Kehidupan yang sihat

Bahaya Ketegangan pada Kesihatan

Sebilangan orang memakai pakaian ketat dengan alasanpenampilan dan kemudahan. Walaupun, hlmpakaian Ketegangan yang tidak betul boleh membahayakan kesihatan, misalnya meningkatkan risiko sakit belakang, jangkitan yis faraj,danjatuh pengeluaran sperma.

Pelbagai bahaya pakaian ketat yang disebut di sini bukan hanya celana ketat yang digunakan untuk sukan, tetapi juga pakaian dalam, serta celana ketat yang digunakan untuk melakukan kegiatan harian, seperti seluar jeans kurus.

Hati-hati dengan pelbagai bahaya ketat

Menurut penyelidikan, bahaya seluar ketat adalah bahawa mereka dapat menyekat aliran darah ke otot di kaki, menyebabkan pembengkakan otot dan mampatan saraf. Bukan hanya itu, terdapat beberapa bahaya lain dari seluar ketat yang mungkin juga terjadi, iaitu:

 • Sayasebab sakit belakang

  Elakkan memakai pakaian ketat jika anda mengalami sakit belakang, kerana memakai pakaian ketat boleh menjadikan keadaan ini bertambah buruk. Selain itu, seluar ketat boleh menghalang aktiviti harian kerana menyukarkan anda bergerak, seperti membongkok, berjalan, atau duduk.

 • Mencetuskan jangkitan yis faraj

  Sebanyak 75% wanita telah mengalami jangkitan yis vagina sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Salah satu cara untuk mengelakkan keadaan ini adalah dengan tidak terlalu kerap memakai seluar ketat, supaya bahagian wanita tetap kering dan peredaran udara tidak terganggu.

 • Pencetus jatuh pengeluaran sperma

  Bukan hanya mengancam wanita, lelaki juga tidak bebas dari bahaya seluar ketat. Memakai seluar ketat, seluar dalam dan seluar, boleh menyebabkan kawasan testis menjadi lebih panas. Sekiranya suhu testis terlalu panas, keadaan ini akan mengganggu testis untuk menghasilkan sperma dalam jumlah yang ideal. Oleh itu, elakkan memakai seluar ketat.

 • Mencetuskan saraf yang mencubit

  Seluar ketat boleh memberi tekanan pada pangkal paha dan mengganggu fungsi saraf kulit muka femoral lateral yang melalui pangkal paha ke paha atas, pada lelaki dan wanita. Bahaya seluar ketat boleh menyebabkan saraf ini terjebak di bahagian bawah tisu penghubung sehingga sarafnya tertekan. Keadaan ini sering dikenali sebagai saraf yang terjepit.

 • Ffungsi ototterganggu

  Terdapat satu kes di mana seorang wanita tidak dapat berdiri kembali setelah berjongkok untuk waktu yang lama, kerana memakai seluar yang ketat. Setelah diperiksa, doktor mendiagnosis wanita itu dengan sindrom petak, di mana otot kaki mengalami tekanan yang berlebihan, sehingga menyebabkan gangguan fungsi normalnya.

Bagi lelaki dan wanita yang masih suka memakai seluar ketat, anda harus mengurangkan atau menghentikan tabiat. Lebih baik menggunakan seluar yang longgar agar peredaran darah anda lancar, dapat bergerak dengan bebas dan mengelakkan pelbagai bahaya seluar ketat.