Keluarga

13 Faedah Penyusuan Susu Eksklusif

Penyusuan susu ibu secara eksklusif diberikan sejak bayi dilahirkan ke dunia hingga usia enam bulan. Dalam tempoh itu, disyorkan untuk hanya memberi Poppet susu ibu, tanpa pengambilan tambahan. Kerana, aTerdapat banyak faedah penyusuan susu ibu secara eksklusif yang boleh dalamdapatkan oleh bayi.

Tidak ada makanan yang lebih baik untuk bayi daripada susu ibu. Susu yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh mengandungi nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, seperti vitamin, protein, karbohidrat, dan lemak. Komposisi juga lebih mudah dicerna daripada susu formula. Oleh itu, susu ibu boleh dikatakan sebagai makanan utama bagi bayi dalam 6 bulan pertama kehidupan. Pada usia ini, bayi juga tidak boleh diberi air atau jus.

Setelah bayi berusia 6 bulan, dia dapat diberi makanan pelengkap yang terdiri dari pelbagai makanan dengan kandungan nutrisi seperti karbohidrat, protein, lemak, serta vitamin dan mineral. Walau bagaimanapun, penyusuan susu ibu masih dapat diteruskan sehingga usia 2 tahun.

13 Faedah Penyusuan Susu Eksklusif

Bukan hanya untuk bayi, penyusuan susu ibu yang eksklusif juga memberi manfaat kepada ibu. Berikut adalah 13 faedah yang dapat anak anda dapatkan dari penyusuan susu ibu yang eksklusif:

1. Sistem ketahanan bayi lebih kuat.

2. Jadikan Anak Kecil Anda Cerdas

3. Berat badan yang ideal.

4. Tulang bayi lebih kuat.

5. Dapatkan kolesterol yang banyak.

6. Mengurangkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

7. Menguatkan hhubungan ibu dan anak.

8. Badan lebih langsing lebih pantas.

9. Kawalan kelahiran semula jadi.

10. Mengurangkan tekanan.

11. Mengurangkan pendarahan.

12. Risiko mendapat barah berkurang.

13. Jimat wang.

Semasa menyusu eksklusif, anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk membeli susu formula. Ini dapat menjimatkan perbelanjaan bulanan anda.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, susu ibu juga boleh digunakan untuk memandikan bayi. Penyelidikan membuktikan bahawa penyusuan susu ibu baik untuk kesihatan kulit bayi.

Semasa menyusu, anda disarankan untuk menjaga pengambilan yang masuk ke dalam badan (termasuk vitamin dan mineral), kerana dikhuatiri pengambilan ini boleh mempengaruhi susu ibu dan memberi kesan buruk kepada si Kecil, seperti alergi.

Mengamalkan diet yang sihat sangat disarankan semasa anda menyusu, misalnya dengan makan sayur-sayuran, buah, daging tanpa lemak, makanan serat, susu, dan minum banyak air. Anda juga perlu mengetahui cara penyusuan susu ibu yang betul agar proses penyusuan berjalan lancar.

Program penyusuan susu ibu yang eksklusif sayangnya tidak tersedia untuk wanita yang menjalani kemoterapi untuk barah, tuberkulosis, mengambil ubat tertentu, pengguna dadah, atau menghidap HIV. Sekiranya anda mengalami masalah yang berkaitan dengan pengeluaran susu, seperti pengeluaran susu rendah atau jumlah susu ibu yang tidak mencukupi, anda boleh berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut atau mempertimbangkan untuk menderma susu ibu.

Bagi bayi yang tidak dapat disusui, jenis susu lain, seperti susu formula atau susu kedelai, boleh menjadi pilihan sebagai pengganti susu ibu.

Copyright pitorriroma.com 2022