Keluarga

Pelbagai Khasiat Brokoli untuk MPASI

Brokoli adalah salah satu jenis sayur yang sedap diproses sebagai menu makanan pelengkap. Sayuran hijau ini mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah brokoli untuk makanan pelengkap, lihat artikel ini, ayuh, Roti.

Brokoli adalah sayur dengan kandungan air yang tinggi, iaitu sekitar 89%. Selain itu, brokoli juga menyimpan pelbagai nutrien yang diperlukan anak kecil anda, seperti karbohidrat, protein, serat, vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin B9, kalium, mangan, fosfor, zat besi, dan sebatian tumbuhan lain.

Khasiat Brokoli untuk MPASI Bayi

Brokoli mengandungi banyak nutrien yang berguna, jadi memalukan jika anda kehilangan makanan sihat ini sebagai menu makanan pelengkap anak anda. sekarangBerikut adalah pelbagai faedah brokoli yang dapat diperolehi oleh bayi melalui MPASI:

1. Meningkatkan daya tahan

Brokoli kaya dengan vitamin C. Dalam 1 hidangan (± 25 gram) brokoli yang dimasak, terdapat kandungan vitamin C yang dapat memenuhi sekitar 31% dari keperluan harian vitamin ini. Vitamin C dapat menguatkan sistem kekebalan tubuh untuk melawan virus, bakteria, dan parasit yang menyebabkan penyakit.

Bukan hanya itu, vitamin C juga meningkatkan penyerapan zat besi dalam tubuh bayi. Zat besi diketahui mempunyai peranan penting dalam membentuk hemoglobin yang membantu membawa oksigen ke seluruh tubuh bayi. Peranan ini tentunya penting untuk mengekalkan fungsi normal organ dan tisu badan.

2. Membantu proses pembekuan darah

Brokoli mengandungi banyak vitamin K, yang merupakan vitamin yang penting dalam menyokong pembekuan darah. Kekurangan vitamin K pada bayi dapat meningkatkan risiko pendarahan. Pada tahap yang teruk, pendarahan boleh berlaku di otak atau saluran gastrousus.

Selain itu, vitamin K juga penting untuk menyokong pertumbuhan dan pembentukan tulang bayi.

3. Menjaga kesihatan pencernaan

Ibu, saluran pencernaan yang sihat dapat menyerap nutrien dari makanan secara optimum. Saluran pencernaan yang sihat juga merupakan cerminan sistem imun yang sihat. Oleh itu, kesihatan sistem pencernaan si kecil anda perlu dijaga. Salah satu cara adalah dengan kerap mengambil brokoli.

Kandungan serat dan air yang tinggi dalam brokoli dapat membantu meningkatkan pergerakan usus, memperbaiki pencernaan makanan, dan meningkatkan jumlah bakteria baik (probiotik). Jadi, bayi yang mendapat cukup nutrien ini juga dapat mengelakkan gangguan pencernaan, seperti sembelit dan cirit-birit.

4. Mencegah kerosakan sel dari radikal bebas

Brokoli mengandungi pelbagai sebatian bioaktif, seperti sulforaphane, indole-3-karbinol, dan kaempferol. Sebatian ini mampu bertindak sebagai antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas yang berlebihan. Manfaat brokoli dapat melindungi anak-anak dari pelbagai penyakit, kamu tahu, Roti.

5. Menjaga kesihatan mata

Kesihatan mata perlu dijaga seawal mungkin. Sebabnya, mata memainkan peranan penting dalam proses pertumbuhan dan perkembangan, Bun. sekarangSalah satu cara untuk menjaga kesihatan mata si kecil adalah dengan memberi brokoli sebagai menu makanan pelengkap.

Brokoli mengandungi sebatian vitamin A dan lutein, zeaxanthin, dan beta karotena, yang menyumbang untuk menyokong kesihatan mata bayi.

Untuk memasukkan brokoli sebagai menu makanan pelengkap, anda perlu menunggu sehingga si kecil berumur 8-10 bulan, kerana pada usia ini, sistem pencernaannya lebih matang. Sebabnya, brokoli mengandungi gula halus yang boleh menyebabkan sakit perut jika tidak dicerna dengan betul.

Jadi, perhatikan bahagian brokoli dalam sehari, ya, Bun. Selain itu, pastikan anda juga memilih brokoli yang masih enak, dengan floret padat, dan warna hijau gelap segar.

Untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi, ibu mesti menyediakan pelbagai makanan pelengkap yang sihat untuknya. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai brokoli atau menu lain dalam makanan pelengkap bayi anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?