Keluarga

Kanak-kanak dengan Kesukaran Matematik? Mungkin Dia Mengalami Dyscalculia

Ibu, adakah anak kecil anda lebih sukar untuk belajar matematik daripada mata pelajaran lain? Sekiranya demikian, ini mungkin merupakan tanda bahawa dia menderita dyscalculia. Apa itu dyscalculia? Mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Dyscalculia adalah keadaan apabila seseorang mengalami kesukaran untuk memahami dan mempelajari konsep asas matematik, sama ada menghafal nombor (tarikh, nombor telefon, atau nombor rumah), mengira, mengelompokkan nombor, dan memahami sistem penomboran.

Mengenali Kanak-kanak dengan Dyscalculia

Satu kajian mendapati bahawa kira-kira 3–7% kanak-kanak yang bersekolah di sekolah rendah (SD) mengalami dyscalculia. Walaupun keadaan ini lebih sering dijumpai pada kanak-kanak dengan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD), dyscalculia bukanlah gangguan mental.

Berikut adalah beberapa ciri kanak-kanak dengan dyscalculia yang dapat anda kenali:

  • Panik setiap kali anda memenuhi kelas matematik atau kecewa sekiranya anda menjumpai permainan atau permainan permainan yang memerlukan numerasi
  • Masih bergantung pada jari ketika anak-anak lain seusianya tidak melakukannya lagi
  • Sukar untuk mengira ukuran, misalnya berapa tinggi sesuatu atau berapa lama masa yang diperlukan untuk pergi dari satu tempat ke tempat lain
  • Kesukaran memahami pengiraan asas matematik, seperti penambahan, pengurangan, pendaraban, dan pembahagian
  • Kesukaran menghubungkan nombor dengan perkataan yang mereka wakili (1 dengan 'satu')
  • Sukar mengira wang dan berubah
  • Kesukaran membaca jam dan mengingat kombinasi nombor seperti nombor telefon
  • Kesukaran mengikuti arahan langkah demi langkah dan mengenali corak
  • Keliru dengan nombor yang serupa, seperti 75 dan 57
  • Boleh buat matematik satu hari, tetapi keesokan harinya benar-benar lupa caranya

Mengiringi Kanak-kanak dengan Dyscalculia

Sekiranya anak anda benar-benar ketinggalan dalam mata pelajaran Matematik, anda tidak boleh terlalu cepat menganggap bahawa dia menderita diskulculia, OK? Sebaiknya anak anda diperiksa dengan doktor untuk mengetahui sama ada terdapat kemungkinan gangguan lain, seperti gangguan penglihatan atau pendengaran, yang mungkin menyukarkannya untuk memahami penjelasan guru.

Untuk mengetahui sama ada anak kecil anda benar-benar menderita dyscalculia atau tidak, dia mesti melakukan beberapa ujian. Secara amnya, ujian yang dijalankan merangkumi kemahiran asas matematik, kefasihan dalam mengingat asas matematik, aritmetik dan kemahiran menulis, dan kemampuan memahami perkataan.

Sekiranya benar bahawa si kecil anda menderita diskculculia, berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi panduan anda untuk menemaninya:

1. Mengenal pasti gaya pembelajaran yang betul

Cuba bantu anak anda belajar matematik dengan pendekatan lain. Contohnya, menggunakan objek yang dapat anda lihat dan sentuh untuk membantu memahami penambahan, pengurangan, pendaraban, dan pembahagian.

Anda juga boleh menggunakan irama dan muzik untuk mengajar langkah atau formula untuk menjadikan matematik menyeronokkan. Sekiranya anak kecil anda lebih senang menggunakan jarinya untuk menghitung, biarkan dia melakukannya dan yakinkan kepadanya bahawa tidak perlu memalukan rakan-rakannya.

2. Mbincangkan keadaan ini dengan guru di sekolah

Guru sekolah mesti memahami keadaan si Kecil. Dengan cara itu, anda dan guru dapat bekerjasama untuk mencari pendekatan lain untuknya. Di samping itu, dengan memahami keadaan ini, guru dapat memberikan pampasan untuk melakukan tugasan dan ujian di sekolah.

Di samping itu, guru juga dapat melindungi anak-anak daripada perlakuan tidak adil atau mungkin ejekan daripada rakan mereka yang pandai mengira. Secara amnya, kanak-kanak perlu belajar di tempat yang sunyi tanpa perkara yang boleh mengganggu tumpuan mereka.

3. MPuji usaha setiap anak

Apa pun hasilnya, sentiasa hargai usaha yang dilakukan anak kecil anda. Beri pujian setiap kali dia berusaha belajar matematik. Puji anak kecil anda ketika dia menunjukkan skor ujian matematiknya yang lebih baik, walaupun nilainya masih di bawah purata. Jangan memarahinya, terutama dengan kekerasan, kerana ini boleh memberi tekanan kepada anak.

4. Mbantu anak mengurus kegelisahan

Anda dapat menolong anak anda menerima kelemahan mereka, dan mengenali dan menyokong kekuatan mereka di kawasan lain. Ajaklah anak kecil anda untuk membincangkan hal ini, supaya dia dapat mengatasi kegelisahan yang dirasakannya.

Jangan melabelkan kanak-kanak dengan discalculia sebagai anak bodoh, OK? Dengan pertolongan yang betul, kanak-kanak dengan discalculia dapat mengatasi masalah mereka sambil masih mengembangkan kemampuan mereka di bidang lain. Lagipun, kebahagiaan dan kejayaan bukan hanya datang dari skor ujian matematik, bukan?

Sekiranya anak anda masih belum berubah walaupun anda telah melakukan pelbagai cara, termasuk menerapkan petua dalam mempelajari matematik, ada baiknya anda menjemput anak anda untuk berjumpa dengan pakar pediatrik, pakar pertumbuhan atau psikologi kanak-kanak. Ini diharapkan dapat membantu mengatasi masalah dyscalculia yang dialaminya.