Keluarga

Menjaga Kesihatan Kandungan Sperma demi Mempunyai Keturunan

Kualiti Air mani ditentukan oleh bilangan dan kualiti sperma untuk memulakan proses persenyawaan. Oleh itu, boleh dikatakan bahawa nombor dan kualitiSperma adalah penanda kesuburan lelaki.

Sel sperma mempunyai jangka hayat yang pendek dan tidak dapat membelah. Namun, setelah memasukkan telur, keduanya dapat berkembang menjadi organisme baru yang disebut zigot.

Mengenali Sel Sperma

Secara umum, struktur sperma terdiri daripada kepala, badan, dan ekor. Setiap bahagian sperma mempunyai fungsi dan kandungan yang berbeda, yaitu:

 • Ketua

  Terdiri daripada gentian kromatin yang bergelung padat yang dikelilingi oleh akrosom. Bahagian ini mengandungi enzim yang digunakan untuk menembusi telur betina. Semasa persenyawaan, DNA yang terdapat di kepala sperma akan bergabung dengan DNA dari sel telur wanita.

 • Badan

  Di bahagian ini terdapat mitokondria, yang bertugas menghasilkan tenaga agar ekor bergerak.

 • Ekor

  Bahagian yang menggerakkan sperma untuk memenuhi telur.

Kerosakan DNA pada sel sperma boleh menyebabkan kerosakan atau gangguan pertumbuhan janin. Walaupun integriti struktur ekor, badan, dan kepala sperma, sangat menentukan kualitinya. Sekiranya sel sperma belum matang, atau tidak sempurna, maka telur tidak dapat disenyawakan sehingga kehamilan tidak berlaku.

Apa yang Perlu Dilakukan aKandungan Sperma Normal?

Sperma dianggap ideal jika lebih daripada 50% sel sperma yang dihasilkan berbentuk normal. Kesuburan lelaki akan menurun sekiranya jumlahnya kurang daripada itu. Di samping itu, sperma dikatakan ideal jika lebih daripada 50% sel sperma dapat bergerak sekitar satu jam setelah ejakulasi. Kelajuan pergerakan sperma penting untuk mencapai telur, sehingga persenyawaan dapat terjadi.

Sperma normal mempunyai tahap pH sekitar 7.2 - 7.8. Kemudian, jumlah air mani (di mana tempat perlindungan sperma) harus lebih dari 2 milimeter. Cairan mani yang kurang dari jumlah ini, boleh mempengaruhi jumlah sperma untuk membuahi telur. Tetapi jumlah cecair mani yang berlebihan juga tidak baik, kerana ini menunjukkan bahawa sperma terlalu cair. Jika dilihat dari segi warna, air mani putih dan cenderung kelabu dianggap warna yang sihat.

Ada cara mudah yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan organ intim dan kandungan sperma normal, untuk mendukung usaha mendapatkan keturunan:

 • Elakkan tingkah laku seksual yang berisiko, pakai kondom semasa melakukan hubungan seks untuk mengelakkan penyakit kelamin.
 • Pastikan zakar sentiasa bersih.
 • Gunakan seluar dalam yang longgar dan selesa untuk memastikan suhu testis dan aliran darah baik.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Bersenam secara berkala.
 • Tetapkan diet yang sihat dan mengandungi pemakanan seimbang.
 • Berhenti merokok, minum minuman beralkohol, dan menggunakan ubat haram.
 • Ambil vitamin atau makanan tambahan yang mengandungi antioksidan seperti yang disyorkan oleh doktor anda.
 • Menguruskan tekanan dengan baik.

Bagi lelaki yang berusaha mendapatkan keturunan, mulailah membiasakan diri dengan gaya hidup sihat untuk menjaga dan meningkatkan kualiti sperma. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kandungan sperma atau kesuburan, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.