapat menjadikan momen kehamilan menjadi tidak menyenangkan, mulai dari perubahan emosi yang mencetuskan pertengkaran, sakit pagi menyeksa, hingga masalah kewangan.

Serangkaian petua untuk gembira ketika hamil

Selain menjaga kesihatan fizikal, anda disarankan untuk selalu menjaga kesihatan mental. Namun, perubahan yang berlaku semasa mengandung memang dapat "menyihir" emosi dan pemikiran wanita hamil.

Semasa anda hamil, emosi anda seolah-olah anda sedang menunggang penggelekpesisir pantai. Pada suatu masa anda merasa sangat gembira, tetapi kemudian anda boleh menangis.

sekarangAgar anda selalu gembira semasa hamil, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Bersyukur kerana hari-hari menjadi ibu mengandung

Walaupun sangat sederhana, rasa syukur dapat menjadi penghilang kesedihan dan kegelisahan yang paling kuat. Ketika anda merasa sedih atau bingung, ingatlah bahawa kehadiran malaikat kecil di rahim anda adalah tanda bahawa Tuhan sangat mengasihi anda dan keluarga kecil anda.

Apa sahaja yang anda rasakan, mual, sakit belakang, atau sakit kepala, itu semua adalah jawapan kepada doa anda dan suami anda selama ini. Jadi jika terasa berat, sabar dan ingatlah untuk selalu bersyukur.

Bayi dapat merasakan apa yang dirasakan oleh wanita hamil. Sekiranya anda merasa sedih dan tertekan semasa mengandung, si kecil anda juga akan merasakannya. Kesan yang berlaku pada bayi malah boleh berterusan sehingga dia dilahirkan. Dia boleh menjadi bayi yang mudah menangis dan jadual tidurnya tidak kemas.

2. Lakukan perkara positif yang menggembirakan

Kehamilan bukanlah halangan bagi anda untuk melakukan banyak perkara positif atau menggembirakan saya masa. Sekiranya anda sibuk dengan pekerjaan, pertimbangkan untuk mengambil cuti dari tempat kerja. Namun, jika anda tidak mahu mengambil cuti, anda boleh mencari cara lain untuk mengurangkan kerja semasa kehamilan.

Dengan begitu, anda dapat lebih banyak masa untuk melakukan perkara yang anda sukai. Namun, pastikan anda memerhatikan keadaan kehamilan anda, okey? Sekiranya anda merasa sedikit letih, jangan memaksakan diri dan berehat sebentar.

Salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk membuat hati anda senang ialah membeli pakaian bersalin dan peralatan bayi. Pada masa kini, terdapat banyak aplikasi atau kedai di talian yang menjual banyak barang berkualiti dengan maklumat terperinci.

Jadi di tengah wabak seperti sekarang, anda masih boleh membeli ini dan itu, walaupun anda tinggal di rumah.

3. banyak berehat

Semasa mengandung, anda akan mengalami kenaikan berat badan. Ini adalah perkara biasa dan biasa bagi semua wanita hamil. Namun, perubahan fizikal dan peningkatan berat janin yang berterusan setiap bulan pastinya dapat membuat anda merasa letih, malah kadang-kadang marah. Oleh itu, disarankan agar anda mendapat rehat lebih banyak.

Tidur, rehat, dan keadaan badan semasa mengandung sangat mempengaruhi perasaan wanita hamil itu sendiri. Sekiranya anda tidur berkualiti dan anda selalu berasa segar setiap pagi, mood-Anda boleh menjadi lebih baik sepanjang hari.

4. Bersenam secara aktif

Sukan memainkan peranan penting sekiranya wanita hamil ingin sentiasa bahagia. Senaman diketahui mencetuskan penghasilan endorfin aka hormon gembira dan meningkatkan mood.

Bersenam juga dapat meningkatkan kecergasan dan mengurangkan keluhan fizikal yang boleh membuat anda jengkel dan tidak selesa. Selain itu, senaman akan membantu anda tidur lebih lena. Jadi, dengan bersenam anda dapat merasa lebih bahagia dan lebih bertenaga semasa hamil.

5. Makan makanan yang sihat

Makanan dipercayai mempunyai pengaruh yang besar terhadap kesihatan mental kita. Makan terlalu banyak makanan tidak sihat, seperti tinggi gula dan lemak tepu, dapat mengumpulkan sel-sel radang dan radikal bebas di dalam badan. Perkara-perkara ini dapat menurunkan fungsi otak, termasuk fungsi mengatur mood.

Untuk menjaga mood anda, makan makanan yang baik untuk otak, seperti ikan yang kaya dengan omega-3, sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan antioksidan, dan makanan yang mengandungi probiotik dan prebiotik. Penting juga untuk mengambil vitamin pranatal secara berkala untuk memenuhi keperluan pemakanan si kecil di dalam kandungan.

6. Jangan lupa momen cinta

Bercinta ketika hamil mempunyai banyak faedah, kamu tahu. Seks semasa mengandung dapat meningkatkan mood, kerana tubuh melepaskan hormon cinta yang akan membuat wanita hamil merasa bahagia. Selain itu, hubungan seks akan meningkatkan kualiti tidur dan tentunya mengeratkan hubungan dengan suami.

7. Periksa kandungan secara berkala

Melalui ultrasound setiap kali anda memeriksa pundi kencing anda, anda dapat mengetahui perkembangan janin dan mendengar degupan jantungnya. Walaupun sederhana, ini akan mewujudkan rasa bahagia dan harapan baik mengenai kelahiran anak kecil anda.

Di samping itu, anda dapat menangkap pose janin yang unik di rahim dengan mencetak hasil ultrasound. Anda juga boleh menggunakan ultrasound 4 dimensi untuk melihat perincian wajah si kecil anda.

Setelah membaca maklumat di atas, kami dapat mengetahui bahawa kegembiraan semasa kehamilan dapat dan harus dikejar. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengalami kesukaran dan kesedihan yang lebih besar semasa kehamilan mereka. Sekiranya anda merasakan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?