Kesihatan

Risedronate - Faedah, dos dan kesan sampingan

Risedronate atau asid risedonik adalah ubat untuk mencegah dan merawat osteoporosis postmenopaus. Ia juga digunakan dalam rawatan osteoporosis kerana penggunaan kortikosteroid jangka panjang dan penyakit Paget.

Risedronate tergolong dalam kumpulan bifosfonat yang berfungsi melalui proses penyerapan tulang untuk mencegah kehilangan jisim tulang. Dengan cara itu, kekuatan dan ketumpatan tulang dikekalkan dan risiko patah tulang akan dikurangkan.

tanda dagangan risedronate:Actonel Sekali Seminggu, Actonel Sekali Sebulan, Osteonate Oaw, Ristonat

Apa itu Risedronate

kumpulanUbat preskripsi
KategoriBifosfonat
ManfaatMencegah dan merawat osteoporosis pascamenopause, merawat osteoporosis kerana penggunaan ubat kortikosteroid jangka panjang, dan penyakit Paget
Dimakan olehMatang
Risedronate untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada Risedronate diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Risedronate

Risedronate tidak boleh diambil dengan cuai dan mesti mengikut preskripsi doktor. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil risedronate:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Risenndronate tidak boleh diambil oleh seseorang yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda sukar menelan, tidak boleh duduk atau berdiri dalam jangka masa yang lama, atau menjalani kemoterapi atau radioterapi.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau mengalami achalasia, kadar kalsium rendah, ulser perut, penyakit buah pinggang, penyakit gigi atau mulut, gangguan penyerapan (penyerapan), barah, atau gangguan darah.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan, atau produk herba.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda dirawat dengan risedronate dan tidak menjalani pembedahan atau prosedur perubatan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan, setelah mengambil risedronate.

Dos dan Peraturan Penggunaan Risedronate

Dos risedronate ditentukan berdasarkan usia, keadaan pesakit, dan tindak balas badan terhadap ubat tersebut. Berikut adalah dos risedronate untuk orang dewasa berdasarkan tujuan penggunaannya:

 • Matlamat: Mencegah dan merawat osteoporosis pascamenopause

  Dosnya adalah 5 mg, sekali sehari atau 35 mg, seminggu sekali, atau 150 mg, sebulan sekali.

 • Matlamat: Mengubati osteoporosis kerana penggunaan ubat kortikosteroid jangka panjang

  Dosnya ialah 5 mg sehari

 • Matlamat: Mengubati penyakit Paget

  Dosnya ialah 30 mg, sekali sehari, selama 2 bulan.

 • Matlamat: Meningkatkan jisim tulang pada lelaki dengan osteoporosis

  Dosnya adalah 35 mg, seminggu sekali.

Cara Mengambil Risedronate dengan Betul

Ikuti cadangan doktor dan selalu baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan risedronate. Jangan menambah atau menurunkan dos, dan jangan gunakan ubat lebih dari masa yang disyorkan.

Tablet Risedronate diambil pada waktu pagi dengan perut kosong atau sekurang-kurangnya 30 minit sebelum sarapan. Telan tablet risedronate keseluruhan dengan bantuan segelas air. Jangan mengunyah, membelah, atau menghancurkan ubat.

Untuk mengelakkan kerengsaan tekak, ambil risedronate duduk atau berdiri. Jangan berbaring dan mengambil makanan atau minuman sekurang-kurangnya 30 minit sebelum mengambil ubat.

Semasa rawatan dengan risedrone, anda juga disarankan untuk selalu menjaga kebersihan gigi dan selalu melakukan pemeriksaan gigi dengan doktor.

Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya. Cuba minum risedronate pada waktu yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum.

Sekiranya anda lupa mengambil risedronate, segera ambil jika waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Lakukan kawalan mengikut jadual yang diberikan oleh doktor, supaya keadaan dan tindak balas terhadap terapi dapat dipantau. Jangan merokok atau minum minuman beralkohol kerana boleh meningkatkan kehilangan tulang dan menjadikan keadaan lebih teruk.

Simpan risedronate di tempat yang kering, tertutup, dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Risedronate dengan Dadah Lain

Terdapat beberapa kesan interaksi ubat yang boleh berlaku ketika risedronate digunakan dengan ubat-ubatan tertentu, termasuk:

 • Penurunan penyerapan risedronate apabila digunakan dengan antasid atau suplemen mineral yang mengandungi kalsium, aluminium, atau magnesium
 • Peningkatan risiko ulser peptik dan pendarahan gastrousus jika digunakan dengan ubat anti-radang nonsteroid atau deferasirox, seperti diclofenac atau ibuprofen
 • Peningkatan risiko tahap kalsium darah rendah (hipokalsemia) apabila digunakan dengan etelcalcetide

Kesan Sampingan dan Bahaya Risedronate

Beberapa kesan sampingan yang biasa berlaku selepas mengambil risedronate adalah:

 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Kembung atau sakit perut
 • Sakit kepala
 • Sakit otot, sakit sendi, atau sakit tulang

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh munculnya gejala berupa ruam gatal, bengkak mata dan bibir, atau kesukaran bernafas.

Di samping itu, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Sakit otot, sakit sendi, sakit pinggul, teruk
 • Sakit atau bengkak pada rahang atau gigi yang jatuh secara tiba-tiba
 • Sakit telinga, pelepasan dari telinga, dan jangkitan pada tulang telinga
 • Kekejangan otot, kekakuan otot, atau kesemutan
 • Sakit perut yang teruk, najis berdarah atau hitam, sukar menelan, atau menelan yang menyakitkan