Kehidupan yang sihat

Kelebihan Putih Telur sebagai Topeng Muka dan Makanan Sihat

Tidak hanya pada kuning telur, terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dari putih telur. Sebagai contoh, sebagai sumber pemakanan untuk badan atau sebagai bahan utama dalam membuat topeng untuk penjagaan kulit dan wajah.

Sekiranya anda ingin merasai semua kebaikan telur, jangan hanya makan kuning telur, tetapi juga gunakan putihnya. Kerana, putih telur mengandungi sekitar 90% air, 10% protein, 6% vitamin B2, 1% vitamin B5, dan 9% selenium.

Kelebihan Putih Telur sebagai Topeng Muka

Campuran putih telur dan lemon dipercayai dapat membantu mengatasi masalah jerawat. Sebelum mencuba pelbagai kaedah atau ubat yang menggunakan bahan kimia, tentu tidak ada salahnya mencuba cara semula jadi dengan mengambil manfaat berikut dari putih telur dan lemon.

Pertama, campurkan putih telur dan jus setengah lemon. Kemudian, kacau hingga kedua bahan sebati, kemudian sapukan ke wajah kecuali mata dan bibir. Topeng muka ini boleh digunakan sehingga tidur, kemudian keesokan harinya basuh dengan air suam.

Anda juga boleh menambahkan madu ke dalam campuran ini, terutamanya jika anda mempunyai kulit kering. Jus lemon dapat menjadikan wajah lebih berseri, dan putih telur dapat membantu membersihkan wajah. Walaupun campuran madu dapat menjadikan wajah anda lebih selesa dan lembap.

Sebagai tambahan kepada campuran bahan di atas, kelebihan putih telur untuk kecantikan dapat digunakan tanpa menggunakan campuran apa pun. Cukup pukul putih telur, kemudian sapukan pada wajah. Luangkan sedikit masa sehingga topeng putih telur kering, kemudian bilas hingga bersih. Keringkan dengan menepuk dengan tuala lembut hingga kering.

Kebaikan Putih Telur Ssebagai Makanan Sihat

Bukan hanya dapat digunakan sebagai masker untuk merawat kulit wajah, manfaat putih telur juga dapat diperoleh dengan memakannya. Telur adalah sumber protein yang baik untuk tubuh kerana rendah kalori.

Satu telur mengandungi 7 gram protein, 5 gram lemak, dengan hanya 1.6 gram lemak tepu dan 75 kalori. Malah, telur juga mengandungi karotenoid, zat besi, zeaxanthin, lutein, vitamin dan mineral lain yang baik untuk memenuhi keperluan pemakanan badan.

Dengan kandungan nutriennya, telur dapat membantu mengurangkan risiko masalah jantung, strok, menurunkan kadar trigliserida, mencegah gangguan mata seperti katarak dan degenerasi makula, dan membantu meningkatkan daya ingatan dan perkembangan otak.

Sebaiknya selalu makan telur yang dimasak untuk mencegah jangkitan bakteria Salmonella. Sekiranya anda dijangkiti bakteria ini, anda boleh mengalami cirit-birit, demam, dan kekejangan perut. Anda juga harus mengelakkan telur yang tidak dimasak kerana masih terdapat risiko jangkitan bakteria salmonella.

Terdapat pelbagai kebaikan putih telur yang boleh anda perolehi, baik sebagai topeng muka atau sebagai sumber nutrien yang mudah diproses. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus berjumpa doktor sebelum menggunakannya.