Keluarga

7 Kebaikan Makan Buah untuk Wanita Hamil

Semasa mengandung, ibu digalakkan makan buah dengan kerap. Sebabnya tidak lain adalah kerana buah-buahan dapat menyediakan nutrien yang diperlukan untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Ingin tahu apa faedah memakan buah untuk wanita hamil? Mari cari di sini!

Manfaat buah untuk wanita hamil berasal dari kandungan nutriennya yang pelbagai. Hampir semua buah adalah sumber karbohidrat, serat, vitamin, mineral dan antioksidan yang baik. Nutrien ini bukan sahaja dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, tetapi juga dapat menyokong kesihatan ibu semasa mengandung, kamu tahu.

Senarai Faedah Makan Buah untuk Wanita Hamil

Wanita hamil disyorkan untuk makan 2-4 hidangan setiap hari. Pemilihan buah yang boleh dimakan juga boleh berbeza-beza, asalkan buahnya segar dan bukan buah olahan yang mengandungi banyak gula.

Berikut adalah beberapa faedah memakan buah untuk wanita hamil:

1. Menguatkan sistem ketahanan badan

Buah-buahan, terutama jeruk, strawberi, dan jambu biji, mengandung banyak vitamin A, C, E, dan antioksidan yang berperanan penting dalam meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Harta ini sangat diperlukan oleh wanita hamil, kerana semasa hamil tubuh mudah dijangkiti dan mudah sakit.

2. Melancarkan pencernaan

Sebilangan wanita hamil terdedah kepada sembelit. Salah satu penyebabnya ialah peningkatan hormon progesteron pada wanita hamil yang menyebabkan usus menjadi kurang aktif. Untuk mengatasinya, wanita hamil disyorkan untuk memakan buah-buahan yang kaya dengan serat, seperti pir, strawberi, dan epal.

Kandungan serat dalam buah-buahan ini sangat penting untuk memudahkan usus memproses dan menggerakkan tinja di sepanjang usus sehingga keluar dari dubur. Dengan cara itu, wanita hamil dapat mengelakkan gangguan pencernaan.

3. Kurangkan sakit pagi

Semasa mengandung, perubahan lonjakan hormon boleh menyebabkan wanita hamil mengalami loya dan muntah atau sakit pagi. Untuk membantu mengurangkan keluhan ini, menghisap sepotong lemon atau minum jus lemon yang dicampurkan dengan air dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit sakit pagi.

Selain itu, buah dengan rasa hambar atau tidak berbau tajam dapat menjadi pemacu pemakanan dan tenaga bagi wanita hamil yang mengalami kesukaran untuk makan makanan biasa. Ini kerana buah cenderung mencetuskan loya.

4. Pengambilan nutrien yang mencukupi

Semasa mengandung, keperluan nutrien, termasuk vitamin dan mineral, pada wanita hamil meningkat untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin. Oleh itu, pengambilan nutrien ini juga mesti ditingkatkan. Selain vitamin pranatal, wanita hamil juga perlu memenuhi keperluan ini dari pelbagai makanan sihat, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran.

5. Mengawal kenaikan berat badan

Adalah normal untuk menambah berat badan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, kenaikan berat badan berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu hamil dan janin. Ini boleh berlaku sekiranya wanita hamil tidak mengawal bahagian dan jenis makanan yang dimakan, terutama ketika hamil mengidam.

Agar berat badan ibu hamil tidak terlalu tinggi, wanita hamil disyorkan untuk mengawal selera makan dan pengambilan makanan. Salah satu cara adalah dengan kerap memakan buah sebagai makanan ringan. Makan buah boleh memberi anda rasa kenyang lebih lama, sehingga wanita hamil tidak tergoda untuk makan makanan ringan makanan yang tidak sihat.

6. Menghidrat badan

Semasa mengalami loya dan muntah, wanita hamil mengeluarkan banyak cecair badan. Sekiranya tidak seimbang dengan meminum banyak air, wanita hamil boleh mengalami dehidrasi. Namun, sebilangan wanita hamil tidak boleh minum banyak air kerana merasa mual.

Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh mendapatkan cairan yang berasal dari buah-buahan yang mempunyai kandungan air yang tinggi, seperti tembikai, strawberi, dan jeruk. Dengan cara itu wanita hamil boleh mendapat cairan tambahan, terutamanya jika wanita hamil masih kerap mengalami masalah sakit pagi.

7. Mengurangkan risiko preeklamsia

Preeklampsia adalah gangguan kesihatan yang boleh mengancam wanita hamil. Keadaan ini dicirikan oleh tekanan darah tinggi dan kehadiran protein dalam air kencing. Preeklampsia tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh membahayakan kehamilan dan kesihatan wanita hamil.

Berita baiknya ialah buah-buahan dapat melindungi wanita hamil dari keadaan ini. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C dan E dapat mengurangkan risiko terkena preeklamsia berkat kesan antioksidan mereka. Selain itu, buahnya juga kaya dengan kalium yang berguna untuk menstabilkan tekanan darah.

Dari keterangan di atas, dapat dilihat bahawa terdapat banyak khasiat buah untuk ibu hamil. Oleh itu, sangat malang jika ibu hamil kehilangan manfaat ini dan sebaliknya mengisi diri mereka dengan makanan yang rendah nutrien.

Walaupun begitu, ingatlah untuk terus memakan buah mengikut bahagian yang disyorkan, ya. Kerana mengandungi gula, pengambilan buah yang berlebihan sebenarnya dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami diabetes kehamilan. Di samping itu, jangan lupa mencuci buah yang anda mahu makan sehingga betul-betul bersih.

Selain makan buah dan makanan sihat yang lain, wanita hamil juga disyorkan untuk selalu berjumpa dengan pakar sakit puan. Wanita hamil juga boleh bertanya lebih lanjut kepada doktor mengenai pengambilan buah semasa kehamilan, terutama jika mereka mempunyai keadaan kesihatan tertentu.