Kesihatan

Maklumat mengenai Rawatan Mata Squint yang Perlu Anda Ketahui

Mata silang adalah keadaan ketika kedudukan kedua-dua mata tidak selari dan tidak menunjuk ke arah yang sama. Keadaan ini berlaku kerana otot kedua bola mata tidak dapat berkoordinasi untuk mengatur arah bola mata, sehingga kedua mata melihat objek yang berbeza.

Rawatan mata juling dapat dilakukan dengan pelbagai kaedah, yaitu dengan menggunakan kacamata, penutup mata, tetes mata, atau melalui pembedahan otot mata. Kedua-dua cermin mata dan penutup mata berfungsi dengan "memaksa" mata yang disilangkan untuk berfungsi, dan menutupi penglihatan mata yang normal. Dengan cara ini, mata yang disilangkan akan bertindak sebagai mata yang dominan, sehingga otot mata akan dilatih oleh mereka sendiri dan dapat memfokuskan kedua mata ke arah yang sama.

Titisan mata juga berperanan dalam merawat mata yang melintang pada prinsip yang sama dengan kacamata dan tompok mata. Titisan mata yang digunakan mengandungi atropin yang berfungsi dengan mengaburkan penglihatan mata normal selama beberapa jam. Sekiranya semua kaedah ini tidak merawat juling, pesakit boleh menjalani pembedahan otot mata untuk merawat juling.

Petunjuk untuk Rawatan Mata Squint

Seseorang akan disyorkan untuk menjalani rawatan juling jika mereka mengalami simptom, seperti:

 • Penglihatan berganda.
 • Mata yang tidak tertumpu ke arah yang sama.
 • Kehilangan penglihatan sebelah mata atau tidak dapat melihat secara terperinci.
 • Pergerakan mata yang tidak berjalan seiring, kerana koordinasi mata yang lemah.

Gejala juling boleh berlaku sekejap atau berterusan. Perlu diingat bahawa kanak-kanak dengan juling sering tidak menyedari gejala ini. Mata silang pada kanak-kanak umumnya dikenali oleh orang dewasa, terutama guru dan ibu bapa. Kanak-kanak dengan penglihatan berganda sering merasa sukar untuk melihat objek dan ia boleh mempengaruhi proses pembelajaran mereka. Kadang-kadang, kanak-kanak tidak melihat penglihatan berganda kerana mereka mengembangkan amblyopia (mata malas) lebih cepat daripada orang dewasa.

Amaran Rawatan Mata Squint

Secara umum, tidak ada syarat khas yang menghalang pesakit daripada menjalani pembedahan juling sama sekali. Namun, untuk mengelakkan komplikasi pembedahan juling, pesakit harus memberitahu doktor tentang penyakit mereka sebelum menjalani pembedahan. Beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko komplikasi pembedahan juling adalah:

 • Warga Emas.
 • Mempunyai sejarah penyakit yang boleh mengganggu peredaran darah, seperti diabetes dan darah tinggi.
 • Mempunyai sejarah pembedahan otot mata sebelumnya.

Pembedahan mata juling dilakukan dengan meluruskan semula otot mata yang menyebabkan koordinasi yang lemah antara kedua-dua mata. Bilangan otot mata yang diperbetulkan semasa operasi ini berbeza-beza, menurut diagnosis doktor. Namun, semakin banyak otot mata diperbaiki melalui pembedahan juling, semakin tinggi risiko komplikasi, terutamanya iskemia segmen anterior.

Penyediaan Rawatan Mata Squint

Sebelum memutuskan untuk mengesyorkan pesakit menjalani pembedahan juling, doktor akan meminta maklumat mengenai jenis rawatan yang pernah dilakukan pesakit. Sekiranya doktor memutuskan untuk menjalani pembedahan, pesakit akan menjalani pemeriksaan mata untuk mengetahui tahap keparahan juling yang dialami. Pemeriksaan utama yang dilakukan adalah pemeriksaan pergerakan mata atau ortotik. Selain pemeriksaan mata, pesakit juga akan menjalani pemeriksaan fizikal secara umum untuk menentukan keadaan kesihatan mereka sebelum pembedahan.

Sekiranya pesakit mengambil ubat penipisan darah, seperti aspirin, warfarin, atau heparin, doktor akan meminta pesakit berhenti mengambil ubat ini buat sementara waktu. Ubat-ubatan dan suplemen lain yang diambil oleh pesakit juga harus diberitahu kepada doktor. Pesakit akan diminta berpuasa sebelum menjalani pembedahan untuk mengelakkan kesan sampingan dari ubat bius, seperti mual dan muntah. Sekiranya pesakit menghidap penyakit tertentu selain juling, doktor akan menangguhkan operasi sehingga pesakit cukup sihat untuk menjalani pembedahan.

