Kehidupan yang sihat

Lindungi 5 Bahagian Tubuh Ini dari Sinar Ultraviolet

Penting bagi kita untuk selalu melindungi tubuh dari sinar ultraviolet, terutama bahagian badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Sebabnya, pendedahan cahaya ultraviolet yang berlebihan boleh merosakkan tisu badan, dan bahkan berpotensi menyebabkan masalah kesihatan tertentu.

Dalam jumlah yang mencukupi, sinar ultraviolet (UV) dari cahaya matahari sebenarnya diperlukan oleh tubuh untuk membantu merangsang pembentukan vitamin D. Vitamin ini berperanan penting dalam menjaga tulang, gigi, dan otot yang sihat dan menyokong kekuatan sistem imun badan. .

Sebaliknya, pendedahan sinar UV yang berlebihan sebenarnya tidak baik untuk kesihatan kerana boleh mencetuskan kerosakan kulit, penuaan pramatang, dan juga barah kulit, seperti melanoma.

Bahagian Badan Yang Perlu Dilindungi dari Sinar Ultraviolet

Terdapat 3 jenis sinaran ultraviolet, iaitu UVC, UVB, dan UVA. Sinar UVC tidak berbahaya, kerana sinar ini diserap sepenuhnya oleh atmosfer sehingga tidak dapat mencapai permukaan bumi.

Sementara itu, sinar UVB adalah sinar yang dapat mencapai permukaan bumi, tetapi hanya mampu memukul lapisan luar kulit, dan sinar UVA adalah sinar UV terpanjang yang dapat meresap ke lapisan tengah kulit.

Memandangkan sinaran UVB dan UVA dapat menjangkau dan bahkan menembusi permukaan kulit, anda perlu menyedari bahaya sinar ultraviolet untuk kesihatan anda. Oleh itu, anda perlu melindungi bahagian tubuh berikut daripada terkena sinar ultraviolet:

1. Mata

Refleks kelopak mata untuk berkedip adalah usaha badan untuk melindungi mata dari pelbagai penyebab gangguan, termasuk pendedahan kepada cahaya ultraviolet yang terlalu panas atau terlalu terang. Pendedahan sinar ultraviolet pada mata dapat menyebabkan mata merasa sakit, berair, berparut, dan mengganggu penglihatan.

Dalam jangka masa panjang, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan pada mata dapat menyebabkan mata mengalami pelbagai penyakit, seperti radang kornea (photokeratitis), radang konjungtiva atau lapisan dalam kelopak mata (photoconjunctivitis), katarak, pterygium, dan barah mata.

Untuk melindungi mata anda daripada terkena sinar UV, anda boleh menggunakannya pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 yang digunakan secara khusus pada mata, serta memakai cermin mata hitam dan topi lebar.

2. Muka

Kulit wajah yang tidak terlindung dengan betul dari terkena sinar ultraviolet boleh menyebabkan kerosakan pada serat elastin pada kulit. Itulah sebabnya, kulit wajah yang sering terkena sinar ultraviolet dapat memicu tanda-tanda penuaan pramatang, seperti bintik-bintik gelap, kulit kering, kasar, dan kerutan wajah.

Selain menunjukkan tanda-tanda penuaan pramatang, beberapa masalah atau keadaan kulit yang boleh disebabkan oleh pendedahan cahaya ultraviolet termasuk:

  • Selaran matahari atau kulit yang terbakar, seperti kemerahan, lecet, dan mengelupas
  • Kanser kulit (melanoma) dan luka prakanker (keratosis aktinik)
  • Tompok gelap dan coklat dan noda pada kulit (melasma)
  • Telangiectasia, yang merupakan pelebaran saluran darah kecil di bawah kulit

3. Telinga

Bahagian badan ini masih jarang dilindungi dari pendedahan cahaya matahari. Sebenarnya, seperti kulit wajah, pendedahan sinar UV yang berlebihan juga boleh menyebabkan kulit telinga terdedah kepada pelbagai penyakit, mulai dari selaran matahari, keratosis aktinik, hingga barah.

Untuk melindungi telinga anda daripada terkena sinar UV, anda boleh menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari di saluran telinga dan kulit di sekitar telinga, dan memakai topi yang melindungi telinga dari sinar matahari.

4. Leher

Bahagian badan yang juga penting untuk dilindungi dari sinar ultraviolet adalah leher. Ini kerana kulit di leher adalah salah satu bahagian yang sering terkena sinar ultraviolet dan sangat mudah mengalami kerosakan akibat pendedahan berlebihan.

Untuk melindungi kulit leher dari sinar UV, sapukan pelindung matahari secara teratur dengan SPF sekurang-kurangnya 30 di seluruh leher, termasuk sisi dan belakang leher. Di samping itu, anda juga boleh memakai topi lebar atau pakaian yang menutupi leher sebagai perlindungan tambahan di kawasan leher.

5. Belakang

Bahagian belakang adalah bahagian badan yang sering diabaikan untuk dilindungi dari sinar ultraviolet. Sebenarnya, bahagian ini adalah salah satu kawasan tubuh yang cukup berisiko mendapat barah kulit melanoma.

Keadaan ini dapat dicirikan oleh penampilan benjolan atau tompok yang berwarna kemerahan atau hitam dan cepat mengembang atau membesar.

Itulah sebabnya sangat penting untuk memohon pelindung matahari ke seluruh permukaan kulit, termasuk bahagian belakang, terutamanya semasa melakukan aktiviti luar, seperti berenang, bermain di pantai, atau berjemur.

Selain beberapa bahagian badan di atas, jangan lupa melindungi bahagian badan yang lain dari terkena sinar ultraviolet, seperti bibir, dada atas, tangan, dan kaki.

Petua Melindungi Tubuh dari Sinar Ultraviolet

Sekiranya anda sering melakukan aktiviti luar, pendedahan kepada sinar ultraviolet dari sinar matahari mungkin tidak dapat dielakkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk melindungi tubuh daripada bahaya sinar ultraviolet, termasuk:

  • Sapukan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 ke wajah dan badan anda, kemudian aplikasikan semula setiap 1 atau 2 jam atau ketika anda banyak berpeluh.
  • Elakkan menggunakan pelindung matahari bersama dengan bahan lain, seperti losyen, untuk mengekalkan keberkesanan pelindung matahari.
  • Elakkan atau hadkan pendedahan cahaya matahari langsung antara pukul 10 pagi hingga 4 malam
  • Pakai pakaian dan pakaian gelap yang menutup lengan dan kaki semasa berada di luar rumah, jika boleh.

Matahari sebenarnya tidak harus dihindari sepenuhnya. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, cahaya matahari juga berguna untuk merangsang pembentukan vitamin D semula jadi tubuh.

Untuk mendapatkan faedah cahaya matahari dan mencegah kesan buruknya, anda boleh berjemur di bawah jam 10 pagi selama 10-15 minit, 3 kali seminggu.

Selain cahaya matahari, anda juga dapat memenuhi keperluan vitamin D dari makanan, seperti salmon, sardin, daging, dan telur, atau dengan mengambil suplemen vitamin D seperti yang disarankan oleh doktor anda.

Nah, itu adalah pelbagai bahagian badan yang penting bagi anda untuk selalu melindungi dari pendedahan kepada sinar ultraviolet. Sekiranya anda sering menghabiskan waktu di bawah sinar matahari dan mempunyai keluhan tertentu kerana pendedahan cahaya ultraviolet yang berlebihan, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar dermatologi, OK.