Keluarga

Haphephobia, Ketakutan yang berlebihan kerana disentuh oleh orang lain

Haphephobiaadalah rasa takut yang berlebihan jika disentuh oleh orang lain. Fobia ini adalah jenis fobia tertentu dan agak jarang berlaku. Sekiranya tidak dikendalikan dengan betul, haphephobia boleh mengganggu kualiti hidup pesakit.

Bagi sesetengah orang, mendapat sentuhan fizikal dari orang lain adalah perkara biasa. Sebenarnya, sentuhan fizikal boleh menjadi bahasa cinta untuk menyatakan perasaan cinta dan kasih sayang. Walaupun begitu, ini tidak berlaku kamu tahu untuk penghidap haphephobia.

Orang dengan haphephobia akan mengalami ketakutan dan panik yang tidak rasional apabila disentuh oleh orang lain atau hendak disentuh. Selain disebut sebagai haphephobia, keadaan ini juga dikenali sebagai aphenphosmphobia, chiraptophobia, atau thixophobia.

Kenali Gejala Haphephobia

Gejala utama haphephobia adalah munculnya rasa takut, panik, kemarahan, dan kegelisahan ketika mereka ingin atau telah disentuh oleh orang lain, baik itu rakan, keluarga, atau pasangan. Di samping itu, orang yang mempunyai haphephobia Anda juga mungkin mengalami gejala berikut apabila disentuh:

 • Peluh sejuk
 • Gegaran atau gegaran badan
 • Pening
 • Mual
 • Jantung berdegup pantas
 • Nafas menjadi cepat atau sesak nafas
 • Menangis
 • Berkeras untuk mengelakkan sentuhan dengan menampar tangan orang lain atau bahkan berlari

Seseorang boleh dikatakan menderita haphephobia apabila dia telah mengalami gejala di atas sekurang-kurangnya 6 bulan. Gejala yang muncul boleh berbeza bagi setiap orang, bergantung kepada keparahan fobia yang dialami.

Simptom haphephobia Ia boleh muncul pada usia berapa pun, tetapi lebih biasa pada masa remaja dan dewasa. Pada kanak-kanak, fobia ini sering tidak dapat dikesan. Namun, tidak perlu terlalu risau, ya, kerana biasanya haphephobia Ia akan hilang dengan sendirinya seiring bertambahnya usia.

Ketahui Sebabnya Haphephobia

Punca fobia tertentu, termasuk haphephobia, belum diketahui dengan pasti. Namun, ada beberapa faktor yang dapat membuat seseorang lebih berisiko terkena fobia ini, yaitu:

 • Mempunyai sejarah haphephobia dalam keluarga
 • Mengalami peristiwa traumatik yang berkaitan dengan sentuhan, seperti penderaan fizikal atau seksual
 • Mengalami gangguan fungsi otak kerana kecederaan atau penuaan
 • Mengalami gangguan mental tertentu, seperti gangguan kecemasan sosial atau fobia kuman

Di samping itu, fobia tertentu seperti haphephobia Ia juga lebih biasa pada wanita berbanding lelaki.

Seperti Ini Cara Mengatasi Haphephobia

Ketakutan sentuhan yang berlebihan boleh mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Haphephobia dapat membuat penderita menjadi introvert dan cenderung menghindari hubungan sosial, sehingga mereka dapat mengalami tekanan, kesepian, atau mungkin kemurungan.

Orang yang mempunyai fobia ini juga sering merasa sukar atau enggan untuk melakukan hubungan seks dengan pasangannya.

Kerana boleh memberi kesan yang besar terhadap kualiti hidup pesakit, haphephobia dikelaskan sebagai gangguan jiwa yang perlu diperiksa dan dirawat oleh psikiatri dan psikologi.

Menangani haphephobia, ada beberapa kaedah pengendalian yang dapat dilakukan, yaitu:

1. Psikoterapi

Melalui kaunseling dan psikoterapi, doktor dan psikologi akan membantu pesakit haphephobia untuk mengetahui punca ketakutan sentuhannya yang berlebihan.

Selepas itu, pesakit haphephobia akan dibimbing untuk mengubah pemikiran mereka dan menganggap bahawa sentuhan fizikal tidak menakutkan atau berbahaya. Salah satu teknik psikoterapi yang boleh digunakan oleh ahli psikologi atau psikiatri untuk merawat fobia ini adalah terapi tingkah laku kognitif.

2. Pentadbiran ubat-ubatan

Pesakit haphephobia juga berisiko untuk gangguan mental yang lain, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan. Untuk mengubatinya, doktor boleh memberi ubat, seperti antidepresan atau ubat penenang.

3. Lakukan teknik relaksasi

Ketika merasa takut dan panik ketika disentuh atau setelah disentuh, pesakit haphephobia Anda boleh mencuba teknik relaksasi, seperti menarik nafas panjang dan kemudian menghembuskan nafas perlahan-lahan ke mulut. Lakukan teknik ini pada irama yang stabil selama 3 hingga 5 minit.

Relaksasi juga dapat dilakukan dengan meditasi, yoga, atau melakukan perkara-perkara yang menyeronokkan, seperti mendengar muzik.

Dalam menjalani rawatan haphephobia, kesabaran tambahan diperlukan kerana rawatan memerlukan masa yang lama. Komitmen, disiplin, dan pemahaman pesakit juga sangat berpengaruh untuk menyokong kelancaran rawatan.

Oleh itu, jika anda, ahli keluarga, atau saudara, ada yang merasa atau kelihatan seperti mereka haphephobia, anda harus segera berjumpa pakar psikologi atau psikiatri. Dengan cara itu, rawatan dapat diberikan seawal mungkin.