Keluarga

Bayi yang Baru Lahir Mengalami Kesukaran Tidur? Ayuh, cari alasannya

Secara amnya, bayi yang baru lahir menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur. Walaupun begitu, bayi yang baru lahir kadang-kadang juga mengalami kesukaran untuk tidur, kamu tahu. Sebabnya berbeza-beza. Ada yang normal, ada yang tidak normal dan perlu diperhatikan.

Bayi yang baru lahir memerlukan tidur selama 14-19 jam sehari. Namun, sebilangan bayi yang baru lahir mungkin mengalami kesukaran untuk tidur, baik pada waktu pagi dan malam.

Ini Menyebabkan Bayi Baru Lahir Kesukaran Tidur

Mempunyai bayi yang sukar tidur pastinya dapat membebani ibu bapa, terutamanya jika ini berlaku pada waktu malam. Berjaga sepanjang malam untuk menjaga anak kecil anda dapat membuatkan Ibu dan Ayah mengantuk pada keesokan harinya.

Sebenarnya, mengapa neraka Anak kecil anda menghadapi masalah untuk tidur dan adakah Ibu dan Ayah perlu risau? Berikut adalah beberapa kemungkinan bayi yang baru lahir mengalami masalah tidur:

1. Tidak dapat membezakan antara siang dan malam

Sekiranya orang dewasa lebih banyak berehat pada waktu malam, bayi baru lahir mungkin sebaliknya. Ini kerana bayi yang baru lahir belum dapat membezakan antara siang dan malam, jadi waktu tidur mereka masih tidak tetap.

Mungkin bayi tidur lebih banyak pada waktu pagi, siang, dan malam, kemudian bangun hingga larut malam, dan sebaliknya. Ini adalah perkara biasa bagi semua bayi yang baru lahir. Macam mana boleh jadi. Jadi, Ibu dan Ayah mesti bersabar dulu, okey? Untuk membantunya menyesuaikan diri dengan cahaya, bawa si kecil di luar setiap pagi.

2. Bilik yang terlalu sejuk dan panas

Sebilangan bayi baru lahir sangat sensitif terhadap suhu. Mereka mungkin menghadapi masalah tidur kerana merasa terlalu sejuk atau terlalu panas. Sekiranya anda melengkapkan bilik tidur si kecil dengan penyaman udara, tetapkan suhu antara 23-26O Celsius. Semasa menggunakan kipas angin, pastikan angin tidak mengarahkannya pada si kecil. Usahakan juga untuk memberi pengudaraan supaya peredaran udara di bilik si kecil baik.

3. Rasa lapar atau terlalu kenyang

Bayi yang baru lahir biasanya terbiasa bangun setiap beberapa jam untuk memberi makan. Bayi yang diberi susu ibu biasanya perlu menyusu setiap 2-3 jam, sementara bayi yang diberi susu formula kira-kira setiap 3-4 jam. Untuk pertumbuhan si kecil yang optimum, ibu mesti bangun untuk menyusukannya.

Selain lapar, anak kecil anda juga boleh mengalami masalah tidur kerana merasa terlalu kenyang. kamu tahu. Setelah si kecil kenyang makan, biasanya tidak mudah untuk tidur semula dan ingin bermain dengan ibu, walaupun masih awal pagi.

4. Mengalami masalah kesihatan

Bayi yang baru lahir juga boleh mengalami masalah tidur kerana keadaan badannya yang tidak sihat. sekarang, untuk satu sebab ini, Ibu mesti berwaspada. Selain sukar tidur, bayi juga biasanya lebih rewel dan menunjukkan gejala lain, seperti demam.

Masalah kesihatan yang sering menyukarkan bayi baru lahir adalah selesema, kesesakan hidung, sembelit, kembung perut, dan alergi.

Corak tidur bayi yang tidak teratur sering kali membuatkan ibu bapa harus bangun lewat. Sekiranya anak kecil anda menghadapi masalah tidur, Ibu dan Ayah mesti bersabar. Masa-masa ini akan berlalu, Macam mana boleh jadi. Secara beransur-ansur, anak anda akan belajar menyesuaikan waktu tidurnya dengan waktu tidur Ibu dan Ayah.

Untuk memudahkan si kecil tidur dan tidur nyenyak sepanjang malam, buat suasana dan keadaan bilik yang selesa. Sekiranya dia masih sukar tidur, cerewet, banyak menangis, atau menunjukkan gejala lain, anda harus segera membawanya ke doktor.