Kehidupan yang sihat

Cara membesarkan badan dengan cara yang sihat dan semula jadi

Secara amnya, had pertumbuhan lelaki berakhir pada usia 16 tahun, sementara bagi wanita berumur antara 14-15 tahun. Setelah melewati usia itu, tidak ada cara sihat segera untuk tumbuh lebih tinggi. Walaupun begitu, Anda tidak perlu risau kerana masih ada beberapa cara meningkatkan badan dengan sihat dan semula jadi.

Ketinggian seseorang ditentukan oleh banyak faktor, seperti corak pertumbuhan, masa untuk mencapai usia baligh, pengambilan nutrisi, dan kehadiran atau ketiadaan penyakit kronik. Walau bagaimanapun, faktor genetik memainkan peranan yang paling penting dalam corak pertumbuhan dan ketinggian maksimum seseorang.

Pelbagai Cara Meningkatkan Badan yang Sihat dan Semulajadi

Hingga kini, sebenarnya masih belum terbukti berkesan bagaimana meningkatkan badan setelah melalui tempoh pertumbuhan. Walau bagaimanapun, beberapa cara di bawah ini boleh anda cuba untuk menolong postur badan anda lebih tinggi, dan mengoptimumkan pertumbuhan ketinggian dengan cara yang sihat dan semula jadi:

 • Memperbaiki postur

  Melenturkan, terutama ketika duduk, cenderung membuat tulang belakang tidak normal dan otot lemah. Keadaan ini boleh menjadikan badan kelihatan lebih pendek. Oleh itu, luruskan punggung dan tarik bahu ke belakang. Anda juga boleh melakukan latihan yang dirancang untuk memperbaiki postur badan anda. Dapatkan nasihat doktor atau gim untuk membantu mengembangkan rutin senaman yang sesuai untuk anda.

 • Tingkatkan diet

  Gaya hidup sihat adalah perkara penting yang mesti dijalani oleh semua orang, terutamanya kanak-kanak yang memasuki masa pertumbuhan. Gunakan diet yang sihat dan berkhasiat, termasuk memenuhi keperluan harian vitamin D yang baik untuk kesihatan tulang. Beberapa jenis sumber makanan vitamin D adalah salmon, tuna, keju, dan produk tenusu lain, seperti yogurt, marjerin dan ais krim.

 • Cukup tidur

  Selain itu, corak tidur juga mempengaruhi kesihatan badan. Corak tidur yang disyorkan untuk remaja dan orang dewasa berkisar antara 7-9 jam sehari. Walaupun tidak ada hubungan antara cara meningkatkan tinggi badan dengan pola makan dan tidur, keduanya dianggap penting kerana sangat mempengaruhi kesihatan umum, yang dapat memungkinkan proses pertumbuhan dan perkembangan berlangsung secara optimum.

 • Sentiasa aktif dalam sukan

  Terdapat beberapa sukan yang dianggap berkesan sebagai cara untuk tumbuh lebih tinggi, termasuk lompat tali, berbasikal, berenang, bermain bola keranjang dan tenis, berlari atau berjalan kaki, yoga, tolakan, begitu juga tempat duduk. Walaupun tidak disokong oleh penyelidikan sebagai cara untuk menaikkan badan, latihan ini dapat membantu mengekalkan tubuh yang sihat.

Gaya hidup sihat yang dijalani juga akan membantu mengekalkan berat badan yang ideal, sehingga pertumbuhan menjadi lebih optimum dan menjadikan tubuh kelihatan lebih tinggi. Lakukan langkah-langkah di atas sebagai cara untuk meningkatkan badan secara sihat dan semula jadi.

Sentiasa berhati-hati dengan pelbagai produk bina badan yang banyak terdapat di pasaran, mulai dari susu, makanan tambahan, atau pil. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai keselamatan dan risiko kesan sampingan produk ini.