Kehidupan yang sihat

Cara Menghilangkan Ketakutan Terbang

Tidak sedikit dari kita yang mengalami ketakutan atau ketidakselesaan ketika memandu kapal terbang. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, jangan risau. Terdapat pelbagai cara untuk mencuba menghilangkan rasa takut terbang.

Terdapat 2 faktor yang membuat seseorang takut naik kapal terbang, malah boleh berkembang menjadi aviophobia atau ketakutan terbang berlebihan atau takut terbang. Dua faktor tersebut adalah pengalaman trauma dan persekitaran.

Pengalaman traumatik ini mempengaruhi, misalnya, mendengar suara keras semasa penerbangan, mengalami pergolakan pada penerbangan sebelumnya, atau merasa sakit akibat perubahan tekanan di pesawat.

Sementara itu, faktor persekitaran boleh berlaku kerana mempunyai ibu bapa yang juga takut naik pesawat, mendengar pengalaman trauma dari orang lain ketika berada di dalam pesawat, atau menonton berita mengenai kemalangan pesawat.

Inilah cara untuk menghilangkan rasa Takut naik kapal terbang

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan rasa takut naik kapal terbang yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Berzikir sebelum menaiki kapal terbang

Sebelum penerbangan anda dijadualkan, cubalah latihan meditasi harian selama 1-2 minggu sebelumnya. Caranya, anda boleh menarik nafas dalam-dalam selama 4 saat dan menghembuskan nafas perlahan selama 6 saat. Ulangi sehingga badan dan minda tenang.

2. Penggunaan minuman tenaga

Cuba minum minuman berkafein atau minuman tenaga sebelum menaiki penerbangan. Ini difikirkan untuk membantu menghilangkan unsur-unsur yang boleh mencetuskan perasaan gelisah atau gelisah ketika berada di dalam kapal.

3. Cari aktiviti yang boleh mengganggu anda

Lakukan perkara yang membantu anda tetap fokus, kurang takut, dan kurang cemas. Contohnya, menurunkan bidai dan mendengar muzik, membaca buku, menonton sesuatu, atau makan sesuatu.

4. Maklumkan kepada kru penerbangan

Beritahu kru penerbangan atau penumpang di sebelah jika anda takut naik pesawat. Ini penting supaya jika timbul rasa takut di kemudian hari, penumpang dan kru penerbangan dapat memahami dan dapat menenangkan anda.

5. berjumpa doktor atau psikiatri

Apabila rasa takut terbang berlebihan dan sangat mengganggu, keadaan ini boleh menjadi tanda: aviophobia. Aviophobia Ini dapat diatasi oleh psikiatri atau psikologi mengikut sebab dan keparahan ketakutan yang dialami oleh penghidapnya.

Psikiatri biasanya akan memberikan terapi, seperti terapi tingkah laku kognitif, hipnoterapi, atau terapi relaksasi. Sekiranya difikirkan perlu, psikiatri juga boleh memberi ubat kecemasan untuk merawat aduan ketika gejala muncul aviophobia muncul.

Supaya ketakutan terbang di pesawat tidak bertahan lama, cubalah menghilangkan rasa takut terbang seperti yang dijelaskan di atas. Sekiranya perlu, berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri, supaya anda mendapat rawatan yang selamat dan sesuai.