Keluarga

Adakah benar bahawa ujian kehamilan pada waktu malam tidak tepat?

Pada pembungkusan pek ujian nasihat bertulis untuk memeriksa kehamilan pada waktu pagi. Namun, sebilangan wanita tidak sabar menunggu pagi sehingga mereka segera menggunakannya pada waktu malam. Jadi, adakah ujian kehamilan pada waktu malam begitu tidak tepat?

Semasa mengandung, tubuh menghasilkan hormon kehamilan yang dikenali sebagai hCG (gonadotropin korionik manusia). Hormon ini hanya terdapat pada tubuh wanita yang telurnya berjaya disenyawakan oleh sperma, kemudian melekat pada dinding rahim.

Tahap hormon ini akan meningkat seiring bertambahnya usia kehamilan. Apabila anda terlambat untuk haid anda dan memutuskan untuk menggunakannya pek ujian, hormon ini akan dibaca oleh kit ujian kehamilan.

Tidak disyorkan untuk melakukan ujian kehamilan pada waktu malam

Untuk mendapatkan hasil yang tepat, lebih baik mengambil ujian kehamilan pada waktu pagi dan bukannya pada waktu malam. Ini kerana semasa tidur anda tidak ada pengambilan air, jadi air kencing pada waktu pagi lebih pekat dan kadar hormon hCG juga lebih tinggi. Oleh itu, pek ujian Lebih mudah untuk mengesan kehamilan.

Sebaliknya berlaku jika anda melakukan ujian pada waktu malam. Air kencing pada waktu malam telah dicampurkan dengan cairan yang anda minum sepanjang hari, sehingga kadar hCG dalam air kencing relatif lebih rendah.

Sebenarnya, ujian kehamilan pada waktu malam tidak mengapa Macam mana boleh jadi, terutama bagi anda yang telah lama melewatkan haid anda dan telah mengalami beberapa tanda kehamilan.

Dalam keadaan ini, kemungkinan besar hormon hCG anda cukup tinggi. Jadi, walaupun ujian kehamilan dilakukan pada waktu malam, peluang anda untuk benar-benar hamil lebih besar jika hasilnya positif.

Walau bagaimanapun, jika tetamu bulanan anda terlambat untuk satu atau dua hari dan anda ingin menjalani ujian kehamilan, lebih baik melakukannya pada waktu pagi agar hasilnya tepat.

Petua Menggunakan Pek Ujian dengan betul

Untuk mendapatkan hasil yang berkesan, ujian kehamilan malam harus dilakukan dengan cara yang betul. Berikut adalah beberapa petua:

  • Belilah itu pek ujian di kedai atau farmasi yang besar dan dipercayai.
  • Pastikan pek ujian tidak melepasi tarikh luput dan dalam keadaan baik.
  • Baca arahan di bahagian belakang bungkusan, kerana masing-masing pek ujian boleh mempunyai cara penggunaan yang berbeza.
  • Pastikan bahagian pek ujian yang mesti terkena air kencing basah sepenuhnya dengan air kencing.
  • Tunggu hasilnya mengikut masa yang disyorkan pada pembungkusan produk pek ujian.

Keputusan pek ujian apa yang dilakukan pada waktu malam boleh menjadi negatif atau positif. Walaupun hasilnya negatif, tidak semestinya anda tidak hamil. kamu tahu. Jadi, anda harus menguji semula pada keesokan harinya untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Sekiranya anda telah melakukan perkara di atas dengan betul dan pek ujian Sekiranya ia menunjukkan hasil yang positif, kemungkinan anda sedang hamil. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengesahkan kehamilan anda dengan melakukan pemeriksaan ultrasound kepada pakar obstetrik terdekat.