Kehidupan yang sihat

10 Mitos Diet Yang Berisiko Menurunkan Berat Badan

Banyak mitos untuk menurunkan berat badan yang beredar di kalangan orang ramai. Bermula dari mengelakkan pengambilan karbohidrat yang dikatakan menjadikan tubuh gemuk, hingga melewatkan sarapan atau makan malam untuk menurunkan berat badan. Beberapa mitos diet yang tidak benar, sebenarnya berisiko menyebabkan kenaikan berat badan. Ayuh, cari fakta di sebalik mitos diet yang tidak benar.

Sekiranya anda selalu percaya bahawa untuk menurunkan berat badan, anda perlu mengelakkan pengambilan lemak, menahan lapar, atau bersenam secara berlebihan, maka anda perlu mendengar penjelasan di sebalik mitos ini. Ingat, tidak semua maklumat yang diedarkan terbukti benar.

Mengesahkan Kebenaran Mitos Berat Badan

Masih bingung adakah maklumat penurunan berat badan yang anda perolehi itu benar atau hanya mitos? Berikut adalah beberapa mitos penurunan berat badan yang popular di kalangan orang ramai, bersama dengan fakta:

1. Karbohidrat menyebabkan lemak badan

Mitos ini tidak sepenuhnya benar, kerana jika dimakan dalam bahagian yang betul, karbohidrat tidak akan menyebabkan kegemukan. Anda hanya perlu memilih dengan bijak jenis karbohidrat yang anda makan untuk mendapatkan faedah karbohidrat. Makanan yang mengandungi karbohidrat dan baik untuk dimakan termasuk pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan berserat, kacang-kacangan dan biji-bijian.

2. Jangan makan sarapan pagi untuk menurunkan berat badan

Ini adalah mitos palsu, kerana sarapan pagi adalah bahagian penting dalam diet penurunan berat badan. Sekiranya anda tidak makan sarapan pagi, kadar gula dalam darah yang rendah boleh menyebabkan peningkatan hormon kelaparan. Anda boleh merasa lapar pada waktu makan tengah hari, atau lebih awal. Kesannya, keinginan untuk makan makanan tidak sihat dan makanan berlemak akan jauh lebih besar

3. Tidak perlu makan malam sekiranya ingin menurunkan berat badan

Selain sarapan pagi, ada juga mitos untuk mengelakkan makan malam untuk menurunkan berat badan. Tidak ada bukti bahawa makan malam menambah berat badan. Tetapi perlu diingat, anda masih harus membatasi pengambilan makanan yang dimakan dan mengelakkan pengambilan makanan yang mengandungi kalori tinggi. Satu perkara lagi yang perlu diperhatikan, elakkan makanan besar sebelum tidur pada waktu malam untuk mengurangkan risiko gangguan pencernaan dan pedih ulu hati.

4. Elakkan pengambilan lemak

Selain karbohidrat dan protein, tubuh masih memerlukan lemak untuk memenuhi keperluan tenaga dan memperbaiki sel-sel badan. Anda hanya perlu bijak memilih makanan berlemak, iaitu memilih makanan yang mengandung lemak sihat, seperti alpukat, kacang, ikan, dan biji. Hadkan makanan yang mengandungi lemak jenuh dan lemak trans, seperti daging merah, mentega, dan pelbagai makanan olahan yang tidak sihat (contoh: kerepek, keropok, dan pelbagai kek).

5. Senaman yang berlebihan, penurunan berat badan lebih cepat

Ini adalah mitos yang tidak perlu anda percayai. Sebenarnya, penurunan berat badan hanya akan berfungsi sekiranya anda dapat membuat perubahan kecil terhadap gaya hidup anda dan melakukannya secara konsisten.

Daripada melakukan senaman yang melampau, lebih baik anda memulakan dengan senaman ringan, seperti berjalan kaki setiap hari dan berbasikal setiap hujung minggu. Dianjurkan untuk bersenam sekitar 20-30 minit sehari atau sekitar 150 minit seminggu. Jangan lupa, berehat secukupnya dan sesuaikan diet anda.

6. Makanan sihat selalu lebih mahal

Ini adalah salah satu mitos yang belum terbukti benar kerana tidak selalu harga makanan sihat selalu lebih mahal. Ia bergantung pada bagaimana anda menyediakan makanan. Contohnya, harga makanan segera, hampir sama dengan sekumpulan sayur-sayuran yang boleh dibeli di pasar tradisional, seperti bayam, sayur sawi, dan kacang. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menyediakan makanan di rumah, daripada harus membeli makanan di luar.

7. Untuk kurus, anda perlu minum banyak air

Ini juga tidak benar. Air penting untuk menyokong metabolisme badan yang baik dan mencegah dehidrasi. Tetapi sebenarnya, minum banyak air tidak banyak menurunkan berat badan. Terutama jika anda berfikir untuk menjalani diet hanya dengan minum air, tanpa memakan makanan. Diet seperti itu tidak digalakkan kerana sebenarnya berisiko menyebabkan anda kekurangan nutrisi dan jatuh sakit.

Mengkonsumsi air boleh memberi manfaat maksimal untuk menurunkan berat badan jika disertai dengan perubahan gaya hidup yang komprehensif, seperti olahraga teratur dan diet yang sihat.

8. Untuk menurunkan berat badan, anda harus menahan lapar

Diet dengan rasa lapar sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan, kerana selera makan anak anda kemungkinan besar. Anda mungkin akan makan bahagian yang lebih besar apabila waktu makan anda tiba. Di samping itu, menahan risiko kelaparan menyebabkan tubuh kekurangan nutrien dan tenaga.

Anda boleh mencuba membahagikan makanan anda kepada bahagian yang lebih kecil dengan kekerapan yang lebih kerap. Anda juga boleh mengurangkan bahagian makanan anda, kemudian menyediakan makanan ringan yang sihat seperti buah atau roti gandum untuk dimakan di antara makanan anda.

9. Makanan bungkusan yang berlabel 'rendah lemak' pastinya lebih sihat

Itu tidak selalu berlaku. Makanan yang berlabel "rendah lemak" kadang-kadang mengandungi kandungan bahan lain yang tinggi, seperti gula. Yang pasti, periksa label pemakanan pada bungkusan makanan.

10. Berhenti makan makanan ringan adalah salah satu cara diet yang betul

Andaian ini juga tidak sepenuhnya benar. Makanan ringan di antara makanan utama masih diperlukan untuk memenuhi keperluan tenaga. Yang salah bukan dalam kebiasaan makan makanan ringan, tetapi jenis makanan ringan yang dimakan. Daripada mengunyah kerepek atau coklat, lebih baik memilih buah-buahan.

Jangan percaya mitos penurunan berat badan begitu sahaja, kerana tidak semua maklumat itu benar. Berunding dengan pakar pemakanan untuk mengetahui corak diet sihat yang disyorkan dan mengikut keadaan kesihatan anda. Corak diet yang tidak betul sebenarnya boleh membuatkan anda bertambah berat badan, malah membuat anda mengalami masalah kesihatan.