Kehidupan yang sihat

Kenali Makanan dan Buah untuk Asid Perut

Pilihan makanan yang salah, termasuk buah, boleh membuat asid perut naik. Ini boleh menyebabkan gejala penyakit refluks asid berulang. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui makanan dan buah-buahan yang mana untuk asid perut selamat untuk dimakan.

Penyakit refluks asid atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah masalah kesihatan yang sering berlaku di masyarakat. Penyakit yang menyerang organ perut boleh menyebabkan pedih ulu hati (pedih ulu hati).pedih ulu hati) atau sensasi terbakar di dada kerana asid perut naik ke esofagus.

Untuk melegakan dan mencegah simptom, orang dengan penyakit refluks asid harus menerapkan diet yang baik, termasuk memilih makanan yang dikonsumsi dengan bijak, untuk mencegah asam lambung naik.

Makanan dan Buah-buahan yang Selamat bagi Orang yang Mengidap Asid Perut

Untuk mengurangkan asid perut dan mencegah gejala berulang, anda yang menderita penyakit refluks asid atau sedang sakit senak Dianjurkan untuk mengambil makanan dan buah-buahan berikut:

1. Oatmeal

Oatmeal mengandungi serat yang sangat baik untuk penghidap penyakit asid perut. Serat dipercayai dapat menyerap asid perut, sehingga melegakan gejala penyakit refluks asid.

Bukan hanya itu, kandungan vitamin, mineral, dan antioksidan dalam oatmeal juga dapat menurunkan berat badan, menurunkan kadar gula darah dan kolesterol, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

2. Sayuran hijau

Asid perut boleh meningkat apabila anda makan terlalu banyak makanan berlemak dan manis. Oleh itu, sayur-sayuran hijau yang kaya dengan serat dan tidak mengandungi lemak atau gula, seperti bayam, brokoli, selada, kacang panjang, dan kentang, adalah makanan yang tepat untuk dimakan bagi orang yang mempunyai asid perut.

3. Daging dan ikan tanpa lemak

Daging sapi, ayam, dan ikan yang diproses dengan memanggang, dikukus, atau direbus juga dapat menjadi makanan yang baik untuk orang yang mempunyai asam lambung. Makanan Laut yang rendah lemak juga baik untuk dimakan, asalkan tidak digoreng dan tidak dikonsumsi secara berlebihan.

Untuk mengurangkan asid perut, makan lemak sihat dari minyak zaitun, minyak bijan, minyak biji bunga matahari, biji rami, dan alpukat.

4. Herba

Terdapat beberapa tumbuhan herba yang dapat membantu melegakan gejala penyakit refluks asid, seperti halia, adas, dan lidah buaya. Halia diketahui mempunyai kesan anti-radang dan melegakan loya, sehingga cukup berkesan untuk mengurangkan gejala penyakit refluks asid.

Adas dapat meneutralkan keasidan (pH) perut, sehingga mengurangkan gejala peningkatan asid perut. Aloevera atau lidah buaya juga dikenali sebagai tumbuhan herba untuk merawat penyakit asid perut kerana dapat mengurangkan keradangan dan melindungi lapisan dinding perut.

5. Epal

Kandungan kalsium, magnesium, dan kalium dalam epal diyakini dapat meredakan gejala asid perut yang muncul. Untuk mendapatkan kelebihan epal yang satu ini, disarankan untuk memakan epal merah setelah makan atau sebelum tidur, dan memilih epal yang rasanya manis.

6. Pisang

Rasanya yang enak dan harganya yang berpatutan menjadikan pisang sebagai buah kegemaran ramai orang. Bukan itu sahaja, pisang juga merupakan salah satu buah yang disyorkan untuk orang yang menghidap penyakit perut.

Kerana mempunyai pH 5.6 yang hampir dengan neutral, buah ini dapat membantu melegakan gejala penyakit refluks asid.

7. Tembikai

Tembikai manis dan segar mengandungi banyak air. Selain itu, buah ini juga dapat meneutralkan keasidan dalam perut, menjadikannya baik untuk dimakan oleh orang yang mempunyai asid perut. Selain tembikai, tembikai dan melon juga boleh menjadi pilihan.

Makanan dan Buah-Buahan yang Perlu Dielakkan

Beberapa jenis makanan dan buah sebenarnya dapat meningkatkan asid perut, sehingga dapat menyebabkan gejala penyakit asam lambung berulang. Jadi, anda harus mengelakkan makanan yang boleh memicu kenaikan asid perut, seperti bawang, bawang putih, tomato, pudina, dan makanan pedas.

Selain itu, elakkan juga memakan buah sitrus atau buah-buahan yang terasa masam, seperti jeruk dan lemon, agar penyakit asam lambung tidak bertambah buruk.

Pengambilan buah dan makanan untuk asam lambung yang disebutkan di atas juga harus didukung oleh gaya hidup yang sehat, yaitu dengan tidak merokok, menjauhi minuman beralkohol dan kafein, dan menghindari tekanan. Makan dalam bahagian yang lebih kecil, tetapi lebih kerap.

Sekiranya gejala asid perut tidak reda walaupun anda telah mencuba diet yang sihat dan makan makanan dan buah untuk asid perut di atas, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.