Kesihatan

Pesakit kencing manis masih boleh makan pilihan makanan laut ini

Siapa yang mengatakannya orang yang diabetes tidak boleh makan makanan laut? Walaupun, ada sebilangan menaip makanan laut yang sebenarnya berguna untuk pesakit kencing manis, kamu tahu. walaupun begitu, pesakit kencing manissudah tentu mesti bijak dalam pengambilan makanan laut mengikut bahagian yang disyorkan.

Makanan Laut dikenali sebagai sumber protein, lemak baik, vitamin, dan mineral. Lemak baik yang terkandung dalam makanan laut, iaitu asam lemak omega-3, dianggap baik untuk menjaga jantung dan saluran darah yang sihat (kardiovaskular), yang sering menjadi masalah pada pesakit diabetes.

Pilihan Makanan Laut untuk pesakit kencing manis

Sebagai sumber protein dan lemak baik, makanan laut sangat baik untuk dimakan, termasuk oleh pesakit diabetes. Satu jenis makanan laut ikan disyorkan. Makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

Berikut adalah beberapa pilihan ikan laut dan makanan laut lain yang boleh dimasukkan ke dalam senarai makanan bagi penghidap diabetes:

1. Salmon sebagai sumber omega-3

Penggunaan salmon sering disarankan untuk penderita diabetes kerana mengandungi banyak asam lemak omega-3 yang bermanfaat untuk menjaga otak, jantung, dan kulit yang sihat. Namun, mengingat harga salmon yang agak mahal, pesakit diabetes dapat memilih jenis ikan lain yang juga kaya dengan asam lemak omega-3, seperti tuna atau tuna.

2. Tilapia laut sebagai sumber protein

Nila laut (nila garam) adalah ikan rendah lemak yang dikenali sebagai sumber protein. Berbanding dengan ikan salmon, ikan nila mempunyai harga yang lebih berpatutan dan lebih senang diperoleh.

Berkat gabungan protein, asid lemak omega-3 dan omega-6, nila laut mempunyai manfaat untuk tubuh dalam bertindak balas terhadap hormon insulin untuk menurunkan kadar gula darah.

3. Udang sebagai pengawal kalori

Walaupun beberapa orang mendakwa udang tidak sihat kerana kandungan kolesterolnya yang tinggi, satu kajian menunjukkan bahawa udang sebenarnya mengandungi banyak nutrien, seperti yodium dan asid lemak omega-3.

Udang juga rendah kalori. Seperti yang kita ketahui, pesakit diabetes perlu mengira dan membatasi kalori yang dimakan. Jadi, udang boleh menjadi pilihan makanan bagi pesakit diabetes yang perlu menghadkan pengambilan kalori.

4. Tiram sebagai sokongan kesihatan

Di samping itu, pesakit diabetes juga dibenarkan mengambil tiram sebagai sumber protein. Satu kajian menunjukkan bahawa memakan tiram diyakini dapat mengurangkan risiko komplikasi seperti penyakit jantung pada orang dengan diabetes jenis 2.

Selain memperhatikan jenis dan bahagiannya makanan laut dimakan, pesakit diabetes juga perlu memperhatikan teknik pemprosesan. Cuba jangan terlalu banyak menggunakan minyak dan garam semasa memproses makanan laut.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis dan bahagiannya makanan laut disyorkan, pesakit diabetes boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan nasihat mengenai makan sesuai dengan keadaannya.