Prosedur Rawatan Mata Squint

Rawatan juling dengan pembedahan pada kanak-kanak dilakukan dalam keadaan tidak sedarkan diri setelah diberi anestesia. Kanak-kanak mungkin merasa cemas sebelum menjalani pembedahan kerana berpisah dengan ibu bapa mereka. Keadaan ini dapat diatasi oleh doktor dengan memberikan ubat penenang kepada anak. Pembedahan silang mata pada orang dewasa boleh dilakukan secara sedar atau tidak sedar. Orang dewasa boleh memilih ubat bius yang akan digunakan semasa pembedahan, sama ada anestesia tempatan atau umum.

Setelah anestetik berlaku, pakar oftalmologi membuka dan mengikat kelopak mata pesakit dengan spekulum. Selepas itu, doktor akan membuat sayatan kecil (sayatan) pada membran nipis yang menutupi bahagian putih mata (konjungtiva). Melalui sayatan kecil ini, doktor akan membetulkan dan meluruskan semula otot mata yang menyebabkan mata pesakit menyipit. Pembedahan juling boleh dilakukan pada sebelah mata atau kedua-dua mata.

Pembedahan otot mata dilakukan dengan menguatkan atau melemahkan otot mata untuk meningkatkan koordinasi pergerakan kedua bola mata. Pengukuhan otot bola mata dilakukan dengan memotong (reseksi) otot atau tendon bola mata. Walaupun kelemahan otot mata dilakukan dengan melepaskan otot bola mata, kemudian meletakkannya kembali pada titik dekat belakang bola mata atau disebut kemelesetan otot bola mata. Proses ini boleh dilakukan pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Pembedahan silang mata biasanya berlangsung selama 1-2 jam. Terutama pada orang dewasa, otot mata yang diselaraskan dan diperbetulkan semasa pembedahan boleh dilekatkan buat sementara waktu terlebih dahulu. Pesakit yang otot mata terpasang sementara boleh menjalani ujian pergerakan mata setelah kembali sedar setelah pembedahan. Sekiranya dirasakan bahawa koordinasi pergerakan kedua bola mata tidak sempurna atau masih terlintas, pesakit akan menjalani pembedahan semula untuk menyusun semula otot mata. Sekiranya juling hilang dan koordinasi pergerakan mata baik, otot bola mata akan terpasang secara kekal.

Selepas Rawatan Mata Squint

Pembedahan silang mata secara amnya dilakukan tanpa dimasukkan ke hospital, yang bermaksud bahawa pesakit boleh pulang pada hari yang sama setelah pembedahan selesai. Pesakit akan merasa gatal dan sakit di mata selama beberapa hari selepas operasi. Namun, elakkan menggaru mata anda untuk memelihara hasil pembedahan dan mencegah jangkitan. Sebagai tambahan, pesakit harus menjaga kebersihan mata yang dikendalikan dan bebas dari habuk dan benda atau bahan yang menjengkelkan yang lain. Sekiranya diperlukan, doktor boleh memberikan antibiotik dalam bentuk titisan atau salap untuk mencegah jangkitan pada mata.

Doktor akan mengatur jadual kawalan untuk pesakit selama beberapa minggu selepas operasi. Semasa kawalan, doktor akan memantau keadaan dan penyembuhan mata selepas pembedahan. Sebilangan orang yang menjalani pembedahan juling mungkin mengalami gangguan penglihatan pasca operasi, terutama kanak-kanak. Kanak-kanak dengan masalah penglihatan pasca operasi disarankan untuk mengawasi mata untuk melatih mata mereka yang lebih lemah selepas pembedahan. Terapi penutup mata bukan sahaja melatih bola mata yang lemah, tetapi juga melatih otak yang menerjemahkan penglihatan dari mata. Orang dewasa yang telah menjalani pembedahan juling dan mengalami gangguan penglihatan masih disarankan untuk memakai cermin mata, sehingga gangguan penglihatan dapat diatasi.

Risiko Rawatan Mata Squint

Setiap operasi mempunyai risiko komplikasi. Pembedahan silang mata juga boleh menyebabkan komplikasi, walaupun jarang terjadi. Beberapa risiko komplikasi yang boleh terjadi akibat menjalani pembedahan juling adalah:

 • Jangkitan pada mata.
 • Pendarahan mata.
 • Mata berwarna merah dan terasa kering.
 • Penglihatan berganda.
 • Melecet atau melecet kornea mata.
 • Detasmen retina.