Kesihatan

Ketahui Pelbagai Punca Titik Gelap di Bibir

Tompok gelap di bibir bukan sahaja mengganggu penampilan, tetapi juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui punca kemunculan bintik hitam agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.

Kesihatan kulit mencerminkan kesihatan tubuh secara keseluruhan, termasuk kulit bibir. Tidak seperti kulit yang lain, bibir hanya terdiri daripada 3-5 lapisan. Ini menjadikan kulit bibir lebih nipis, lebih halus, dan lebih sensitif.

Kulit bibir lebih terdedah kepada kekeringan dan perubahan warna. Walau bagaimanapun, jika perubahan warna dialami dalam bentuk bintik hitam atau bintik hitam, keadaan ini perlu diperhatikan.

Pelbagai Punca Titik Gelap di Bibir

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab tompok gelap di bibir, termasuk:

1. Angiokeratoma fordyce (tempat fordyce)

Tompok gelap yang muncul akibat keadaan ini disebabkan oleh pelebaran saluran darah di dekat permukaan kulit. Tidak hanya hitam, bintik-bintik juga mempunyai permukaan yang terasa tebal dan keras.

Secara umum, tempat fordyce Ia tidak berbahaya dan biasanya lebih biasa pada orang tua.

2. Melasma

Melasma adalah gangguan pigmentasi yang menyebabkan tompok-tompok gelap muncul di kulit, terutama pada wajah, termasuk bibir. Keadaan ini berlaku kerana melanosit menghasilkan lebih banyak melanin atau pigmen gelap kerana terdedah kepada cahaya matahari.

Melasma juga boleh berlaku kerana peningkatan pengeluaran hormon, misalnya semasa kehamilan.

3. Pendedahan kepada sinar UV

Sekiranya tompok-tompok gelap di bibir terasa bersisik atau berkerak, ini mungkin disebabkan oleh keratosis aktinik, juga dikenal sebagai keratosa suria. Seperti namanya, keadaan ini berlaku apabila kulit terdedah kepada sinar UV terlalu kerap.

Keratosis aktinik dicirikan oleh tompok hitam atau coklat yang terasa kasar dan kering. Selain itu, kulit juga terasa gatal, sakit, atau mengeras. Keadaan ini lebih berisiko bagi orang berusia 40 tahun ke atas dan mereka yang berkulit cerah.

4. Tindak balas alahan

Tompok gelap juga boleh muncul sebagai reaksi alergi. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh penggunaan lipstik kimia atau pelembap bibir yang keras atau memakan makanan dan minuman dengan kandungan nikel yang tinggi.

Selain tompok hitam di bibir, penderita juga dapat mengalami sensasi terbakar dan pembengkakan bibir.

5. Besi berlebihan

Tompok gelap di bibir boleh menjadi tanda besi berlebihan. Dalam keadaan ini yang disebut hemochromatosis, tubuh menyerap terlalu banyak zat besi dari makanan yang dimakan dan menyimpannya di dalam badan. Ini boleh menyebabkan gejala seperti perubahan warna kulit, termasuk di kawasan bibir.

Tubuh juga boleh mengalami besi berlebihan jika anda terlalu banyak melakukan perjalanan darah, menerima suntikan zat besi, dan mengambil terlalu banyak suplemen zat besi.

6. Tabiat merokok

Semasa merokok, panas dari rokok boleh langsung membakar kulit di bibir. Sekiranya tabiat ini tidak dihentikan dengan segera, bukan sahaja bintik hitam di bibir yang boleh anda alami, tetapi juga bibir menjadi hitam secara keseluruhan.

7. Penyakit berbahaya

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyebab di atas, tompok gelap di bibir juga boleh menjadi gejala penyakit tertentu, seperti:

  • Sindrom Peutz-Jeghers, gangguan genetik yang dicirikan oleh benjolan di saluran pencernaan
  • Sindrom Laugier-Hunziker, dicirikan oleh tumor jinak yang tumbuh di rongga mulut
  • Kanser kulit yang paling biasa di bibir adalah melanoma, karsinoma sel basal dan karsinoma sel skuamosa.

Kenali pelbagai perkara yang perlu diperhatikan

Tompok gelap di bibir umumnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor sekiranya bintik-bintik hitam yang muncul disertai dengan tanda dan gejala berikut:

  • Saiznya bertambah pantas
  • Kemerahan, kesakitan, atau pendarahan
  • Rasa gatal
  • Bentuk tidak teratur
  • Gabungan warna yang tidak biasa

Sebilangan ciri ini boleh menyebabkan barah. Oleh itu, disarankan agar anda berjumpa doktor. Semakin cepat dikesan, semakin tinggi peluang untuk sembuh.

Rawatan untuk tompok gelap di bibir bergantung kepada penyebabnya. Beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan adalah terapi laser, cahaya nadi yang kuat (IPL), terapi fotodinamik, krioterapi, pembedahan, dan ubat-ubatan topikal preskripsi.

Agar bibir tidak menjadi gelap atau bintik-bintik hitam muncul, ada beberapa usaha yang dapat dilakukan, seperti membatasi pendedahan cahaya matahari dengan memakai topi berbulu lebar dan menggunakan balm bibir yang berisi pelindung matahari.

Berhenti merokok juga, kerana selain meningkatkan risiko bintik hitam di bibir, kebiasaan ini juga membuat kulit mengalami penuaan dini.

Penampilan tompok-tompok gelap di bibir kelihatan ringan dan umumnya tidak berbahaya. Namun, anda dinasihatkan untuk tidak cuai dan masih berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keadaan ini agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found