Kehidupan yang sihat

Ketahui Pelbagai Khasiat Ketumbar untuk Kesihatan

Manfaat ketumbar umumnya dikenali sebagai rempah dapur. Sebenarnya, selain menjadi rempah di dapur, ketumbar juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Tetapi berhati-hatilah, kerana pada beberapa orang, ketumbar dapat memberi kesan sampingan untuk kesihatan.

Ketumbar dihasilkan dari biji tanaman ketumbar (Coriandrum sativum) yang telah dikeringkan. Selain digunakan untuk menambah rasa memasak, ketumbar juga sering digunakan untuk mengatasi keluhan akibat gangguan pencernaan, seperti mual dan cirit-birit. Ketumbar juga dapat diproses menjadi jamun, teh herba, atau air ketumbar.

Pelbagai Manfaat Ketumbar untuk Kesihatan

Ketumbar mempunyai banyak nutrien, mulai dari karbohidrat, protein, lemak, kalsium, magnesium, kalium, dan fosfor. Semua nutrien ini bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan ketumbar:

1. Mengatasi gangguan pencernaan

Salah satu faedah ketumbar yang paling terkenal ialah ia dapat mengatasi gangguan pencernaan, seperti sakit perut, mual, kembung perut dan sembelit. Selain itu, ramuan yang satu ini juga dipercayai dapat mengurangkan kesakitan akibat keradangan sindrom iritasi usus (IBS).

2. Mencegah jangkitan kulat

Tidak hanya mengandung antioksidan, ketumbar juga diketahui memiliki sifat antijamur dan antibakteria. Kedua sifat ini memungkinkan ketumbar digunakan untuk membantu mencegah jangkitan, sama ada disebabkan oleh kulat atau bakteria. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan keberkesanan ketumbar dalam mencegah jangkitan.

3. Mencegah keradangan

Sebuah kajian mengungkapkan, antioksidan yang terkandung dalam biji ketumbar dapat mencegah keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas. Bukan hanya itu, antioksidan dalam ketumbar diyakini dapat menghalang pertumbuhan sel barah. Namun, keberkesanan ketumbar dalam menghalang pertumbuhan sel barah masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Mencegah diabetes

Manfaat ketumbar seterusnya adalah dapat mengekalkan kadar gula dalam darah. Ini kerana biji ketumbar dapat merangsang pengeluaran insulin di dalam badan, sehingga mencegah penumpukan gula dalam darah. Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan sejauh mana ketumbar dapat mempengaruhi kadar gula darah.

Selain itu, ketumbar juga dikatakan dapat merawat beberapa keadaan lain, seperti keracunan makanan, sakit gigi, sakit sendi, dan untuk mempromosikan penyusuan susu ibu, walaupun tuduhan ini masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Kesan Sampingan Ketumbar yang perlu diperhatikan

Beberapa kesan sampingan mungkin disebabkan oleh penggunaan ketumbar, mulai dari reaksi alergi, dehidrasi, penurunan drastik dalam kadar gula darah, hingga peningkatan kepekaan kulit terhadap cahaya. Oleh itu, anda mesti berhati-hati dalam menggunakan ubat herba ini.

Selain itu, tidak semua orang boleh mengambil ketumbar sebagai ubat herba, termasuk wanita hamil dan menyusui. Begitu juga, orang yang mengalami alergi ketumbar, menderita tekanan darah rendah dan diabetes, perlu berhati-hati dalam memakan ketumbar.

Walaupun telah diproses menjadi produk herba, anda harus tetap berhati-hati dalam menggunakan ketumbar. Pastikan anda membaca dos ketumbar yang tertera di label pembungkusan, dan berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ketumbar sebagai ubat herba.