Kesihatan

Jangan dipandang rendah, ini adalah kesan kekurangan zat makanan semasa mengandung

Kekurangan zat makanan semasa kehamilan boleh berlaku sekiranya pengambilan makanan harian anda tidak dipenuhi dengan betul. Keadaan ini tidak boleh dipandang rendah kerana terdapat pelbagai kesan buruk dari kekurangan zat makanan semasa kehamilan.

Kekurangan zat makanan semasa kehamilan boleh berlaku kerana pelbagai perkara, mulai dari diet yang buruk, sakit pagi teruk, menurun selera makan, tabiat pemilih, hingga penyakit tertentu. Tanda-tanda kekurangan zat makanan semasa mengandung termasuk tidak menambah atau menurunkan berat badan dan mudah sakit.

Kesan Malnutrisi Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, orang di sekitar anda mesti memberi amaran kepada anda untuk menjaga diet yang sihat dan makan makanan berkhasiat. betul? Ya, sebenarnya perlu dilakukan agar keperluan pemakanan semasa kehamilan dapat dipenuhi. Sekiranya tidak, kesihatan ibu dan janin dalam rahim ibu boleh terganggu.

Berikut adalah pelbagai kesan kekurangan zat makanan semasa mengandung:

1. Menghidap anemia

Kekurangan zat makanan semasa mengandung boleh menyebabkan anda menderita anemia, terutama jika anda tidak cukup makan makanan yang mengandung zat besi. sekarangAgar anda tidak mengalaminya, makanlah pelbagai sayur-sayuran hijau, ayam, kacang, dan daging merah tanpa lemak.

2. Melahirkan bayi dengan berat badan rendah

Kekurangan zat makanan semasa mengandung juga boleh menyebabkan ibu melahirkan bayi dengan berat badan rendah. Sebenarnya, risiko melahirkan sebelum waktunya juga akan meningkat sekiranya anda mengalami kekurangan zat makanan semasa hamil.

3. Melahirkan bayi dengan kecacatan kelahiran

Bukan sahaja berisiko melahirkan bayi dengan berat badan yang rendah, kekurangan nutrisi semasa hamil juga boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi. Ini dikaitkan dengan kekurangan pengambilan asid folik semasa kehamilan yang menyebabkan gangguan perkembangan janin dalam rahim, yang mengakibatkan kecacatan pada janin.

4. Mengalami keguguran

Keguguran juga mudah dialami oleh wanita hamil yang kekurangan zat makanan. Ini dikaitkan dengan pengambilan asid folik, vitamin, dan mineral lain yang tidak mencukupi semasa kehamilan yang menyebabkan pertumbuhan janin terbantut dan akhirnya mengakibatkan keguguran.

5. Mempunyai anak yang mempunyai daya ingatan yang rendah

Satu kajian mendapati bahawa wanita hamil lebih berisiko mempunyai anak yang mempunyai kemahiran ingatan yang rendah. Ini diduga berlaku kerana gangguan pada perkembangan otak janin semasa di dalam rahim kerana kekurangan nutrien tertentu.

sekarangSelain lima perkara ini, kekurangan zat makanan semasa kehamilan juga dikaitkan dengan pertumbuhan dan gangguan mental pada kanak-kanak. Anak-anak yang dilahirkan oleh ibu yang kekurangan zat makanan bahkan didakwa lebih mudah diserang penyakit kardiovaskular (jantung dan saluran darah).

Kesan kekurangan zat makanan semasa kehamilan tidak boleh dipandang rendah. Oleh itu, anda perlu memperhatikan makanan yang anda makan dan kandungan nutriennya. Sekiranya anda mengalami sakit pagi keadaan perubatan yang teruk atau tertentu yang boleh menyebabkan kekurangan pemakanan, anda harus berjumpa pakar sakit puan.